Ακολουθώντας τον Μόντσι!

Η Μπαρτσελόνα αντί να..ξηλώνεται αγοράζοντας παίκτες που ανέδειξε ο κορυφαίος, παγκοσμίως, τεχνικός διευθυντής προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: άρπαξε, μέσα από τα χέρια του, τον Μάλκομ!

Ακολουθώντας τον Μόντσι!

Ωραία...φάμπρικα έχουν στήσει στην Βαρκελώνη! Προ μηνός, ανακοίνωσαν τον Ερίκ Αμπιντάλ, ως νέο αθλητικό διευθυντή, αντί του Ρόμπερτ Φερνάντεθ. Αλλά ανεξαρτήτως ποιον έχουν στο νευραλγικό πόστο του οργανογράμματος τους –είτε τον Βαλενθιάνο, είτε τον Γάλλο, παλαίμαχο τους- οι Καταλανοί ακολουθούν, παραδοσιακά κι απαρέγκλιτα, μια δική τους μεταγραφική πολιτική, που συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: «ακολουθούμε τον Μόντσι»!

Τελευταίο «επεισόδιο», της πρακτικής αυτής, ήταν η αρπαγή του Μάλκομ, μέσα από τα χέρια της Ρόμα (που τον είχε ανακοινώσει, αλλά δεν τον είχε υπογράψει...) και του, δαιμόνιου, Ισπανού, αθλητικού διευθυντή της! Ο οποίος, πέρσι το καλοκαίρι, μεταπήδησε στην ομάδα της «αιώνιας πόλης», ολοκληρώνοντας την 17χρονη παρουσία του στο αντίστοιχο πόστο της Σεβίλλης.

Διάστημα που στις προθήκες των Ανδαλουσιανών -μοναδική ομάδα όπου αγωνίστηκε, ως γκολκίπερ (1988-1999)- ήρθαν 11 τρόπαια, από τα, συνολικά, 17 της, υπεραιωνόβιας, ιστορίας τους, χάρη στις σωστές επιλογές του σε ποδοσφαιριστές και στο κοφτέρο του, ποδοσφαιρικά, «μάτι».

Ωστόσο, εξίσου σημαντική υπηρεσία που τους προσέφερε ήταν πως γέμισε τα ταμεία τους, με εκατομμύρια ευρώ, από τις πωλήσεις των παικτών, που ήρθαν «αντί πινακίου φακής», πριν αναδειχθούν και τους...μοσχοπουλήσει!

Μια από τις τακτικότερες...πελάτσισσες του ήταν η Μπαρτσελόνα, που κατέβαλλε, συνολικά, 117 εκ. ευρώ, για παίκτες, που έφερε, αντί...ψιχίων, στο ρόστερ της Σεβίλλης ο Μόντσι!

Τελευταίος, εξ αυτών, ο Κλεμάν Λενγκλέ. Το δεύτερο φετινό μεταγραφικό απόκτημα των «μπλαουγκράνα» (μετά τον Άρτουρ), ήταν ο 6ος .... κρίκος στην «αλυδίδα» των ποδοσφαιριστών που την τελευταία 10ετία άφησαν το «Σάντσεθ Πιθχουάν για το Καμπ Νόου»!

Από τον Ντάνι Άλβες στον Λενγκλέ!

Τον...χορό έσυρε ο Ντάνι Άλβες, το καλοκαίρι του 2008. Ο Βραζιλιάνος, που έκανε δική του την θέση του δεξιού φουλ μπακ στην Μπάρτσα, για 8 χρόνια, αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο της κορυφαίας εκδοχής που παρουσίασαν, στα χρονικά τους, οι «μπλαουγκράνα», κόστισε 36 εκ. ευρώ (σ. η ρήτρα του συμβολαίου του στην Σεβίλλη). Τότε είχαν φανεί μπόλικα. Προϊόντος του χρόνου αποδείχθηκαν ελάχιστα, για έναν εκ των κορυφαίων δεξιών οπισθοφυλάκων στα χρονικά του αθλήματος!

Αλλά κι αφορμή για να...ξαναψωνίσει από το ρόστερ της Σεβίλλης η Μπάρτσα! Μαζί με τον Άλβες είχε έρθει, τότε, ο Σεϊντού Κεϊτά, που έμεινε 4 χρόνια στους Καταλανούς, αποτελώντας, συνήθως, «χρυσή εφεδρεία» και προσδίδοντας μύες στον χώρο της μεσαίας γραμμής, αλλά και γκολ από τις «πίσω ζώνες». Τα 14 εκ. ευρώ, που κόστισε ο χαφ από το Μάλι, τα τίμησε μέχρι τελευταίου σεντ.

Δύο χρόνια αργότερα (2010), με το ίδιο ποσό (14 εκατομμύρια), ένας άλλος Βραζιλιάνος, αριστερός φουλ μπακ αυτή τη φορά, ο Αντριάνο Κορέϊα, έκανε την ίδια διαδρομή, από την Ανδαλουσία στην Καταλωνία, μένοντας κάτοικος της για 6 χρόνια. Πριν φύγει, για την Μπεσίκτας, είχε περάσει απ’ όλες τις φάσεις, αγωνιζόμενος ως βασικός, ή ερχόμενος από τον πάγκο. Το 2014 τα βήματα των προαναφερθέντων ακολούθησε ο Ιβάν Ράκιτιτς, που, έκτοτε, έχει πάρει την φανέλα του βασικού στο... σπίτι του, καλύπτοντας, με τον καλύτερο τρόπο, το κενό του Τσάβι την τελευταία 3ετία.

Τα 18 εκ. ευρώ που πλήρωσαν, τότε, οι Καταλανοί στους Σεβιγιάνους μοιάζουν...ανέκδοτο, για έναν εκ των κορυφαίων, «box to box», μέσων παγκοσμίως, αφού, αν έβγαινε τώρα στην αγορά, θα κόστιζε 9ψηφιο νούμερο!

Η «παραφωνία» του Αλέϊς Βιδάλ

Μοναδική...παραφωνία, στους παίκτες που ήρθαν από την Σεβίλλη, ως «πουλέν» του Μόντσι, και θριάμβευσαν στην Μπαρτσελόνα, αποτελεί ο Αλέϊς Βιδάλ! Ο πρώην άσος του Πανθρακικού, κόστισε όσο ο Ράκιτιτς, αλλά σε 3 σεζόν είναι μεταξύ πάγκου κι εξέδρας έχοντας 30 συνολικά συμμετοχές, είτε με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο, είτε με τον Βαλβέρδε. Κι αυτό το καλοκαίρι είναι (εκ νέου...) υπ’ ατμόν. Τα διπλάσια (36 εκ. ευρώ), από τον Κροάτη και τον Καταλανό, κόστισε η ρήτρα αποδέσμευσης του Λενγκλέ. Mια από τις τελευταίες επιλογές του Μόντσι, όσο ήταν στην Σεβίλλη.

Η αποχώρηση Ισπανού παράγοντα, για την Ρόμα, δεν αποτέλεσε επαρκή αιτία αλλαγής της...πατέντας της Μπάρτσα. Οι άνθρωποι της οποίας, αφού είδαν κι...απόειδαν με την περίπτωση του Γουίλιαν, της Τσέλσι, αντί να πάνε ν’ αγοράσουν τον Μάλκομ, από την ομάδα του Μόντσι, τον απέκτησαν κατευθείαν από την Μπορντό! Τέτοια...εμπιστοσύνη!

Πάντως οι «κακές γλώσσες» λένε ότι αποτελεί «εκδίκηση» τους, γιατί εκείνος τους πρόλαβε κλείνοντας τον Τζάστιν Κλάϊφερτ (γιο του παλαίμαχου τους παίκτη) από τον Άγιαξ...