Όταν ο Πούτιν πίεσε τον Τσερτσέσοβ

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Στανισλάβ Τσερσέσοβ τον «ήρωα» πλέον της εθνικής Ρωσίας και τον Βλάντιμιρ Πούτιν πως τον έπεισε να δώσει το παρόν στον τελικό.

Όταν ο Πούτιν πίεσε τον Τσερτσέσοβ

Τη μία μέρα, τη Τετάρτη 25 Ιουλίου η Διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοινώνει ότι ο Ρώσος, Στανισλάβ Τσερετσέσοβ είναι μεταξύ των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς, στα βραβεία της ΦΙΦΑ τον Σεπτέμβριο και την επομένη, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας ανακοινώνει και μπράβο της, την παράταση του συμβολαίου της για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια (2+2).

Έτσι ο τεχνικός της εθνικής Ρωσίας η οποία πραγματοποίησε μετά από χρόνια μία εξαίσια παρουσία σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου νοιώθει δικαιωμένος για τη μεγάλη προσπάθεια που είχε καταβάλλει εδώ κι ένα χρόνο, ώστε να μπορέσει να μοντάρει μία ισχυρή ομάδα. Αντάξια του ονόματός της και το κυριότερο να σταθεί με αξιοπρέπεια μπροστά στους φιλάθλους της, που έδωσαν βροντερό παρόν στα πανέμορφα γήπεδα της χώρας τους. Άλλωστε κανείς δεν ξεχνά ότι ο παλιός διεθνής τερματοφύλακας, οδήγησε τη Ρωσία σε μια ιστορική πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες πάρα πολλών. Η εθνική Ρωσίας ήταν η ομάδα με μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην γενική κατάταξη της ΦΙΦΑ όταν ξεκίνησε το 21ο Παγκόσμιο κύπελλο και είχε δεχθεί έντονη κριτική, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν πως θα φύγει…νύχτα από τη διοργάνωση. Ο Τσερτσέσοφ όμως και οι ποδοσφαιριστές του τους διέψευσαν.

Τώρα ο κ. Τσερτσέσοβ θα εισπράττει με την παράταση της συνεργασίας του με την Ρωσική ομοσπονδία το ποσό των 2, 5 εκ. ευρώ ετησίως. Θα παραμείνει στην θέση του τουλάχιστον έως το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020 και ανάλογα θα φανεί αν θα συνεχίσει ή όχι.

Είχε αναλάβει το «τιμόνι» της Ρωσικής ομάδας το 2016, μετά την τραγική εμφάνισή της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της χρονιάς εκείνης, κι ενώ προηγουμένως είχε εργασθεί σε συλλόγους της Ρωσίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας.

Ομόφωνη απόφαση

Ο διοικητικός σύμβουλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Ιγκόρ Λεμπτέεφ δήλωσε στο TASS ότι οι παράγοντες ήταν ομόφωνοι στην απόφασή τους να επεκτείνουν τη σύμβαση του Τσερτσέσοβ , η οποία επρόκειτο να λήξει τον επόμενο μήνα.

"Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής εξέφρασαν την ομόφωνη υποστήριξή τους για την παράταση της τρέχουσας σύμβασης με τον Τσερτσέσοβ καθώς και με το υπόλοιπο προσωπικό της ομάδας του, στο πλαίσιο ενός προγράμματος 2 + 2» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεμπτέεφ.

Ο Τσερτσέσοβ είναι γεγονός ότι μετά την αγωνιώδη 4ωρη αναμέτρηση της Ρωσίας απέναντι στην Κροατία, στο Σότσκι που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι (επικράτησε 4-2 η Κροατία), στις 7 Ιουλίου, είχε στεναχωρηθεί πολύ και μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι δεν σκόπευε να παρακολουθήσει την εξέλιξη του υπόλοιπου τουρνουά. Οπότε αυτό περιελάμβανε φυσικά και τον τελικό της διοργάνωσης ο οποίος πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα αργότερα, με την Γαλλία να αντιμετωπίζει τους «Βατρένι».

Όμως, παρά τη θλίψη που είχε ο κ. Τσερτσέσοφ αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν του έστειλε μία επίσημη πρόσκληση προκειμένου να παρακολουθήσει τον τελικό του Λουζνίκι στη Μόσχα, στις 15 Ιουλίου και δεν μπορούσε να αρνηθεί. Οπότε έφυγε τάχιστα από την Μαύρη Θάλασσα για να είναι παρών στον μεγάλο τελικό. Άλλωστε θα καθόταν και πολύ κοντά στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

"Δεν ήθελα να παρακολουθήσω τα παιχνίδια του Παγκοσμίου κυπέλλου μετά τον αγώνα μας κατά της Κροατίας", δήλωσε ο 54χρονος Τσερτσέσοβ , παλιός διεθνής τερματοφύλακας.

"Ωστόσο, έλαβα μια επίσημη πρόσκληση από τον πρόεδρο και θα καθόταν κοντά στον Βλάντιμιρ Βλαντιμίροβιτς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έδωσα το παρόν στον τελικό.

Διαφορετικά, δεν θα έβλεπα τον αγώνα. Είναι φυσικό ότι λίγο αργότερα, όταν όλα θα είχαν ξεπερασθεί , θα έβλεπα τον αγώνα δίχως πρόβλημα ", πρόσθεσε.


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo