Ο τίτλος της Πρέμιερ και η εποχή Γκουαρντιόλα

Ολοταχώς προς την κατάκτηση και του φετινού τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ οδεύει η Μάντσεστερ Σίτι. Και όσο κι αν προσπαθεί ο Πεπ Γκουαρντιόλα να κρατά χαμηλούς τόνους για να έχει προσγειωμένους τους παίκτες του, η ουσία είναι μία: θα πρέπει να συμβούν πολύ μεγάλες ανατροπές στο αγγλικό πρωτάθλημα για να φύγει το τρόπαιο από το «άντρο» των «πολιτών».

Ο τίτλος της Πρέμιερ και η εποχή Γκουαρντιόλα

Τι κι αν στο ξεκίνημα της περιόδου η Λίβερπουλ πίστεψε στη διεκδίκηση του τίτλου με την επιστροφή και του Φαν Ντάικ από τον σοβαρό του τραυματισμό, όπως και η Τσέλσι έπειτα από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Τούχελ στον πάγκο, αλλά και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τις προσθήκες των Ρονάλντο, Σάντσο και Βαράν. Με 17 αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε της τρέχουσας περιόδου, η πρωταθλήτρια Σίτι έχει ήδη αποκτήσει μία αρκετά μεγάλη διαφορά από τους διώκτες της, με την οποία έχει ήδη βάλει τις βάσεις για τη διατήρηση των σκήπτρων της. Και σε αυτό δεν την εμπόδισε ούτε η απουσία ενός επιθετικού, μια και το κενό του Αγκουέρο τελικά δεν καλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Γκουαρντιόλα έχει δημιουργήσει μία… βιονική μηχανή, που αποδεικνύει ότι ακόμα και σε δυσκολότερες συνθήκες μπορεί να συνεχίζει να παίρνει τα θετικά αποτελέσματα και να εξακολουθεί να διαβαίνει τον δρόμο των επιτυχιών. Ο Καταλανός κάθισε στον πάγκο της Σίτι το 2016 και χρειάστηκε μόλις έναν χρόνο για να δημιουργήσει τη νέα του ομάδα-υπερδύναμη. Μία ομάδα που μπορεί να μην έχει κάνει ακόμα το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο Νησί συνεχίζει να κυριαρχεί. Τρία πρωταθλήματα μετράει ήδη στη συλλογή του ο Γκουαρντιόλα στη Σίτι, όπως επίσης ένα Κύπελλο, τέσσερα σερί Λιγκ Καπ αλλά και δύο αγγλικά Σούπερ Καπ, μαζί και με αμέτρητα ρεκόρ που έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική υφήλιο.

Το συμβόλαιο του 50χρονου τεχνικού με τον σύλλογο του Μάντσεστερ ολοκληρώνεται το 2023 και, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ίδιος, μόλις εκπνεύσει η συνεργασία του με τους «γαλάζιους» θα αποχωρήσει από τη θέση του για να κάνει ένα διάλειμμα από τους προπονητικούς πάγκους. «Θα σταματήσω για λίγο, θα κάνω έναν απολογισμό και θα αναλογιστώ ξανά τις φιλοδοξίες μου. Σε αυτήν τη διαδικασία θα ήθελα να εργαστώ σε μια εθνική ομάδα» είχε πει στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Ίσως τότε έρθει και η μεγάλη ευκαιρία για τους υπόλοιπους μεγάλους της Πρέμιερ Λιγκ να… πατήσουν πόδι και να βάλουν φρένο στην κυριαρχία των «πολιτών» στο Νησί. Και πρώτη απ’ όλες η Λίβερπουλ, η οποία με την εξαιρετική ομάδα που δημιούργησε ο Κλοπ ήδη κατάφερε να πάρει ένα πρωτάθλημα, αλλά δεν είχε τη διάρκεια που όλοι περίμεναν.

Η Σίτι δεν εκτιμάται ότι θα κινηθεί τη μεταγραφική περίοδο που διανύουμε για την απόκτηση ενός μεγάλου ονόματος για να ενισχύσει το ρόστερ της. Έχει ξεκινήσει όμως τις κινήσεις της για τις καλοκαιρινές προσθήκες, ώστε και την επόμενη σεζόν να παραμείνει Νο 1 στην Αγγλία. Και πρώτα απ’ όλα έναν νέο επιθετικό, με τους Χάαλαντ και Κέιν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας. Άραγε μπορεί κάποιος να τη σταματήσει πριν ολοκληρωθεί η εποχή Γκουαρντιόλα;