Μάντσεστερ Σίτι: Γενέθλια έχει ο «θεμελιωτής» του σύγχρονου ποδοσφαίρου, Πεπ Γκουαρντιόλα

Τα 51 του χρόνια κλείνει σήμερα ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα, με τις επιδόσεις του Καταλανού τεχνικού να «ζαλίζουν».

Μάντσεστερ Σίτι: Γενέθλια έχει ο «θεμελιωτής» του σύγχρονου ποδοσφαίρου, Πεπ Γκουαρντιόλα

Γενέθλια έχει σήμερα ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι και -για πολλούς- κορυφαίος τεχνικός στον κόσμο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Καταλανός τεχνικός, γεννηθείς το 1971 οδεύει για την κατάκτηση και της φετινής Premier League,η οποία θα είναι η 4η τα τελευταία 5 χρόνια, όντας στην πρώτη θέση με διαφορά 11 βαθμών από την Λίβερπουλ.

Ο πάλαι ποτέ άσος της Μπαρτσελόνα είναι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που κατακτά το τρεμπλ με Ισπανική ομάδα αλλά και που κατακτά 6 τρόπαια σε ένα ημερολογιακό έτος το 2009 με τους «μπλαουγκράνα». Επίσης έγινε ο πρώτος προπονητής που κατακτά το εγχώριο τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ) στην Αγγλία με την Μάντσεστερ Σίτι αλλά και που φθάνει τους 100 βαθμούς σε μια χρονιά στην Premier League.

Ο αριθμός των τίτλων που έχει κατακτήσει στην προπονητική του καριέρα με τις Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Σίτι είναι πραγματικά εξωπραγματικός. 3 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ Ισπανίας συνοδευόμενα από 2 Champions League και 2 UEFA Super Cup με την Μπαρτσελόνα. Με ευρωπαϊκό Super Cup ξεκίνησε την θητεία του και στην Μπάγερν όπου συνέχισε να συλλέγει τίτλους προσθέτοντας στο «παλμαρέ» του 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα Γερμανίας προτού μετακομίσει στο «νησί» για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι.

Η παρουσία του στην Premier League ισοπέδωσε τον ανταγωνισμό αφού η «διαστημική» Μάντσεστερ Σίτι που έφτιαξε έχει σκοράρει 520 τέρματα σε 212 παιχνίδια πρωταθλήματος, φθάνοντας έτσι στην κατάκτηση 3 πρωταθλημάτων,1 Κυπέλλου και 3 Λιγκ Καπ Αγγλίας με τους «πολίτες».

Συνολικά στην καριέρα του έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση 31 τροπαίων δηλαδή 1 τρόπαιο ανά 24 παιχνίδια κατά μέσο όρο, έχοντας παράλληλα ως ποσοστό νικών το εξωπραγματικό 73%.

Άκρως εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το 2018 ήταν η μόνη χρονιά στην οποία οι ομάδες του Γκουαρντιόλα δεν πέτυχαν τουλάχιστον μια φορά στην σεζόν 12 συνεχόμενες νίκες. Τα σερί αυτά είναι που ουσιαστικά ξεχωρίζουν τις ομάδες του και δίνουν τα πρωταθλήματα στον Πεπ αφού συνήθως οι ανταγωνιστές του δεν μπορούν να κάνουν ανάλογα νικηφόρα σερί.

Πέρα όμως από τα τρόπαια, ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ένας προπονητής που έχει αφήσει πραγματικά το στίγμα του στο ποδόσφαιρο, έχοντας προσφέρει πάρα πολλά στον τρόπο που παίζεται το άθλημα, από την δημιουργία χώρων μέσω της κυκλοφορίας της μπάλας έως το χτίσιμο των επιθέσεων από χαμηλά. Ενώ ακόμη και σήμερα δεν επαναπαύεται προσπαθώντας να βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να παράγει ποδόσφαιρο και να φτάνει σε τίτλους.