Ο ποδοσφαιρικός τουρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίζει 1,7 δις ευρώ

Έκρηξη του ποδοσφαιρικού τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο... Όπως αναφέρεται στην έκθεση «Football Tourism in the UK» της VisitBritain, η αξία των δαπανών από ξένους ταξιδιώτες που πήγαν στη χώρα για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες αυξήθηκε κατά 84% σε διάστημα οκτώ ετών.

Ο ποδοσφαιρικός τουρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίζει 1,7 δις ευρώ

Στην πραγματικότητα, έχει περάσει από τα 880 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν το 2011 σε 1,7 δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν το 2019, το τελευταίο έτος της κανονικότητας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, πριν από την πανδημία. Ο συνολικός αριθμός των τουριστών, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε κατά 66% την ίδια χρονική περίοδο, ήτοι από 909.000 σε 1,5 εκατομμύρια.

Αυτά τα 1,5 εκατομμύρια άτομα ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.075 ευρώ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, 31% περισσότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Και δεν είναι μόνο οι τουρίστες αναψυχής, καθώς η έκθεση μετρά επίσης τους 94.000 επισκέπτες που πήγαν να δουν αγώνες κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους ταξιδιού.

Περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτες που παρακολούθησαν ποδοσφαιρικούς αγώνες στο ταξίδι τους αφιέρωσαν επίσης χρόνο για να επισκεφθούν ορόσημα του Ηνωμένου Βασιλείου και σχεδόν τα 3/4 από αυτούς γευμάτισαν σε εστιατόριο.

Σχεδόν τα 2/3 των ταξιδιών πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ή από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας τη σημασία του ποδοσφαίρου στην οδήγηση του τουρισμού εκτός της υψηλής περιόδου. Κοιτάζοντας τα στάδια, το «Ολντ Τράφορντ» του Μάντσεστερ και το «Άνφιλντ» στο Λίβερπουλ προσέλκυσαν τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών τουριστών, 226.000 και 213.000 αντίστοιχα.

Οι τρεις πρώτες πηγές αγορών για τον ποδοσφαιρικό τουρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η Ιρλανδία με 175.000 επισκέψεις, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 126.000 και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 113.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ