Τα «πικρά» αντίο

Με αφορμή το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στην καριέρα του ο Μέσι με τη μετακίνησή του από την Μπαρτσελόνα στην Παρί, το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές-θρύλους που υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τις ομάδες τους παρά τη θέλησή τους.

Τα «πικρά» αντίο

Ακόμα δεν λένε να χωνέψουν στη Βαρκελώνη την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα. Τι κι αν ο Αργεντινός επιθετικός παρουσιάστηκε πλέον και στο κοινό του «Παρκ Ντε Πρενς» και μετρά αντίστροφα για το ντεμπούτο του στην Παρί Σεν Ζερμέν; Την ίδια στιγμή στη Βαρκελώνη συνεχίζονται τα «λαϊκά δικαστήρια» για το «αντίο» του μεγάλου τους αστεριού. Οι οπαδοί των Καταλανών με πανό που ανάρτησαν στο «Καμπ Νόου» πριν από το προχθεσινό ματς με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ για την πρεμιέρα της Λα Λίγκα επιτέθηκαν στον πρόεδρο της ομάδας, Ζοάν Λαπόρτα, χαρακτηρίζοντάς τον «Ιούδα». Ο πρώην πρόεδρος Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου έκανε με τη σειρά του λόγο για κακοδιαχείριση από τη νέα διοίκηση και ζήτησε εξηγήσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο αποτέλεσε παρελθόν ο Αργεντινός άσος αυτό το καλοκαίρι, όσο και για τη γενικότερη κατάσταση στα οικονομικά των «μπλαουγκράνα».
Όλα έδειχναν ότι ο Μέσι θα έβαζε φέτος την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο και θα ανανέωνε τη συνεργασία του με τον αγαπημένο του σύλλογο, ωστόσο ο κανονισμός της ισπανικής λίγκας σχετικά με το μισθολογικό όριο στις ομάδες ανέτρεψε την κατάσταση στην υπόθεση του 34χρονου «μάγου» και τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου. Το κλάμα του «πούλγκα» για το «αντίο» του στην Μπάρτσα της καρδιάς του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, έκανε τον γύρο του κόσμου. Το ίδιο όμως και οι εικόνες το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε από την παρουσίασή του στο «Παρκ Ντε Πρενς», όντας πλέον ποδοσφαιριστής της Παρί.
Ο Μέσι δεν είναι πλέον κάτοικος Βαρκελώνης. Η νέα του ποδοσφαιρική στέγη βρίσκεται στο Παρίσι και το κοινό των «κυανέρυθρων» είναι πια αυτό που θα τον αποθεώνει και θα φωνάζει ρυθμικά το όνομά του. Με αφορμή την υπόθεση του 34χρονου Αργεντινού άσου και τη μετακίνησή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, το «ΦΩΣ» σάς παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές-θρύλους που υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τις ομάδες τους παρά τη θέλησή τους και να συνεχίσουν σε άλλο σύλλογο την πορεία τους στο λαοφιλέστερο άθλημα.

Ο αρχηγός Ράμος αποχαιρέτησε τη «βασίλισσα»

Το «αντίο» του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα δεν ήταν η μοναδική μεγάλη αποχώρηση του φετινού καλοκαιριού. Αίσθηση προκάλεσε και η λύση της συνεργασίας του Σέρχιο Ράμος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, βάζοντας έτσι τέλος σε μία κοινή πορεία που κράτησε 16 χρόνια. Το συμβόλαιο του Ισπανού κεντρικού αμυντικού με τους «μερένχες» ολοκληρωνόταν αυτό το καλοκαίρι και όλα έδειχναν ότι οι δύο πλευρές θα ανανέωναν τη συνεργασία τους, κάτι που ήταν εξαρχής στόχος του 35χρονου αρχηγού. Η επιμονή όμως του προέδρου της «βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ, για νέο μονοετές συμβόλαιο με τον Ισπανό αντί για διετές έμελλε τελικά να οδηγήσει τον τελευταίο μακριά από τη Μαδρίτη. Ο Ράμος κατέγραψε στους «μερένχες» 716 εμφανίσεις και κατέκτησε μεταξύ άλλων πέντε πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, τέσσερα Champions League, τρία ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, όπως επίσης και τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων. Αυτόν τον μήνα έβαλε τελικά την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας με την Παρί Σεν Ζερμέν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Χωρίς τον «άγιο Ίκερ» η εστία της Ρεάλ

Σε ηλικία μόλις 16 ετών τον Νοέμβριο του 1997 ο Ίκερ Κασίγιας κέρδισε μία θέση στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης και δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1999, στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (3-3) στο ΟΑΚΑ για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, έγινε ο νεαρότερος τερματοφύλακας που πήρε μέρος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση εκείνη την εποχή. Ο «άγιος Ίκερ» υπερασπίστηκε την εστία των Μαδριλένων σε πάνω από 700 αναμετρήσεις στα 18 συνολικά χρόνια πορείας του στον σύλλογο. Το καλοκαίρι του 2015 όμως υποχρεώθηκε να βγάλει τα γάντια του και να συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Οι τεταμένες σχέσεις του τόσο με τους ιθύνοντες της ομάδας όσο και με τον τότε προπονητή του, Ζοσέ Μουρίνιο, είχαν ως αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό του στους «μερένχες». Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και την περίοδο της παρουσίας του Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο της «βασίλισσας». Το καλοκαίρι του 2015 ο Κασίγιας αποτέλεσε τελικά παρελθόν από τη Ρεάλ και μετακόμισε στην Πόρτο, όπου πέντε χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε τελικά και την καριέρα του στο άθλημα.

Σουάρες: «Μου είπαν ότι δεν με υπολογίζουν»

Ο Λουίς Σουάρες κατέχει τον τίτλο του τρίτου σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα με 198 επίσημα γκολ. Παρά τη λαμπρή καριέρα του όμως στο «Καμπ Νόου» με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», πέρσι το καλοκαίρι υποχρεώθηκε να φύγει από την ομάδα. Από τη μία τα έντονα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου και από την άλλη το «βαρύ» συμβόλαιο του τότε 33χρονου επιθετικού τον οδήγησαν στην έξοδο. «Όταν με ενημέρωσαν ότι δεν με υπολογίζουν, ήταν δύσκολο… Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα. Η απόφαση να πουληθώ είχε προέλθει από τη διοίκηση. Ήταν δύσκολες οι στιγμές. Μου τηλεφώνησε ο Κούμαν (σ.σ. προπονητής) και μου είπε ότι δεν με υπολογίζει. Κανείς από τους συμπαίκτες μου δεν κατάλαβε αυτή την απόφαση. Δεν ήταν μόνο ο Μέσι που εξεπλάγη. Στενοχωρήθηκα για αρκετές ημέρες, ωστόσο πήρα την απόφαση να γυρίσω σελίδα», είχε πει ο Ουρουγουανός επιθετικός. Ο Σουάρες μετακόμισε τελικά στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Ατλέτικο και την περασμένη σεζόν οδήγησε με τα γκολ του τους «ροχιμπλάνκος» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στη La Liga.

Τραυματισμοί και φινάλε για τον Ριμπερί

Υπήρξε αγαπημένο παιδί της βαυαρικής εξέδρας και ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της Μπάγερν Μονάχου. Στα 12 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του γερμανικού συλλόγου ο Φρανκ Ριμπερί μέτρησε 124 γκολ και 182 ασίστ σε 425 εμφανίσεις του και βοήθησε την ομάδα να φτάσει μεταξύ άλλων στην κατάκτηση εννέα πρωταθλημάτων, έξι Κυπέλλων, όπως επίσης ενός Τσάμπιονς Λιγκ, ενός ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων. Τα τελευταία χρόνια της θητείας του στον σύλλογο βέβαια τα προβλήματα τραυματισμών του είχαν ως αποτέλεσμα να απουσιάσει για αρκετά διαστήματα από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Μπάγερν. Κι όσο κι αν ήθελε να παραμείνει στους Βαυαρούς και να τελειώσει εκεί την καριέρα του, το 2019 σε ηλικία 36 ετών ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον Γάλλο εξτρέμ. «Ποτέ δεν θα ξεχάσω την υποστήριξη της ομάδας σε δύσκολες στιγμές μου. Είναι πολύ δύσκολο να φύγω, αλλά αυτά έχει η ζωή. Οι ιθύνοντες ήταν ειλικρινείς απέναντί μου και κατανοώ τη λογική τους», έλεγε τότε ο παίκτης μετά τη λύση της συνεργασίας του με την Μπάγερν. Μετά την πορεία του στην Ιταλία και τη Φιορεντίνα ο Ριμπερί ξεκίνησε προπονήσεις αυτό το καλοκαίρι στο «στρατόπεδο» των Βαυαρών. Παρά τις φήμες όμως, οι πρωταθλητές απέρριψαν το ενδεχόμενο επιστροφής του Γάλλου άσου στην ομάδα.

Η ηλικία του Πίρλο και η «εκδίκηση»

Ο Αντρέα Πίρλο άφησε το στίγμα του στη Μίλαν στα 10 χρόνια της καριέρας του με τα «ροσονέρι». Το καλοκαίρι του 2011 όμως, με τον ίδιο να διανύει το 32ο έτος της ηλικίας του, οι ιθύνοντες της ομάδας του Μιλάνου έκριναν ότι είχε έρθει η στιγμή για την αποχώρησή του. Η πολιτική της διοίκησης εκείνη την εποχή ήταν ξεκάθαρη και οι ιθύνοντες προσέφεραν μόνο μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας σε ποδοσφαιριστή άνω των 30 ετών. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για νέο συμβόλαιο έπεσαν τελικά στο κενό και όσο κι αν ήθελε ο Ιταλός χαφ να παραμείνει στον σύλλογο και να συνεχίσει εκεί την πορεία του στο άθλημα, τελικά κλήθηκε να αναζητήσει νέα ομάδα. Η Γιουβέντους δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Απέκτησε αμέσως τον Πίρλο προσφέροντάς του τριετές συμβόλαιο με «χρυσές» αποδοχές και στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε ο Ιταλός στους «μπιανκονέρι» τούς οδήγησε σε ισάριθμα πρωταθλήματα και αναδείχθηκε τρεις φορές καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στο Καμπιονάτο.

Όταν ο Ιταλός «Μέγας Αλέξανδρος» άφησε το Τορίνο

«Κυκλοφορούν πολλές φήμες για την υπόθεσή μου στην ομάδα και για αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Ποτέ δεν ήταν θέμα τα χρήματα ή η διάρκεια του συμβολαίου μου. Το μόνο που ήθελα ήταν να παραμείνω στη Γιουβέντους», είχε πει ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στην «Gazzetta dello Sport» για την αποχώρησή του από τη Γιούβε. Ο «Μέγας Αλέξανδρος» του ιταλικού ποδοσφαίρου αποτέλεσε παρελθόν από τη «Γηραιά Κυρία» το 2012, ολοκληρώνοντας έτσι μία χρυσή καριέρα στους «μπιανκονέρι» που κράτησε 19 χρόνια. Όπως όμως και σε περιπτώσεις άλλων ποδοσφαιριστών, έτσι και στην αντίστοιχη του Ιταλού επιθετικού η ηλικία του εκείνη την εποχή (38) τον οδήγησε στην έξοδο. «Βρέθηκα αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα. Αυτή που με ήθελε ή να μην παίζω καθόλου ή να παίζω λίγο. Κανείς δεν θέλει να το ζει αυτό, αν και πάντα πίστευα και πιστεύω ότι αν παίζει κάποιος άλλος στη θέση μου, προφανώς το αξίζει. Ο αρχηγός όμως πρέπει πάντα να σκέφτεται τα καθήκοντά του και να κάνει αυτό που πρέπει, γιατί η Γιουβέντους είναι πάνω από όλους και όλα. Αυτό έκανα κι εγώ. Δεν χρειάζεται καμιά αντιπαράθεση με κανέναν και ποτέ δεν θα υπάρξει τέτοιο θέμα με εμένα και τη Γιουβέντους. Πάντα ονειρευόμουν να κλείσω την καριέρα μου στη Γιούβε, αλλά πλέον θα είμαι χωρίς συμβόλαιο», είχε τονίσει επίσης σε άλλες δηλώσεις του.