Το «φαινόμενο» Άλισον

Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις που έδωσε ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας με τις εμφανίσεις του την περσινή σεζόν με τη φανέλα της Ρόμα, πριν την βγάλει για να φορέσει τα κόκκινα της Λίβερπουλ

Το «φαινόμενο» Άλισον

Είναι το θέμα των ημερών και δικαίως, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά δαπανήθηκε ένα τόσο μεγάλο ποσό για μεταγραφή τερματοφύλακα. Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο Άλισον, ο οποίος πρωταγωνιστεί πλέον στα ΜΜΕ έπειτα από τη μετακίνησή του από τη Ρόμα στη Λίβερπουλ έναντι του ποσού των 75 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ερωτήματα των φιλάθλων της αγγλικής ομάδας… πολλά! Αν αξίζει τα χρήματα που έδωσαν οι «κόκκινοι» για να τον πάρουν από τους «τζιαλορόσι», αν είναι όντως τόσο καλός τερματοφύλακας, αν θα καταφέρει να δικαιώσει τις προσδοκίες στο Νησί, σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα όπως η Πρέμιερ Λιγκ αλλά και σε έναν μεγάλο και απαιτητικό σύλλογο όπως η Λίβερπουλ κλπ.

Αν για τα περισσότερα ερωτήματα η απάντηση έχει να κάνει… με τον χρόνο, που είναι ο καλύτερος κριτής και θα είναι αυτός που θα δείξει αν τελικά θα δικαιωθούν οι «κόκκινοι» και ο Γιούργκεν Κλοπ για την επιλογή τους, ωστόσο αυτό που δεν χωράει αμφιβολία είναι ότι ο Άλισον απέδειξε πέρσι στο χορτάρι, με τις εμφανίσεις του, ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους τερματοφύλακες και μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του ως «νούμερο 1» της εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ, παρά την εκπληκτική περσινή σεζόν του Έντερσον στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι.

Με 8 εκατομμύρια στη Ρόμα το 2016

Ο Άλισον είχε περάσει το «κατώφλι» του Ολίμπικο το 2016 για να ενταχθεί στη Ρόμα, η οποία είχε δαπανήσει τότε μόλις οκτώ εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από την Ιντερνασιονάλ. Ο νεαρός Βραζιλιάνος βρέθηκε στους Ρωμαίους στη «σκιά» του Βόιτσεχ Τσέσνι, που ήταν η πρώτη επιλογή του τότε προπονητή της ιταλικής ομάδας, Λουτσιάνο Σπαλέτι. Στην πρώτη του σεζόν δεν πραγματοποίησε ούτε μία εμφάνιση στο πρωτάθλημα της χώρας. Αντίθετα, πήρε μέρος σε τέσσερα ματς Κυπέλλου, σε ένα ματς Τσάμπιονς Λιγκ και 10 του Γιουρόπα Λιγκ.

Έναν χρόνο αργότερα όμως, έπειτα από την αποχώρηση τόσο του Σπαλέτι όσο και του Τσέσνι, ο Άλισον κέρδισε τη θέση του βασικού κάτω από τα δοκάρια της Ρόμα. «Με εντυπωσίασε η παρουσία του και η ηρεμία που έδινε σε ολόκληρη την ομάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διάδοχος του Σπαλέτι στην τεχνική ηγεσία των Ρωμαίων, Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο, ενώ με τη σειρά του ο Βραζιλιάνος πορτιέρο δικαίωσε τον προπονητή του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής αγωνιστικής περιόδου, κατά την οποία υπενθυμίζεται ότι η Ρόμα έφτασε ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ όπου αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ, ο Άλισον πραγματοποίησε 155 αποκρούσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Παράλληλα όμως, είχε και το τρίτο καλύτερο ποσοστό επεμβάσεων (79%) πίσω μόνο από τους Νταβίντ Ντε Χέα (80.28% με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Γιάν Όμπλακ (82.68% με την Ατλέτικο Μαδρίτης) στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Το «μοντέλο Νόιερ» και το DNA

Ο Άλισον όμως έχει και άλλα… χαρίσματα. Πρότυπό του είναι ο τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας, Μάνουελ Νόιερ. Ως τερματοφύλακας – λίμπερο πραγματοποίησε την περσινή σεζόν τις περισσότερες επεμβάσεις (51) σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έδειξε και την ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια, καθώς μόνο ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα της Μίλαν είχε περισσότερες σωστές μεταβιβάσεις (1135) από τον Άλισον (1125).

Όσο για τη σύγκριση με τον Λορίς Κάριους που υπερασπίστηκε πέρσι την εστία της Λίβερπουλ; Ο Άλισον σε 49 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις πραγματοποίησε (όπως προαναφέραμε) 155 αποκρούσεις, ενώ ο Κάριους σε 32 ματς είχε 58 αποκρούσεις. Τέλος, όσον αφορά τις σωστές μεταβιβάσεις, το ποσοστό του Άλισον έφτασε το 79.3%, τη στιγμή που το αντίστοιχο του Γερμανού ήταν 61.5%.

Στα αξιοσημείωτα για τον Άλισον και το… DNA του τερματοφύλακα! Ο παππούς του, ο πατέρας του αλλά και ο μεγαλύτερος αδερφός του αγωνίστηκαν ως τερματοφύλακες, όπως επίσης και η μητέρα του, έστω κι αν το άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε η τελευταία δεν ήταν το ποδόσφαιρο αλλά το χάντμπολ!

Για το τέλος, η φράση του Κλοπ έπειτα από την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Άλισον: «Όπως όλοι μας, είναι ανάγκη να εξοικειωθεί (σ.σ. ο Άλισον) με την Πρέμιερ Λιγκ. Το πρωτάθλημα είναι διαφορετικό, οι διαιτητές επίσης, η ζωή ενός γκολκίπερ είναι διαφορετική στην Πρέμιερ Λιγκ».