Μουράτ Καρά: «Να σκεφτόταν τη θυσία του κριαριού ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε πριν φέρει τον διάολο!»

«Χάλια η Φενέρ αλλά το ματς στο Καραϊσκάκη δεν είναι εύκολο-και υπάρχουν λόγοι»... Ο Μουράτ Καρά από την Ξάνθη, άνθρωπος-εγκυκλοπαίδεια και φανατικός οπαδός της Φενέρ, μιλάει στο «ΦΩΣ» για την αντίπαλο του Ολυμπιακού και δίνει τις προβλέψεις του για το κομβικό ματς της ερχόμενης Πέμπτης.

Μουράτ Καρά: «Να σκεφτόταν τη θυσία του κριαριού ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε πριν φέρει τον διάολο!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Διαβάσαμε ότι ο πλούσιος πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε Αλί Κοτς (από τους πιο πλούσιους Τούρκους) κάλεσε ιμάμη να ευλογήσει τα δοκάρια για να σταματήσει η Φενέρ να τρώει γκολ και θυσίασε ένα κριάρι! Βγήκαν και φωτογραφίες με το κριάρι λίγο πριν σφαχτεί. (Η συνέντευξη πάρθηκε πριν απο το ματς με τη Γαλατά)

Θέλησα να μάθω πράγματα για την κουλτούρα των Τούρκων οπαδών και πώς φτάσανε ως εκεί, πήρα τον Μουράτ Καρά στην Ξάνθη, ένθερμο οπαδό της Φενέρμπαχτσε και «εγκυκλοπαίδεια» για τα θέματα της ομάδας του. Τον είχα ξαναβγάλει μια φορά. Αγαπητός και στους χριστιανούς και στους μουσουλμάνους της Ξάνθης, όλοι τον αγαπάνε και πάνε στο μαγαζί του. Μου είπε πάλι ενδιαφέροντα πράγματα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/11/2021

Αυτό που έγινε με το κριάρι έχει ξαναγίνει στη Φενέρμπαχτσε;

Στα μέσα της σεζόν όχι. Συνήθως τέτοια κάνουν οι τουρκικές ομάδες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Σαν τάμα στον Θεό, σαν δώρο. Όπως ο παπάς εδώ κάνει αγιασμό.

Ναι, αλλά δεν είναι το ίδιο η προσευχή με το να σφάξεις ένα κριάρι. Πες μου για την κουλτούρα των τουρκικών ομάδων.

Αυτό με το κριάρι είναι σαν το κουρμπάνι, το έθιμο αιώνων. Οι μουσουλμάνοι έχουν το μπαϊράμι, υπάρχουν δύο μπαϊράμια, το ένα είναι η νηστεία 30 ημερών, το ραμαζάνι, και το άλλο είναι το κουρμπάν κατά το οποίο θυσιάζεται ένα πρόβατο. Στη μέση της χρονιάς όμως να το κάνει αυτό η Φενέρμπαχτσε δεν το θυμάμαι, φαντάσου σε τι κατάσταση έχουν φτάσει. Σου είχα πει και την προηγούμενη φορά ότι είμαι πολύ πικραμένος από την ομάδα μου. Σου είχα πει μάλιστα ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει τέσσερις βαθμούς από τα μεταξύ μας ματς. Πριν αρχίσει η κατρακύλα της Φενέρ και πριν παίξει με τον Ολυμπιακό στην Τουρκία. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στο πρωτάθλημα και έρχονται δύο δύσκολα ματς τώρα, με τη Γαλατά το ντέρμπι και με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά.

Πήρα και οπαδούς της Γαλατά και τους ρώτησα αν έχει γίνει αυτό με τη θυσία κριαριού ποτέ στη Γαλατά και μου είπαν όχι!

Είναι κάτι που δεν είθισται στα μέσα της σεζόν για το ποδόσφαιρο. Αυτό να το σκεφτόταν όμως ο πρόεδρος όταν μας έφερε έναν κόκκινο διάολο πέρσι στην αρχή της σεζόν στο γήπεδο!

Τι;

Αυτό να γράψεις, αυτό δεν ξέρουν στην Ελλάδα. Εγώ πιστεύω ότι γι’ αυτό το έκανε, κατάλαβε το λάθος του. Πέρσι στην αρχή της σεζόν έκανε ένα τουρνουά η Φενέρ και έφερε ο Αλί Κοτς έναν διάολο, έναν ντυμένο στα κόκκινα με κέρατα, ήταν ατραξιόν από μία εταιρεία και έδωσε αυτός ο διάολος το Κύπελλο στη Φενέρ! Αυτό έγινε θέμα τότε στην Τουρκία. Ε, από τότε πάμε κατά διαόλου! Μας πήρε η κάτω βόλτα...

Τρομερό είναι αυτό που λες.

Πάρε κι άλλους να το διασταυρώσεις άμα δεν με πιστεύεις (σ.σ. πράγματι πήρα κι άλλους μετά, είναι αληθές). Μάλλον κατάλαβε το λάθος του ο πρόεδρος της Φενέρ να φέρει έναν διάολο στο γήπεδο. Με τον διάολο δεν γίνεται δουλειά!

Με τον Περέιρα τι γίνεται;

Δεν μπορεί να τον διώξει γιατί δεν του πήραν παίκτες και φοβούνται ότι θα ανοίξει το στόμα του. Του κολλάνε όμως από τη διοίκηση για να αλλάξει το σύστημα. Παίζει με τρεις πίσω και θέλουν να το αλλάξει για να χωρέσει ο Οζίλ να παίξει «δεκάρι». Η κατάσταση έχει γίνει τόσο άσχημη στην ομάδα που ο πρόεδρος της Φενέρ μιλώντας στο κανάλι της πέταξε σπόντες για τον Οζίλ να συγκεντρωθεί στο ποδόσφαιρο και όχι στις εμπορικές δουλειές. Γιατί πάει να ανοίξει μία εταιρεία με τον Ατζούν του «Survivor», ο οποίος είναι φανατικός οπαδός της Φενέρ.

Έχει λεφτά αυτός, ε;

Πολλά λεφτά. Αγόρασε και τη Χαλ στην Αγγλία τώρα.

Η Τραμπζονσπόρ θα το πάρει το πρωτάθλημα;

Είναι δέκα βαθμούς μπροστά από τη Φενέρ και από την Μπεσίκτας και εννιά βαθμούς μπροστά από τη Γαλατά. Οι άλλες ομάδες που είναι πιο κοντά της δεν έχουν δύναμη. Εγώ μόνο την Μπεσίκτας βλέπω ως καλή ομάδα και ικανή να την κυνηγήσει.

Τι αγωνιστικά προβλήματα έχει η Φενέρ;

Πολλά προβλήματα. Δύσκολα σκοράρουμε. Δεν έχουμε ποιοτικούς παίκτες. Ενώ δεν έχουμε γρήγορα πλάγια μπακ, παίζουμε με τρεις πίσω και τρώμε πολλά γκολ. Έκανε μπακ τους επιθετικούς, οι οποίοι πάνε μπροστά και ξεχνάνε να γυρίσουν! Εκτός έδρας είναι πιο επικίνδυνη η Φενέρ παρά στην έδρα της. Το κλίμα στην έδρα της είναι βαρύ.

Γιατί;

Ο προηγούμενος πρόεδρος ήταν στη Φενέρ 20 χρόνια και έχει πολλούς δικούς του οπαδούς. Στην έδρα μας ακούγονται εύκολα αποδοκιμασίες, ένα μεγάλο κομμάτι του γηπέδου γιουχάρει και το γήπεδο χωρίζεται στα δύο. Ίσως γι’ αυτό παίζουμε καλύτερα εκτός έδρας. Αλλά είναι και αγωνιστικό το θέμα. Έχουμε ψιλογρήγορους μπροστά και άμα βρουν χώρο παίζουν καλύτερα. Απέναντι σε κλειστές άμυνες δυσκολευόμαστε πολύ, δεν κάνουμε τίποτα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να την προσέξει τη Φενέρ στο Καραϊσκάκη, μη νομίζει ότι το ματς είναι εύκολο επειδή η Φενέρ είναι χάλια. Εκτός έδρας παίζει καλύτερα. Άμα ανοιχτεί πολύ ο Ολυμπιακός, θα φάει γκολ.

Για τον Γκάρι Ροντρίγκες δεν σε είχα ρωτήσει την άλλη φορά.

Καλός παίκτης, αλλά τραυματίζεται εύκολα. Έπαιξε και στη Γαλατά και στη Φενέρ, τον ξέρουμε καλά. Εμένα ο παίκτης που μου αρέσει πιο πολύ από τον Ολυμπιακό είναι ο Μαντί Καμαρά. Αυτός αν παίξει καλά, τραβάει όλο τον Ολυμπιακό.

Οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Μαρινάκης στην Κωνσταντινούπολη μετά το ματς συζητήθηκαν στον τουρκικό Τύπο;

Αρκετά. Οι Τούρκοι παίκτες της Φενέρμπαχτσε είπαν ότι θα πάνε στην Ελλάδα να νικήσουν αυτό το ματς για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού...

Πώς το βλέπεις εσύ το ματς;

Η Φενέρ έχει και ελλείψεις. Έχει σημαντικούς τραυματίες. Είναι σε κακή κατάσταση η ομάδα. Όμως εκτός έδρας παίζει καλύτερα. Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί, αλλά δεν θα είναι εύκολο.