Οζίλ: «Γερμανός όταν κερδίζουμε, μετανάστης όταν χάνουμε»
Ο επιθετικός της Άρσεναλ βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο στόχαστρο της κριτικής στη Γερμανία
Αναφορές, συζητήσεις και σχόλια έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της απόφασης του
τουρκικής καταγωγής Γερμανού διεθνή, Μεσούτ Οζιλ για αποχώρηση από την εθνική Γερμανίας, κυρίως εξαιτίας των λόγων που τον ανάγκασαν σε αυτή.
Μία αποχώρηση που δημιουργεί εκ νέου τη δημόσια συζήτηση για το ρατσισμό και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στη Γερμανία.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο επιθετικός της Άρσεναλ βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο στόχαστρο της κριτικής στη Γερμανία, εξαιτίας της κοινής «προεκλογικής» φωτογραφίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κριτική που κορυφώθηκε στη συνέχεια με την κακή παρουσία του στο Μουντιάλ της Ρωσίας.
«Οζίλ: Γερμανός όταν κερδίζουμε , μετανάστης όταν χάνουμε», είναι ό τίτλος αναφοράςτης Deutsche Welle (DW) που επικαλείται dpa και tagesschau.de.
Ο Οζίλ με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επιτίθεται στον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (DFB) Γκρίντελ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν θέλει να είναι άλλο «ο αποδιοπομπαίος τράγος της ανικανότητας του Γκρίντελ να κάνει σωστά τη δουλειά του. Στα μάτια του Γκρίντελ και των βοηθών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε και μετανάστης όταν χάνουμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί Γερμανοί βουλευτές ζητούν ανοιχτά την παραίτηση του προέδρου της ομοσπονδίας.
«Γεννήθηκα και εκπαιδεύτηκα στη Γερμανία, γιατί οι άνθρωποι δεν αποδέχονται ότι είμαι Γερμανός; Υπάρχουν κριτήρια για να είναι κανείς πλήρης Γερμανός τα οποία εγώ δεν εκπληρώνω;», διερωτάται ο, παραπέμποντας στους φίλους του Ποντόλσκι και Κλόζε που σύμφωνα με τον ίδιο δεν αναφέρονται ποτέ ως Γερμανοπολωνοί. «Γιατί λοιπόν είμαι εγώ Γερμανοτούρκος; Επειδή πρόκειται για την Τουρκία; Επειδή είμαι μουσουλμάνος;».
Ο Όζιλ υπεραμύνθηκε και της συνάντησής του με τον Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε η παραμικρή πολιτική σκοπιμότητα και πως ήταν απλώς μια έκφραση σεβασμού έναντι του σημαντικότερου θεσμού της πατρίδας των γονιών του.
Ο βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, που ήταν ένας από τους πρώτους τουρκικής καταγωγής βουλευτές στην Bundestag, τόνισε σχετικά: «Πιστεύω ότι κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα έπρεπε να φωτογραφίζεται με έναν αυταρχικό ηγέτη, όπως το έκανε ο Ματέους με τον Πούτιν και οι Γκουντογκάν και Οζίλ με τον Ερντογάν. Υπάρχουν αρκετοί δημοκρατικοί ηγέτες με τους οποίους μπορεί να φωτογραφηθεί κανείς».
Η απόφαση του Μεσούτ Οζίλ, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν ένας μεγάλος Γερμανός ποδοσφαιριστής όπως ο Οζίλ αισθάνεται ανεπιθύμητος στην πατρίδα του λόγω ρατσισμού», σχολίασε η υπουργός Δικαιοσύνης Μπάρλεϊ ενώ ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τσβάντσιγκερ έκανε λόγο για ένα «ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες ενσωμάτωσης».
Πάντως η ειδική εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για την Ενσωμάτωση Βίντμαν-Μάουτς εκτίμησε ότι και ο ίδιος ο Οζίλ δεν είναι άμοιρος ευθυνών, ενώ ο πρόεδρος της νεολαίας των χριστιανικών κομμάτων Τσίμπιακ, σχολίασε: «Αφελές να ισχυρίζεται κανείς ότι μια φωτογραφία με τον Ερντογάν εν μέσω του προεκλογικού αγώνα δεν κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες».
Το θέμα προκάλεσε φυσικά την άμεση αντίδραση της Άγκυρας με τον υπουργό Αθλητισμού να δηλώνει ότι η Άγκυρα στηρίζει «από καρδιάς την τίμια στάση του αδερφού μας Μεσούτ Οζίλ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ