Ρομάν Αμπράμοβιτς: Τι μένει από την εποχή του στην Τσέλσι

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποχωρεί από την Τσέλσι 19 χρόνια μετά την έλευσή του και αφού πρώτα άλλαξε για πάντα τα οικονομικά δεδομένα στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. 

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Τι μένει από την εποχή του στην Τσέλσι

Έπειτα από 19 χρόνια στο «τιμόνι» της Τσέλσι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε την «πολύ δύσκολη απόφαση» να πουλήσει την ομάδα «για το καλό του συλλόγου» μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Προφανώς ο Ρώσος επιχειρηματίας φοβήθηκε ότι η Αγγλική κυβέρνηση θα προσπαθούσε να «παγώσει» τις επιχειρηματικές του εργασίες ή να κατασχέσει τα περιουσιακά του στοιχεία με αφορμή την σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακόμη δεν συγκαταλέγεται στην λίστα με όσους υπέστησαν κυρώσεις αλλά εάν αυτό συμβεί είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα μπορεί να πουλήσει.

Στην πραγματικότητα, η απόφασή του αυτή ήταν θέμα χρόνου να γίνει πράξη ήδη από το 2018 όταν οι Αγγλικές Αρχές καθυστερούσαν την ανανέωση της βίζας του αφού είχε πάρει την Ισραηλινή υπηκοότητα. Τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια.

Πολλοί ενδεχομένως να έχουν ξεχάσει την επισφαλή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο σύλλογος προτού τον αγοράσει ο Αμπράμοβιτς αντί 140 εκατομμυρίων λιρών τον Ιούνιο του 2003. Η Τσέλσι είχε μια σειρά από δάνεια τα οποία δυσκολευόταν να αποπληρώσει μεταξύ των οποίων εκείνο της επέκτασης και ουσιαστικά ανακατασκευής του γηπέδου της.

Σαφώς και η έλευση του Αμπράμοβιτς στην ομάδα άλλαξε τον ρου της ιστορίας της καθώς στα 19 αυτά χρόνια οι «μπλε» κατέκτησαν 5 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 3 League Cup, 2 Champions League, 2 Europa League, ένα Super Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Για να έρθουν όμως αυτές οι επιτυχίες, ο Ρώσος έβαλε 1,5 δισεκατομμύρια λίρες στην ομάδα. Τα χρήματα αυτά δεν τα χάρισε στην Τσέλσι, αλλά αντίθετα η ομάδα τού τα χρωστάει σαν δάνεια! Αυτά για τα οποία ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα τα ζητήσει από την ομάδα. Σε μία ασαφή διατύπωση ο Ρώσος επιχειρηματίας τόνισε χαρακτηριστικά πως «Τα έσοδα από την πώληση θα δοθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα». Προσθέτοντας πως: «Το ίδρυμα θα είναι προς όφελος όλων των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία», γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χρήματα δεν θα πάνε μόνο στους Ουκρανούς, αλλά και σε Ρώσους.

Αξίζει όμως να ρίξουμε μια αναλυτικότερη ματιά στα οικονομικά στοιχεία της παρουσίας του στους «μπλε». Η Τσέλσι έχει «μπει μέσα» σχεδόν 900 εκατομμύρια λίρες στην εποχή του Αμπράμοβιτς με τα 631 από αυτά να είναι από το 2004 έως και το 2011 στην προσπάθειά του να «σπάσει» το δίπολο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ. Ακολούθως, τα τελευταία δέκα χρόνια η «ζημιά» της Τσέλσι είναι 260 εκατομμύρια λίρες.

Η ζημία της Τσέλσι για την σεζόν 2020/21 ανέρχεται στα 156 εκατομμύρια λίρες και είναι η υψηλότερη μέχρι σήμερα σε πλήρη αντίθεση με τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ οι οποίες είχαν 5 εκατομμύρια κέρδος και 5 εκατομμύρια απώλεια αντίστοιχα. Για να γίνει πιο σαφής η εικόνα, η Τσέλσι έχει παρουσιάσει τις 10 από τις 25 μεγαλύτερες «ζημιές» στην ιστορία της Premier League.

Βεβαίως η είσοδος στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο του Financial Fair Play ανάγκασε τους «μπλε» να αναζητήσουν έσοδα και έτσι την τελευταία δεκαετία η Τσέλσι κατάφερε να βγάλει 611 εκατομμύρια λίρες από πωλήσεις παικτών.

Αν εξαιρέσουμε όμως τις πωλήσεις, οι λειτουργικές απώλειες του συλλόγου ανέρχονται στα 1,4 δισεκατομμύρια λίρες επί Αμπράμοβιτς. Τα τελευταία δέκα χρόνια η ζημία του συλλόγου ανέρχεται στα 769 εκατομμύρια λίρες, ποσό κατά 300 εκατομμύρια περισσότερα από τα 459 εκατομμύρια λίρες της Μάντσεστερ Σίτι την ίδια ώρα που η Λίβερπουλ κατέγραφε 210 εκατομμύρια λίρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει δώσει 96 εκατομμύρια λίρες σε αποζημιώσεις προπονητών και άλλα 93 εκατομμύρια λίρες σε πρόωρες διακοπές συμβολαίων με χορηγούς.

«Σήμερα», η Τσέλσι έχει αυτήν την στιγμή το δεύτερο ακριβότερο ρόστερ βάσει μισθών στην Premier League με 495 εκατομμύρια λίρες ανά έτος πίσω μόνο από την Μάντσεστερ Σίτι η οποία έχει 500 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Εν ολίγοις, η Τσέλσι στην εποχή του Αμπράμοβιτς ήταν ένα κλαμπ το οποίο ξόδευε χρήματα που δεν είχε, έχοντας τεράστια λειτουργικά έξοδα τα οποία καλύπτονταν στο μεγαλύτερο μέρος τους από τα «δάνεια» του Ρώσου. Με αυτά ως όπλα αρχικά εξάλειψε τον ανταγωνισμό και στην πορεία θεωρήθηκε «φυσιολογική» δημιουργώντας μια «εικόνα εσόδων».

Η αποχώρησή του σίγουρα θα επιφέρει προβληματισμό στον μικρόκοσμο του κλαμπ αφού είναι αβέβαιο το κατά πόσο ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι πρόθυμος να πληρώσει ένα αντίστοιχο τίμημα για την επιτυχία της ομάδας.