Μέσι: Παιχταράς, αλλά έλεος!

Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε για έβδομη φορά τη Χρυσή Μπάλα. Η ερώτηση που έρχεται στα χείλη μας είναι: «Γιατί πάλι φέτος;».

Μέσι: Παιχταράς, αλλά έλεος!

Είναι ο Λιονέλ Μέσι τεράστιος ποδοσφαιριστής; Φυσικά. Μόνο κάποιος υπερβολικά εμπαθής θα το αρνιόταν. Είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών; Και αυτή η άποψη υπάρχει και υπάρχουν και αρκετά επιχειρήματα υπέρ της.

Anyway, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ως γνωστόν, τη Δευτέρα ο Μέσι βραβεύτηκε (για έβδομη φορά) με τη Χρυσή Μπάλα ως κορυφαίος για το 2021. Πέρα λοιπόν απ’ όσα αναφέραμε παραπάνω, η ερώτηση που έρχεται στα χείλη μας είναι: «Γιατί πάλι φέτος;». Εντάξει, κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα (για πρώτη φορά ever). Και λοιπόν; Το ίδιο έχουν καταφέρει και άπειροι άλλοι ποδοσφαιριστές, ανάμεσά τους και οι «δικοί μας» Χόρχε Μπάριος και Σεμπαστιάν Αμπρέου. Ο Ζορζίνιο που σήκωσε Γιούρο με την Ιταλία και Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι τι να πει;

Από κει και πέρα ο Αργεντινός ήταν μπροστάρης σε μια ακόμη απογοητευτική χρονιά με την Μπαρτσελόνα -ασχέτως αν ο ίδιος φέρει μικρή ευθύνη γι’ αυτό-, κυρίως όμως εξελίσσεται σε μια σούπερ αποτυχημένη μεταγραφή της Παρί Σεν Ζερμέν, σε ένα πρωτάθλημα ιδιαιτέρως χαμηλού επιπέδου.

Ο μεγάλος αδικημένος της υπόθεσης, βέβαια, είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Αυτή η πραγματική τερματομηχανή που σάρωσε τα πάντα το 2020 αλλά δεν βραβεύτηκε λόγω κόβιντ, ενώ φέτος, με ανάλογες επιδόσεις στο σκοράρισμα, είδε την πλάτη του Αργεντινού.

Ο Λέβα δεν είναι, όμως, το μοναδικό θύμα αυτής της ιστορίας. Το 2010 οι Ινιέστα και Τσάβι κατέκτησαν όλα όσα και ο Μέσι συν το Μουντιάλ, αλλά η Χρυσή Μπάλα κατέληξε στον Αργεντινό. Οι δύο Ισπανοί της Μπαρτσελόνα δεν βραβεύτηκαν ποτέ. Το 2013 ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπάγερν Φρανκ Ριμπερί και το 2014 ο πρωταθλητής κόσμου Μάνουελ Νόιερ τερμάτισαν πίσω από τους Ρονάλντο (επίσης ευνοημένος σε αυτό το ζήτημα) και Μέσι.

Το 2019 ο αμυντικός ογκόλιθος της Λίβερπουλ Βίρτζιλ Φαν Ντάικ έχασε και αυτός από τον Μέσι. Βασικά, από το 2008 έως σήμερα όλες (!) οι Χρυσές Μπάλες έχουν καταλήξει στον Κριστιάνο και στον Λιονέλ. Μοναδική εξαίρεση το 2018, όπου αν δεν βραβευόταν ο συγκλονιστικός στο τότε Μουντιάλ Λούκα Μόντριτς θα έπεφταν γιαούρτια και λεμονόκουπες.

Έχουμε γράψει πολλές φορές πως το ποδόσφαιρο αποτελεί πλέον 100% μπίζνα. Οι Μέσι - Ρονάλντο είναι απόλυτα trademark, έτη φωτός από τους διάφορους Φαν Ντάικ και Ριμπερί. Αφήστε να κερδίσει και κάνας άλλος όμως…