Γι' αυτό φεύγει από τη Ρεάλ ο Ρονάλντο

Η πιθανή άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Γιουβέντους εκτόξευσε τη μετοχή της κατά 7, 27%. Ο Μάνος Σταραμόπουλος παρουσιάζει τους λόγους που ράγισαν το γυαλί ανάμεσα στον Πορτογάλο και την Ρεάλ Μαδρίτης . 
 

Γι' αυτό φεύγει από τη Ρεάλ ο Ρονάλντο

Το 21ο Παγκόσμιο κύπελλο συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Άλλωστε έχει τόσα συναισθήματα που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί και ξέρει να προσφέρει απλόχερα μάλιστα. Η εθνική Σουηδίας μαζί με την Αγγλία προκρίθηκαν στα προημιτελικά αφήνοντας εκτός της Ελβετία η πρώτη και την Κολομβία η δεύτερη. Οκτώ παγκόσμιοι πρωταθλητές ήδη έχουν αποχαιρετήσει την κορυφαία διοργάνωση.
Όμως εκείνο που εδώ και τρεις ημέρες έχει ταράξει τον διεθνή Τύπο είναι η πιθανότατη μετακίνηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Ρεάλ Μαδρίτης στην Γιουβέντους. Στην μεταγραφή του καλοκαιριού ή κατά πολλούς (ιδιαίτερα τους Ιταλούς) του …Αιώνα.

Εκεί που η Ρεάλ Μαδρίτης πριν λίγες ημέρες αρνήθηκε τις πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού RTVE για υποτιθέμενη προσφορά ύψους 310 εκατομμυρίων προκειμένου να αποκτήσει τον βραζιλιάνο, Νευμάρ, τώρα …σιωπά. Κανείς δεν βγήκε από την διοίκηση να πει το παραμικρό. Να διαψεύσει την είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου!

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και τα πιο έγκυρα, δεν έχουν αμφιβολίες και μιλούν για διαπραγματεύσεις που έχουν προχωρήσει.

Η ρήτρα του 1 δις ευρώ που είχε βάλει η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης στο συμβόλαιο του Κριστιάνο Ρονάλντο γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί ή δεν θέλει να την πληρώσει για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα είναι 34 ετών. Και παράλληλα με το νέο του συμβόλαιο πιθανώς για 3-4 χρόνια ακόμη, θα εισπράττει άνετα και 25 με 30 εκ. ευρώ ετησίως. Οπότε είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ισπανική ομάδα να πει το «ναι» στα 100 εκ. ευρώ της πρωταθλήτριας Ιταλίας και να γλυτώσει ταυτόχρονα από ένα μεγάλο συμβόλαιο.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήθελε να αποσυρθεί στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν το όνειρό του. Το να παίζεις έως την ηλικία των 41 ετών μπορεί να είναι ένα αστείο, αλλά όχι στη νοοτροπία του πιο παθιασμένου ποδοσφαιριστή του κόσμου, του επαγγελματία που συνέχισε να εντυπωσιάζει λόγω της ανταγωνιστικής του επιθυμίας, του πνεύματος για δουλειά του, της άφθαρτης στάσης του. Ήταν ένα παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους, τον άνθρωπο που δεν επέτρεπε σε κανέναν να …κοιμηθεί.

Όταν ράγισε το γυαλί
Όμως μία μέρα του Ιανουαρίου του 2018, αηδιασμένος από την έλλειψη τακτικής του Προέδρου Φλωρεντίνο Πέρεθ, ο οποίος του είχε υποσχεθεί τον Ιούνιο του 2017 για μία άτυπη βελτίωση των αποδοχών του, που δεν έγινε, απογοητεύθηκε πάρα πολύ.

Η Ρεάλ γνωρίζει ότι η αναχώρηση του Κριστιάνο υπονοεί πολλά και ότι δεν μπορεί να φύγει αν δεν υπάρξει αντικατάσταση. Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά να διαλέξουν στην αγορά ή να βελτιώσουν την ομάδα, στον σύλλογο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Ρονάλντο μπορεί να δώσει πολλά και στα 33 του. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Ρονάλντο δεν μπορεί πλέον να παίξει όλους τους αγώνες, αλλά το σχέδιο που εφάρμοσε ο Ζιντάν και είχε απόλυτη επιτυχία, μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί και με τον Λοπετέγκι, ο οποίος σίγουρα δεν θα ήθελε να χάσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του. Φυσικά πλέον δεν εξαρτάται από αυτόν. Ο Φλωρεντίνο και ειδικά ο Κριστιάνο έχει χρόνο να το διορθώσει, αλλά σήμερα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Ο Ζιντάν είχε ζητήσει από τον Πέρεθ να κάνει ευτυχισμένο τον Κριστιάνο, δηλαδή να του διευκολύνει την αναχώρησή του το καλοκαίρι αν πληρούνταν οι σωστές συνθήκες. Ήταν η εποχή κατά την οποία η «λευκή αρμάδα » είχε κάνει μια ανάγνωση που τώρα μπορεί να την καταδικάσει. H συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια εποχή όπου οι σχέσεις ποδοσφαιριστή –συλλόγου ήταν πιο δροσερές από ποτέ και η ρήτρα του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αρχικά, μειώθηκε στα 400 εκατομμύρια και στη συνέχεια στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Η ρήτρα είχε ωστόσο , εξαιρέσεις: την Μπαρσελόνα, την Ισπανική Λίγκα (αυτό κανείς δεν το κατάλαβε) και την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Ρονάλντο νόμιζε η διοίκηση, ότι θα έτρεχε έξω και θα ανοίξει την πόρτα με ένα υπογεγραμμένο έγγραφο δίχως να έχει την ίδια απόδοση. Στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος ο διεθνής επιθετικός ήταν αλλού γι αλλού. Θα μπορούσε να το καταλάβει ο καθένας. Κι όμως, κανείς δεν θυμήθηκε τι είχε συμβεί στην προηγούμενη σαιζόν στην οποία ο Ρονάλντο ξεκίνησε ως ντίζελ και κατέληξε ως πυρηνικός αντιδραστήρας στη Λίγκα και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά αυτό, σκέφτηκαν οι ιθύνοντες, δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Στη συνέχεια, όλοι τους άρχισαν να υποστηρίζουν, άλλοι φανερά άλλοι λιγότερο, ότι « το καλοκαίρι του 2018 πρέπει να φύγει ο Κριστιάνο επειδή «κανείς δεν θα πληρώσει ό, τι πληρώνουμε για έναν 33χρονο παίκτη και, φυσικά, κανείς δεν θα έρθει με αυτά τα χρήματα.»

Η σεζόν συνεχίσθηκε. Η Ρεάλ κατέκτησε ξανά το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ρονάλντο ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Περιέργως άρχισε να …ερωτεύεται τους οπαδούς της Γιουβέντους. Αποκάλυψε μάλιστα ότι από μικρό παιδί την θαύμαζε.

Η Ισπανική τηλεόραση ανέφερε σε κύριο θέμα της ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ Κριστιάνο Ρονάλντο και Γιουβέντους πηγαίνει όλο και καλύτερα. Αυτή τη φορά τα νέα (της χρονιάς) επανεκκινούνται από το ισπανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «El Chringuito»: «Ο Κριστιάνο πηγαίνει μακριά από την Ρεάλ Μαδρίτης η οποία θα δεχτεί τα 100 εκατομμύρια που της προσφέρει η Γιουβέντους. Για τον πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική Πορτογαλίας είναι καιρός να πει αντίο . Δεν πηγαίνει μακριά για χρήματα επειδή ο σύλλογος του προσέφερε ό, τι ζήτησε, είναι απλώς ένας κύκλος. Και ήταν ένας μεγάλος πρωταγωνιστής. Τώρα πρέπει να προετοιμάσουμε το αποχαιρετιστήριο. Ένα αντίο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο».

Η πιθανότατη άφιξη του Ρονάλντο στο Τορίνο θα σημάνει αυτομάτως και την αποχώρηση του Γκονσάλο Ιγκουαίν. Ο Πορτογάλος επιθετικός μετά από 9 χρόνια παρουσίας στο «Μπερναμπέου» θα φύγει από την Μαδρίτη. Ξέρει πολύ καλά πως κάτι άλλο δεν μπορεί να πετύχει στην Ρεάλ. Έχει κάνει και κερδίσει τα πάντα. Τώρα λοιπόν είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική να αγωνισθεί για τη Γιουβέντους. Ξέρει ότι η περιπέτειά του στην Ισπανία έχει τελειώσει και στην Ιταλία μπορεί να συνεχίσει την ιστορία του. Τώρα μόνο η συμφωνία μεταξύ της Γιουβέντους και της Ρεάλ απομένει για να γίνει πραγματικότητα η μεταγραφή του…

Εκτίναξη της μετοχής της Γιουβέντους
Την Τετάρτη μόλις έγινε γνωστό ότι πιθανότατα ο Κριστιάνο θα μετακινηθεί στην Γιουβέντους , οι μετοχές της «γηραιάς κυρίας» στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, εκτοξεύθηκαν. Συγκεκριμένα με το κλείσιμο της συνεδρίασης η μετοχή είχε άνοδο 7,27%. Υπήρχε δηλαδή κέρδος για την κάθε μετοχή της Γιουβέντους 5, 89% και συνεχίζει να ανεβαίνει…

Η ουσία είναι ότι οι σχέσεις του Κριστιάνο με την διοίκηση της Ρεάλ και πιο συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Πέρεθ έχουν διαρραγεί εντελώς και ο Πορτογάλος ετοιμάζεται για το Τορίνο. Ήδη λέγεται ότι οι «μπιανκονέρι» - σύμφωνα με την Tuttosport του έχουν βρει και το κατάλληλο σπίτι 1700 τετραγ. μέτρων για να μείνει με την οικογένειά του. Κριστιάνο το Τορίνο σε αναμένει με ανοιχτές αγκάλες….


Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo