Ο Ρονάλντο, ο Τραπατόνι και η «Απαγορευμένη Πόλη»

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την επίσκεψη του Κριστιάνο Ρονάλντο στην «Απαγορευμένη Πόλη» και τον Τζιοβάνι Τραπατόνι, ο οποίος δηλώνει «για μένα είναι σα να πήρε τον…Πλατινί η Γιουβέντους».

Ο Ρονάλντο, ο Τραπατόνι και η «Απαγορευμένη Πόλη»

Οι έξυπνοι στις πράξεις τους φαίνονται: Η Γιουβέντους λοιπόν, για την οποία ο λόγος, παρουσίασε την Πέμπτη, 19 Ιουλίου το νέο της μετεγγραφικό απόκτημα και στην Κίνα!

Στην «Απαγορευμένη Πόλη» ο «κ.7» Κριστιάνο Ρονάλντο έδωσε το παρόν του, σε μία εμπορική περιήγηση που είχε κανονίσει ένας από τους χορηγούς του. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας μας, τα αυτόγραφα έδωσαν και πήραν από μικρούς αλλά και μεγάλους θαυμαστές του που έτρεξαν να τον απαθανατίσουν. Και αν είναι δυνατόν να βγάλουν και μία σέλφι δίπλα στον πιο διάσημο ποδοσφαιριστή του πλανήτη.

Η περιοδεία στην Κίνα θα διαρκέσει λίγες ημέρες και το πρώτο του γεγονός στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου χαιρετίστηκε από τον Κριστιάνο , ο οποίος έγραψε στο Instagram: «Χάρηκα που επέστρεψα στην Κίνα! Είναι έτοιμη να εμπνεύσει το μέλλον του ποδοσφαίρου».

Η ένταξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Γιουβέντους ανοίγει νέους ορίζοντες τόσο για την ίδια, όσο και για τον διεθνή Πορτογάλο σούπερ σταρ, ο οποίος στα 33 του χρόνια δείχνει πιο δυνατός και έτοιμος για νέους θριάμβους. Ο πρώην άσος της Ρεάλ, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στην καλοκαιρινή περιοδεία στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ήταν ευτυχής που επέλεξε τη Γιουβέντους, με την οποία υπέγραψε 4ετή σύμβαση, προσθέτοντας ότι η άφιξή του στο Τορίνο είναι μία από τις σημαντικότερες επιλογές της ζωής του. Ο CR7 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να παίξει στην Ιταλία όπου θέλει να κάνει τους οπαδούς ευτυχείς και να επιτύχει τους μεγάλους στόχους.

Παράλληλα στο Τορίνο και γενικά στην Ιταλία, οι φίλαθλοι της Γιουβέντους αγωνιούν να θαυμάσουν το νέο ίνδαλμα του συλλόγου τους. Έτσι με το… καλημέρα, το πρωί της Πέμπτης φρόντισαν να εξαντλήσουν τα 25.300 διαρκείας αλλά και τις άλλες 4 χιλιάδες εισιτήρια της κατηγορίας Premium, που κοστίζουν ουκ ολίγα χρήματα.

Η αγορά των διαρκείας ουσιαστικά είχε ανοίξει στις 4 Ιουλίου (έκλεισε στις 18) και ο κόσμος έτρεξε να αγοράσει μόλις έγινε γνωστή η μετακίνηση στην ομάδα τους, του Κριστιάνο Ρονάλντο. Έως τότε ο αριθμός των πωληθέντων εισιτηρίων κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα.

Μετά την περασμένη σεζόν η διοίκηση ανέβασε τις τιμές των διαρκείας κατά ένα σημαντικό ποσοστό που ανέρχεται στο 30%. Δηλαδή από 595 ευρώ (τα απλά) έως 2.055 ευρώ (κεντρική ανατολική κερκίδα). Αρχικά υπήρχαν διαμαρτυρίες αλλά η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο ηρέμησε εντελώς τα πράγματα. Η πώληση των διαρκείας που ήταν πρώτα αφιερωμένη στα υπάρχοντα μέλη , είχε ανοίξει από τις 4 έως τις 18 Ιουλίου και ο ρυθμός κάποια στιγμή έφτασε το 95% (υψηλότερη από την περασμένη σεζόν).

Αυτή είναι μία περαιτέρω επιβεβαίωση των πλεονεκτημάτων που έφερε στην σπουδαία Ιταλική ομάδα η αφοσίωση των φιλάθλων της σε συνδυασμό με τον Ρονάλντο. Τα μέλη του Official Fan Club της Γιουβέντους και τα Μέλη (μεταξύ άλλων, ξεκίνησαν τις νέες εγγραφές) ήταν τα μόνα που κέρδισαν στην ουσία. Στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξει καμία άλλη φάση ελεύθερης πώλησης εισιτηρίων διαρκείας. Έτσι, λίγο πριν από ένα μήνα από την αρχή της σεζόν, έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος των 25.300 εισιτηρίων, τα οποία μαζί με τα 4.000 εισιτήρια 1ης κατηγορίας, φέρνουν τα συνολικά εισιτήρια σε 29.300.

Ο Τραπατόνι

Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι ένας θρύλος της Γιουβέντους που άφησε έντονο το στίγμα του στην τεχνική της ηγεσία, στο περιθώριο της τελετής απονομής του βραβείου του «Fair Play Menarini » είπε σχετικά για την άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο: «Η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο αναμφίβολα μπορεί να βοηθήσει στην εικόνα του ιταλικού ποδοσφαίρου, η οποία δεν έχει πέσει ποτέ σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Είναι μεγάλη επιτυχία της Γιουβέντους. Για μένα είναι σα να πήρε έναν …Πλατινί».

Υπογράμμισε μάλιστα το γεγονός ότι ο Ρονάλντο είναι σημαντικός από την άποψη της ποιότητας του παιχνιδιού και της ορατότητας του ποδοσφαίρου της Ιταλίας. Εξήγησε ακόμη ότι «ο Γουλιέλμος Τέλλος (εθνικός ήρωας των Ελβετών) διδάσκει ότι με το δεξί τόξο και τα βέλη μπορεί να βλάψεις τον αντίπαλό σου. Σήμερα ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ακόμα ένας ολοκληρωμένος παίκτης, ο οποίος έχει την ποιότητα να σκοράρει, έχει αθλητική δύναμη και αν έχει την ομάδα γύρω, μπορεί να αποδειχθεί ένα κομμάτι κλειδί και ένα επιπλέον βέλος στην πλώρη του Αλέγκρι».

Ο πρώην προπονητής της Γιουβέντους και της Ίντερ, αλλά και της εθνικής του ομάδας, δήλωσε «είμαι ευτυχής που λέγεται ότι η Γαλλία έχει παίξει και επικρατήσει σαν τη Γιουβέντους του Τραπατόνι, δηλαδή με άμυνα και αντεπίθεση».

Πρόσθεσε ο «Τραπ»: «Το σημαντικό είναι να πάρεις ένα αποτέλεσμα. Ο Ανιέλι μου είπε ότι συχνά δεν του άρεσε, αλλά του είπα ότι στο τέλος, το σημαντικό είναι ότι κερδίζεις και αν κερδίσεις όλοι σε χειροκροτούν στη σκηνή. Δεν ήταν εύκολο να γεμίσετε τα γήπεδα αν δεν κερδίσετε. Η Γαλλία άξιζε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ακόμα κι αν υπάρχουν άλλες ομάδες που έπαιξαν πολύ καλό ποδόσφαιρο όπως η Κροατία».

Η Γιουβέντους λοιπόν εξακολουθεί να βιώνει το φαινόμενο Κριστιάνο Ρονάλντο και το αποδεικνύουν οι πράξεις των φιλάθλων της. Τα άλλα θα τα δούμε στον αγωνιστικό χώρο…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo