Ο Βαλβέρδε, η Γιουνάιτεντ και οι «κλέφτες»

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Μάρκο Σίλβα,  ο Μίτσελ και οι άλλοι... «κλέφτες» και το μεγάλο επίτευγμα του Ολυμπιακού που εξηγεί την κυριαρχία του.

Ο Βαλβέρδε, η Γιουνάιτεντ και οι «κλέφτες»

Ζινεντίν Ζιντάν, Μαουρίσιο Ποτσετίνο και Ερνέστο Βαλβέρδε. Τα τρία ονόματα που έχουν ακουστεί τελευταία για τη διαδοχή του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο της θρυλικής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για τον πρώτο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο δεύτερος είναι ένας από τους πιο hot προπονητές των τελευταίων ετών. Αφού εδραίωσε τη -μικρομεσαία εδώ και δεκαετίες- Τότεναμ στις κορυφαίες θέσεις την Premier League και την έφτασε έως τον τελικό του Champions League, επελέγη ως ο άνθρωπος που θα στέψει την Παρί Σεν Ζερμέν των Μέσι, Εμπαπέ, Νεϊμάρ και πετροδόλαρων πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο τρίτος όμως; Αυτός δεν ήταν ο τεχνικός που κατακτούσε, όπως μας έλεγαν κάποιοι «αντικειμενικοί», τα πρωταθλήματα με τη βοήθεια της διαιτησίας «κλέβοντάς» τα από υπερομάδες όπως ο Παναθηναϊκός του Ζεσουάλδο Φερέιρα και η ΑΕΚ μερικούς μήνες πριν υποβιβαστεί στη Γ' Εθνική; Βέβαια, πρωταθλήματα δεν «έκλεβε» μόνο ο Βαλβέρδε. Το ίδιο έκανε και ο Μάρκο Σίλβα πριν ξεκινήσει καριέρα στα αγγλικά γήπεδα ή ο Μίτσελ, ο οποίος μια εποχή ακουγόταν πως θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης. Ακόμα και ο (αρχικά βοηθός του Τάκη Λεμονή) Χοσέ Σεγκούρα που αργότερα ανέλαβε τα τμήματα υποδομών της Λίβερπουλ και τη θέση του γενικού διευθυντή της Μπαρτσελόνα. Νομίζω δε πως όλοι μας έχουμε τη βεβαιότητα πως και ο Πέδρο Μαρτίνς (ο οποίος επίσης-όπως πάντα τονίζουν οι «αντικειμενικοί»- ευνοήθηκε σκανδαλωδώς την Κυριακή, τότε που ο Βράνιες ανατράπηκε από τον εαυτό του) όταν κάποτε αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό θα συνεχίσει κάπου πολύ ψηλά. Οι φήμες (;) για ενδιαφέρον της, ζάπλουτης πλέον, Νιουκάστλ ήδη λένε πολλά.

Ενδεχόμενη πρόσληψη του Ερνέστο στο «Ολντ Τράφορντ» (αν και εσχάτως ακούγεται πως υπάρχει συμφωνία με τον έμπειρο Γερμανό Ραλφ Ράνγκνικ) θα αποτελέσει τον δεύτερο γιγαντιαίο σταθμό στην προπονητική του καριέρα μετά το κοουτσάρισμα της Μπαρτσελόνα την περίοδο 2017-20 όπου κατέκτησε τα δύο τελευταία πρωταθλήματα στην Ιστορία των Καταλανών και από τότε που έφυγε από το Καραϊσκάκη. Ένα επίτευγμα το οποίο πλάι στα αντίστοιχα όλων των παραπάνω εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 25 χρόνια. Παίζει βέβαια μεγάλο ρόλο και το γεγονός πως οι υπόλοιποι επιμένουν να βλέπουν παντού «κλέφτες»...