H πόλη του Τορίνο αρχίζει και ζει σε ρυθμούς Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γυρίζει 21 χρόνια πίσω, θυμάται το «Φαινόμενο» που είχε πάει στην Ίντερ και συγκρίνει την τότε εποχή με την τωρινή και την άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο.

H πόλη του Τορίνο αρχίζει και ζει σε ρυθμούς Κριστιάνο Ρονάλντο

Η παρουσία του Πορτογάλου θα τονώσει την οικονομία και την ζωή του Τορίνο, ενώ ήδη έχουν πουληθεί 500.000 φανέλες του!!!

Είκοσι ένα χρόνια πέρασαν από το 1997! Τότε είχε πάει στην Ιταλία ο βραζιλιάνος, Ρονάλντο το «φαινόμενο». Τώρα έφθασε η σειρά ενός άλλου..Ρονάλντο του Κριστιάνο να φορέσει τη φανέλλα όχι της Ίντερ (όπως ο πρώτος) αλλά αυτή της Γιουβέντους. Της μεγαλύτερης και λαοφιλέστερης ομάδας της Ιταλίας.

Το πόσο σημαντικό είναι αυτό που πέτυχε η διοίκηση του Αντρέα Ανιέλι, το δηλώνει όχι ένας από τα μέλη της διοίκησής του, αλλά ο αντιπρόεδρος της Ίντερ, και παλιός σπουδαίος χαφ (και ακραίος μπακ ορισμένες φορές) Χαβιέ Ζανέτι:

« Η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένας πλούτος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που έρχεται στο δικό μας πρωτάθλημα. Με επιπτώσεις όχι μόνο στο αθλητικό κομμάτι , αλλά και στο οικονομικό. Θα δώσει σίγουρα μια μεγάλη ώθηση για να ενισχυθούν όλες οι ομάδες. Γιατί δεν ήρθε στην Ίντερ; έχουμε άλλους τύπους παικτών. Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την κίνηση των πρωταθλητών Ιταλίας. Το Τσάμπιονς Λιγκ αρέσει σε όλους μας , είναι ένα σημείο εκκίνησης: ο CR7 είναι πρωταθλητής και επαγγελματίας, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τη Γιουβέντους γιατί ξέρει πώς να συμπεριφέρεται πολύ καλά».

Η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι αλήθεια θα τονώσει πάρα πολύ όλο το καμπιονάτο. Ο πρόεδρος της Νάπολι, Ντε Λαουρέντις χαιρέτησε με ενθουσιασμό την απόκτηση του Πορτογάλου.

«Δυναμώνει το πρωτάθλημά μας η παρουσία του Κριστιάνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητικός ηγέτης των «παρτενοπέι».

Βεβαίως σε άλλη ηλικία εντάχθηκε στην Ίντερ ο Ρονάλντο σε άλλη ο Κριστιάνο. Όμως οι πρωταθλητές αυτού του είδους δεν έχουν ηλικία. Το «φαινόμενο» ο Ρονάλντο και ο Κριστιάνο αναρωτιούνται πολλοί, αν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα: Η ουσία είναι μία αν όχι στο γήπεδο, τουλάχιστον για τους οπαδούς. Σε πρόσφατες εποχές, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ομάδας, η Ίντερ είχε μεγαλύτερη ακροαματικότητα στη Serie A χάρη στους θεατές των 30-40 ετών που «ερωτεύτηκαν» τον Ρονάλντο πριν από δύο δεκαετίες. Τώρα, μετά από 7 πρωταθλήματα που κέρδισαν στη σειρά, η άφιξη του CR7 θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς Γιουβέντους .

Η παρουσία του Κριστιάνο σημαίνει και την αλλαγή που θα επέλθει σε όλο το Τορίνο. Η άφιξη του μεγαλύτερου των τελευταίων χρόνων δίνει ορατότητα και προοπτική. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αλλάζει τους ορίζοντες του παρόντος. Επιτρέπει σημαντικές εκτιμήσεις για το μέλλον. Θα υπάρξει χρόνος για ακριβείς υπολογισμούς των κοινωνιολόγων και οικονομολόγων: ακόμη και οι λιγότερο προσεκτικοί, χρειάζονται λίγο «περισσότερο χρόνο για να φανταστείτε τον αντίκτυπο που έχει η πορτογαλική αυτή ενέργεια».

Θα βοηθήσει τη πόλη του Τορίνο

Τα πάντα στην βιομηχανική πόλη του ιταλικού Βορρά βρίσκονται σε μία κατάσταση ευφορίας . Ο πρόεδρος του εμπορικού Επιμελητηρίου , Βιτσέντσο Ιλότε τόνισε:

«Ένα φαινόμενο παράγει διαφορετικά σημεία για το ΑΕΠ , για την περιοχή», συμφωνούν και οι ενώσεις. Όλα αυτά μεταφράζονται σε καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς θα κινηθεί πολύ περισσότερο χρήμα .»

Όσο κι αν υπάρχουν πάντα κάποιοι που αντιδρούν, αν δούμε ιστορικά το θέμα θα παρατηρήσουμε ότι η πόλη του Τορίνο μετά τους Ολυμπιακούς , εκτός από καλλιτεχνικής και πολιτιστικές εκδηλώσεις , το στάδιο της Γιουβέντους ήταν συχνά η κινητήρια δύναμη του τουρισμού. Συμπίπτει κάθε παιχνίδι της Γιουβέντους, να αυξάνει το ποσοστό πληρότητας των δωματίων των ξενοδοχείων και υπάρχει ένα ισχυρό σύμβολο «+» και στις τιμές των δωματίων και το μέσο έσοδο. Οι λογαριασμοί τους σύμφωνα με τις έρευνες του Εμπορικού επιμελητηρίου ανέβηκαν για το έτος 2017, οπότε το «μάτι» έχει πέσει σε πολλά παιχνίδια της παρελθούσας σαιζόν. Για παράδειγμα, όταν πήγε ο Ολυμπιακός για να παίξει για το Τσάμπιονς Λιγκ η χρέωση δωματίου έφθασε το 98,2%, + 18,3% σε σύγκριση με τις 27 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Περίεργο ότι με την άφιξη του Μέσι και της Μπαρσελόνα το Νοέμβριο για να αντιμετωπίσουν την Γιουβέντους το Νοέμβριο, υπήρξε μία στασιμότης σε 86,6 (+ 3,2%).

Τώρα, όμως, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν! Όλοι είναι πεπεισμένοι πως η οικονομία θα αναρριχηθεί και πάλι σε καλά ποσοστά. Άλλωστε στο «Αλιάνζ « δεν θα πρέπει να υπάρχει χώρος ούτε για μια… καρφίτσα, και φυσικά το ίδιο θα ισχύει και για τα δωμάτια των ξενοδοχείων .

Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο θα είναι σε μία μεγάλη και μόνιμη έκθεση που θα θέλει να δει ο καθένας.

Όλοι ήδη έχουν αρχίσει και κινούνται σε ρυθμούς…Κριστιάνο. Όχι πολύ μακρυά από το γήπεδο , ένας επιχειρηματίας θα βγάλει πίτσες με τον αριθμό 7 γεμιστές με ελιές και ντομάτες. Για επιδόρπιο, θα κινούνται προς το κέντρο: στο Miretti θα τρώνε το θαυμάσιο παγωτό του. Έπειτα υπάρχει το Corso Matteotti, μία νέα σειρά που θα λέγεται CR7 και έχει κώνο με κρέμα στην βάση που αναμιγνύεται με ένα βύσσινο λικέρ από την Πορτογαλία , το Ginjinha. Μετά το δείπνο, στο κοινό, στο OGR, (άλλο εξίσου ωραίο μαγαζί) μπορεί να πιείτε Πόρτο . Με λίγα λόγια, πορτογαλικά κρασιά και ένα βερμούτ θα το πιούν άπαντες.

Η άφιξη του Κριστιάνο, ο οποίος σημειωτέον έφυγε από το Κόστα Ναβαρίνο και την Ελλάδα, λόγω ισχυρών ανέμων που έπληξαν την περιοχή. Γύρισε στην Καλαμάτα κι από εκεί με αεροπλάνο , την σύντροφό του, Τζορτζίνα και τον γυιό του, Κριστιάνο Τζούνιορ πέταξαν για την Μαδρίτη. Και τη Δευτέρα ή τη Κυριακή το βράδυ θα πετάξει πάλι, αλλά για το αεροδρόμιο Casalle του Τορίνο όπου θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις (τη Δευτέρα) και στη συνέχεια θα μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου, δίχως ωστόσο να γίνει κάποια εντυπωσιακή εμφάνισή του. Αυτή θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο παιχνίδι πρωταθλήματος.

500.000 φανέλες

Το πόσο επηρεάζει θετικά την Γιουβέντους η μετεγγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία μέρα , μετά την ανακοίνωση της Τρίτης, στο κατάστημα της «γηραιάς κυρίας» στο Μιλάνο (παρακαλώ) πουλούσαν μία φανέλα του Πορτογάλου ανά λεπτό ! . Ο ίδιος πανικός επικρατούσε και στο Τορίνο αλλά και όπου αλλού έχουν φίλους οι « Μπιανκονέρι». Ο απολογισμός είναι άκρως εντυπωσιακός.

Η « Γηραιά κυρία» μέσα σε μία μέρα , υπολογίζοντας και τις διαδικτυακές κρατήσεις, πούλησε 520.000 φανέλες με το Νο7 και το όνομα του Ρονάλντο. Αυτό σημαίνει είσπραξη 54 εκ. ευρώ!

Όπως καταλαβαίνει κανείς η διοίκηση της Γιουβέντους θα βγάλει τα χρήματα (100+12 εκ.ευρώ για την αλληλεγγύη) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δίχως φυσικά σε αυτό να έχει συμμετάσχει το άλλο ταμείο, αυτό της FIAT, που υποστήριζαν αρκετοί στην γείτονα χώρα και ανησυχούσαν…

Το ειδικό βάρος του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι τέτοιο, που θα δώσει από μόνο του την λύση στο θέμα των χρημάτων. Και το Τορίνο θα ζήσει μεγάλες , ανεπανάληπτες στιγμές…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo