Στο… σκαμνί Πλατινί και Μπλάτερ που κατηγορούνται για απάτη

Η ελβετική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες για απάτη τόσο στον πρώην πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Μπλατινί, όσο και στον πρώην πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

Στο… σκαμνί Πλατινί και Μπλάτερ που κατηγορούνται για απάτη

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα με τις Αρχές τόσο για τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, όσο και για τον Μισέλ Πλατινί, που στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος της UEFA. Αμφότεροι κατηγορούνται για απάτη από την ελβετική δικαιοσύνη, η οποία κατέληξε σε αυτή την απόφαση με βάση τα αποτελέσματα έρευνας έξι χρόνων που πραγματοποίησε.

Η υπόθεση αφορά την μεταβίβαση του ποσού των 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων το 2011 από την FIFA στον τέως πρόεδρο της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, για την οποία ο εισαγγελέας υπογράμμισε πως «έβλαψε τα περιουσιακά στοιχεία της FIFA και πλούτισε παράνομα τον Πλατινί».

Ο Πλατινί υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό προέρχεται από την αμοιβή που ζήτησε (τον Ιανουάριο του 2011) να του καταβληθεί από την FIFA για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχε στην πρώτη θητεία του Μπλάτερ στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από το 1998 ως το 2002. Ένα ποσό το οποίο λίγες εβδομάδες αργότερα ενέκρινε ο Μπλάτερ.

Την ίδια στιγμή όμως, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας ισχυρίζεται πως ότι οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει το 1999 σύμβαση για ετήσια αποζημίωση ύψους 300.000 ελβετικών φράγκων και ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις εξηγήσεις που έχει δώσει ο Πλατινί για το ποσό των 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Επίσης, σημειώνεται πως ο Μπλάτερ έχει κατηγορηθεί για πιθανή κακοδιαχείριση, κατάχρηση κεφαλαίων της FIFA και πλαστογραφία εγγράφου, ενώ ο Πλατινί για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και ως συνεργός για πιθανή κακοδιαχείριση του Μπλάτερ.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχούς μήνες, ωστόσο εκτιμάται ότι οι υποθέσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.