Μπόντο Γκλιμτ: Η «βασίλισσα» του Βορρά
Η Μπόντο Γκλιμτ είναι η νέα κυρίαρχος του ποδοσφαίρου της Νορβηγίας, κατακτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της.
Όταν κάποιος αναφέρεται σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Νορβηγίας, τα πρώτα ονόματα που έρχονται κατά νου είναι η Ρόζενμποργκ και η Μόλντε. Πλέον στο κλαμπ των προβεβλημένων συλλόγων ακόμα και σε διεθνές επίπεδο μπαίνει με το σπαθί της η Μπόντο Γκλιμτ. Μπόντο όπως η πόλη όπου εδρεύει και Γκλιμτ που σημαίνει λάμψη και αναφέρεται στο βόρειο σέλας που είναι ορατό στην περιοχή. Σύλλογος με υπερεκατονταετή Ιστορία, καθώς ιδρύθηκε το 1905, αλλά απολαμβάνει στιγμές δόξας κατακτώντας τα δύο τελευταία πρωταθλήματα. Και όχι μόνο αυτό αλλά παράλληλα αφήνει το στίγμα και σε διεθνές επίπεδο, φτάνοντας πολύ κοντά στο να αποκλείσει τη Μίλαν πέρσι και ρίχνοντας έξι γκολ στη Ρόμα φέτος. Όλα αυτά από τη… βορειότερη ομάδα του κόσμου που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα, καθώς είναι η μόνη που εδρεύει μέσα στον Αρκτικό Κύκλο. Η «βασίλισσα» του Βορρά απολαμβάνει για μια ακόμα σεζόν τον θρόνο της και βάζει δύσκολα στις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες διαπιστώνουν πως κάθε άλλο παρά για παροδική λάμψη πρόκειται, αλλά για φαινόμενο διαρκείας που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο της σκανδιναβικής χώρας.
Το ψαράδικο… χωριό
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Σαν καρτ ποστάλ η πόλη του Μπόντο στον Αρκτικό Κύκλο
Όσο για την πόλη που φιλοξενεί την ομάδα-θαύμα του σύγχρονου νορβηγικού ποδοσφαίρου, ακόμα και για τα δεδομένα της χώρας πρόκειται στην ουσία για… χωριό. Μόλις πάνω από 50 χιλιάδες κάτοικοι καταγράφηκαν στην τελευταία απογραφή, φέρνοντάς τη στη 19η θέση των πόλεων της Νορβηγίας με βάση τον πληθυσμό τους. Η αλιεία, το κυνήγι και το εμπόριο αποτελούν παλαιόθεν τη βασική ενασχόληση των κατοίκων, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το λιμάνι και το αεροδρόμιο της περιοχής. Όλα βρίσκονται σε απόσταση που μπορεί κάποιος να πάει περπατώντας. Μια σειρά μικρών νησιών βρίσκονται στην έξοδο του φιορδ όπου εδράζεται το Μπόντο και εκεί αλλά και στα ανοιχτά κάνουν… πάρτι οι ψαράδες, με τα έντονα ρεύματα που φέρνουν στα δίχτυα τους άκοπα τη λεία τους. Η πόλη είναι η μοναδική στον κόσμο που βρίσκεται βόρεια από τον Αρκτικό Κύκλο και εκεί μετουσιώνεται σε πράξη η ρήση «έγινε η νύχτα μέρα», αφού τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο επικρατεί σκοτάδι επί 24ώρου βάσεως, ενώ τον Ιούνιο η διάρκεια της ημέρας ξεπερνά τις 24 ώρες. Παράλληλα, είναι ορατό το βόρειο σέλας για να… ομορφαίνει τη μουντή καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης και των περιοχών γενικότερα βόρεια της γραμμής του Αρκτικού Κύκλου.
Οι ανεπιθύμητοι
Δεν ήταν όλα τα χρόνια της Ιστορίας της ρόδινα. Το αντίθετο, από τη στιγμή που για δεκαετίες ολόκληρες οι ομάδες από τον Βορρά στη Νορβηγία ήταν τα θύματα ποδοσφαιρικού… ρατσισμού. Λόγω της δυσκολίας μετακινήσεων των ομάδων του Νότου, που είναι οι συντριπτικά περισσότερες, μέχρι και τη δεκαετία του ‘70 απαγορευόταν να ανεβαίνουν από τον βόρειο όμιλο της δεύτερης κατηγορίας οι πρωταθλητές. Στη δεκαετία του ‘70 έγιναν τα πρώτα βήματα ένταξης των ανεπιθύμητων στις τάξεις τους, αλλά και πάλι τους έβαζαν εμπόδια. Ενώ από τον νότιο όμιλο ανέβαινε απευθείας ο πρωταθλητής της Β’ Εθνικής, ο πρωταθλητής του Βορρά έδινε αγώνες μπαράζ με ομάδα από την πρώτη κατηγορία. Η Μπόντο που ήταν πολύ ισχυρή εκείνη την περίοδο κατάφερε εντέλει να κερδίσει την Οντ Γκρένλαντ στα μπαράζ με την ολοκλήρωση της σεζόν 1975-76 και ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά στην Ιστορία της, ενώ παράλληλα κατέκτησε και το Κύπελλο νικώντας στον τελικό τη Λίλεστρομ, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί και στο Κύπελλο Κυπελλούχων τη σεζόν 1976-77. Οι… εξόριστοι του Βορρά μπήκαν επιτέλους στον ποδοσφαιρικό χάρτη εντός και εκτός συνόρων.
Ο «μαέστρος» Κνούτζεν
Ο πρωτομάστορας των επιτυχιών Κιέτιλ Κνούτζεν
Η σύγχρονη αυτοκρατορία της Μπόντο έβαλε τις βάσεις της το 2017. Τότε που ο Άασμουντ Μπιόρκαν, επί χρόνια κόουτς των «κιτρινόμαυρων», έβαλε ένα μεγάλο δημόσιο στοίχημα. Υποστήριξε πως θα πετύχει την άνοδο εκ νέου στην πρώτη κατηγορία και στη συνέχεια θα αποσυρθεί από την τεχνική ηγεσία για να αναλάβει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή. Όπως και έγινε… Ο ίδιος έχρισε διάδοχο τον συνεργάτη του Κιέτιλ Κνούτζεν, ο οποίος για πρώτη φορά ανέλαβε τα ηνία ως πρώτος προπονητής σε οποιαδήποτε ομάδα. Στην Μπόντο έκανε το αγροτικό του, την πρώτη σεζόν στα μεγάλα σαλόνια την οδήγησε στην 11η θέση και από εκεί και πέρα άρχισε το πάρτι. Στη δεύτερη σεζόν το 2019 οι βόρειοι αναδείχθηκαν δεύτεροι, πίσω μόνο από τη Μόλντε, διαθέτοντας τον μακράν μικρότερο μέσον όρο ηλικίας από όλους τους συλλόγους της χώρας, με τον ίδιο να αναδεικνύεται προπονητής της χρονιάς στην Ελιτσεριέν. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή για τον Κνούτζεν, αφού την επόμενη χρονιά έλαβε χώρα υπό τις οδηγίες του η… πυρηνική έκρηξη.
Έσπασε όλα τα ρεκόρ
Μία πόλη, μία ομάδα, με τον κόσμο να γεμίζει κάθε αγωνιστική το γήπεδο της Μπόντο
Αυτά που έκανε η Μπόντο Γκλιμτ το 2020 δεν είχαν προηγούμενο και πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν και στο μέλλον. Αποδίδοντας διαστημικό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της Νορβηγίας, με φουλ επίθεση ανεξάρτητα αντιπάλου και έδρας, κατάφερε σε μια αγωνιστική περίοδο 30 αγωνιστικών να πετύχει 103 γκολ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 95 από τη Μόλντε. Επίσης έσπασε ρεκόρ συγκομιδής πόντων με 81, ενώ το προηγούμενο ήταν 75 από τη Ρόζενμποργκ. Τέλος, έσπασε το ρεκόρ διαφοράς από τον δεύτερο, αφήνοντας πίσω 19 πόντους τη Μόλντε. Όλοι αναζητούσαν το… μαγικό φίλτρο που έπιναν οι παίκτες και μεταμορφώνονταν σε υπεραθλητές που ισοπέδωναν κάθε αντίπαλο. Η ίδια ομάδα το καλοκαίρι του 2020 έφερε στα όριά της τη Μίλαν, όταν στα πλέι άουτ του Γιουρόπα Λιγκ και σε μονό ματς λόγω της πανδημίας ηττήθηκε στο «Σαν Σίρο» με 3-2 με γκολ που σημειώθηκε στις καθυστερήσεις. Εκεί είδαν οι «ροσονέρι» τον εξτρέμ Χάουγκε και τον ενέταξαν στο δυναμικό τους με ένα ποσό κοντά στα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Πούλησε παίκτες, κράτησε τον τίτλο
Ο παίκτης που έδωσε 24 ασίστ και πέτυχε 19 γκολ σε μια σεζόν, Φιλίπ Ζικερνάγκελ
Δεν ήταν μόνο ο Χάουγκε που έφυγε για το Μιλάνο. Τον ακολούθησαν και τα άλλα δύο μέλη των «Φανταστικών 3» που συνέθεταν την επιθετική γραμμή των 103 γκολ. Ο πρώτος σκόρερ Κάσπερ Γιάνκερ με 25 γκολ στο ενεργητικό του μετακόμισε στην Ιαπωνία για τη Φουκουόκα, ενώ ο Φίλιπ Ζικερνάγκελ με τις 24 ασίστ (!) και τα 19 γκολ πουλήθηκε στη Γουότφορντ. Περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στο ταμείο της Μπόντο, αλλά έχασε όλη την ισχύ της γραμμής κρούσης. Κανείς δεν πίστευε πως θα μπορούσε να σταθεί εκ νέου ανταγωνιστικά στο υψηλό επίπεδο, πόσω μάλλον να διατηρήσει και τον τίτλο. Κι όμως, ο Κιέτιλ Κνούτζεν με τον υπόλοιπο βασικό κορμό, την προώθηση παικτών από την Κ21 και ελάχιστες προσθήκες χαμηλού κόστους κατάφερε αυτό που κανείς δεν περίμενε. Το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, κόντρα στην υπερενισχυμένη Μόλντε και την πιο ακριβή ομάδα στη λίγκα, τη Ρόζενμποργκ, που διήγαγε καταστροφική σεζόν μένοντας στην πέμπτη θέση. Η Μπόντο δεν μπόρεσε να φτάσει κοντά στις αδιανόητες επιδόσεις της προηγούμενης περιόδου, κινήθηκε σε… γήινα επίπεδα, αλλά και πάλι ήταν αρκετό για να παραμείνει στον θρόνο, έστω και έπειτα από μάχη σώμα με σώμα με τη Μόλντε που κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική. Ο ίδιος ο κόουτς χαρακτήρισε ακόμα πιο σημαντικό και από το πρώτο πρωτάθλημα το δεύτερο και αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσαν οι παίκτες του, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες».
Η εξάρα στη Ρόμα
Εκτός από την εντός συνόρων αποθέωση, η Μπόντο Γκλιμτ έγινε και φέτος σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή πορεία της. Και πάλι κόντρα σε Ιταλούς έκανε τη σπουδαία υπέρβαση. Αυτήν τη φορά δεν αποκλείστηκε στα σημεία όπως συνέβη πέρσι με τη Μίλαν, αλλά διέλυσε τη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο με 6-1. Ο Πορτογάλος προπονητής αμέσως μετά τον διασυρμό δήλωσε πως οι παίκτες του θα έπρεπε να επιστρέψουν με τα πόδια από τη Νορβηγία στην «αιώνια πόλη». Ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας αξιόλογης πορείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, που την έφερε στη δεύτερη θέση της κατάταξης και πλέον τον Φεβρουάριο θα αντιμετωπίσει τη σκωτσέζικη Ρέιντζερς για μια θέση στους «16» της διοργάνωσης. Μεγάλο ντεζαβαντάζ βέβαια το γεγονός πως τότε θα συμπληρώνουν σχεδόν δύο μήνες αγωνιστικής απραξίας, από τη στιγμή που το πρωτάθλημα στη Νορβηγία διεξάγεται λόγω καιρικών συνθηκών από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ο… γκουρού Μάνσβερκ
Κάθε ιστορία που μοιάζει με παραμύθι δεν μπορεί παρά να ενέχει και ορισμένα στοιχεία μεταφυσικής να τη συνοδεύουν. Στην περίπτωση της Μπόντο το μαγικό ραβδάκι φέρεται να κρατά ο Μπιορν Μάνσβερκ. Πιλότος της πολεμικής αεροπορίας στα νιάτα του, «μέντορας βελτίωσης της ψυχολογίας» όπως συστήνεται πλέον, συνέδεσε το όνομά του και την παρουσία του στο προσωπικό της Μπόντο από την ημέρα που διασφαλίστηκε η άνοδος στα μεγάλα σαλόνια το 2017. Χωρίς να έχει προηγουμένως την παραμικρή επαφή με τον πρωταθλητισμό ή να διαθέτει κάποια πιστοποίηση επαγγελματία ψυχολόγου, λειτουργεί ως ο άτυπος γκουρού της ομάδας. Όλοι οι παίκτες στάζουν μέλι για λογαριασμό του, επισημαίνοντας πως οι συνεδρίες μαζί του και σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο τούς έχουν βοηθήσει πολύ στο να είναι ήρεμοι, συγκεντρωμένοι στον στόχο και να αποδίδουν στο 100% των δυνατοτήτων τους.
Οι κίτρινες… οδοντόβουρτσες
Και πώς να χάσει με τέτοιο.... γούρι η Μπόντο Γκλιμτ!
Εκτός από τον γκουρού Μάνσβερκ, η Μπόντο έχει ένα ακόμα όπλο μεταφυσικού χαρακτήρα. Ο λόγος για τις κίτρινες οδοντόβουρτσες που κουβαλούν μαζί τους οι φίλοι της ομάδας σε κάθε εντός έδρας ματς. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ως ένα γούρι που προέκυψε από τα αποδυτήρια της ομάδας, η οποία την εν λόγω σεζόν κέρδισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία και παράλληλα κατέκτησε και το Κύπελλο. Φυσικά και παρέμεινε το απόλυτο γκάτζετ τόσο στις τάξεις των παικτών όσο και στους οπαδούς, ενώ αποτελεί το νούμερο ένα ευπώλητο προϊόν στην μπουτίκ του συλλόγου. Πλέον δεν νοείται φίλος της Μπόντο και να πηγαίνει στο γήπεδο δίχως τη δική του κίτρινη οδοντόβουρτσα για να την κραδαίνει έπειτα από τα γκολ και τις επιτυχίες της αγαπημένης του ομάδας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ