Άντονι Ελάνγκα: Ο γιος του άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ εντυπωσιάζει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (vid)

Ο Άντονι Ελάνγκα, που πέτυχε πρόσφατα το παρθενικό του γκολ στην Premier League με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει τον πατέρα του, Τζόζεφ, ο οποίος είχε αγωνιστεί και στη χώρα μας σε ΠΑΟΚ και Απόλλων Καλαμαριάς.

Άντονι Ελάνγκα: Ο γιος του άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ εντυπωσιάζει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (vid)

Οι ποδοσφαιρικές ιστορίες με παίκτες που ακολούθησαν τα… χνάρια του πατέρα τους και ξεκίνησαν την δική τους πορεία στους αγωνιστικούς χώρους είναι αμέτρητες στα χρονικά του λαοφιλέστερου αθλήματος. Στις όσες περιπτώσεις γνωρίζετε μέχρι σήμερα, πλέον προσθέστε μία ακόμα. Αυτήν του 19χρονου Άντονι Ελάνγκα, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική της φετινής Premier League πανηγύρισε με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το παρθενικό του γκολ στα αγγλικά «σαλόνια».

Στην μόλις δεύτερη συμμετοχή του σε αγώνα του πρωταθλήματος, ο νεαρός εξτρέμ ξεκίνησε στο βασικό σχήμα από τον προπονητή του, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, στον αγώνα κόντρα στην Γουλβς στο «Μολινό» και βρήκε τον δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα στο 13’, βοηθώντας έτσι τους «κόκκινους διαβόλους» να φτάσουν στο τρίποντο (2-1) απέναντι στους «λύκους». Μάλιστα, ο Ελάνγκα έγινε ο 19ος νεαρός παίκτης της Γιουνάιτεντ που σκόραρε σε ματς της Premier League, με την Άρσεναλ να κατέχει το ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού με 20 ποδοσφαιριστές.

Ποιος είναι όμως ο Άντονι Ελάνγκα; Κάποιοι ίσως να θυμάστε τον πατέρα του, Τζόζεφ, ο οποίος κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας είχε αγωνιστεί και στα γήπεδα της χώρας μας…

Ο 42χρονος σήμερα Καμερουνέζος παλαίμαχος αμυντικός ήρθε στην Ελλάδα το 1998, έχοντας νωρίτερα λύσει την συνεργασία του με την Κανόν Γιαουντέ της πατρίδας του. Προορισμός του ήταν η Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ, ωστόσο δεν κατάφερε να στεριώσει στον «Δικέφαλο του Βορρά» και μόλις έξι μήνες αργότερα έμεινε ελεύθερος. Παρέμεινε στην χώρα μας και μεταπήδησε το 1999 στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ούτε και εκεί όμως έμεινε για πολύ. Μόλις έναν χρόνο αργότερα κλήθηκε να βρει νέα ποδοσφαιρική «στέγη» και το μέλλον του έμελλε τελικά να είναι μακριά από την Ελλάδα.

Πήρε την οικογένεια του και μετακόμισε στην Σουηδία για να ενταχθεί στις τάξεις της Μάλμε κι εκεί όχι μόνο βρήκε την δική του «Ιθάκη», αλλά αγωνίστηκε σε πάνω από 130 παιχνίδια στα πέντε χρόνια που αγωνίστηκε και στέφθηκε πρωταθλητής το 2004.

Το 2006 τον απέκτησε τελικά η Μπρόντμπι από την Δανία, αλλά μετά από δύο δύσκολες για τον ίδιο σεζόν παραχωρήθηκε δανεικός στην Χόρσενς το 2008, πριν μείνει τελικά ελεύθερος το 2009. Επέστρεψε στην Σουηδία για να ξεκινήσει προπονήσεις με την πρώην ομάδα του, την Μάλμε, και κέρδισε ένα τελευταίο συμβόλαιο συνεργασίας, προτού αποσυρθεί τελικά από την ενεργό δράση το 2010, έχοντας κατακτήσει εκείνη την χρονιά το δεύτερό του πρωτάθλημα.

Μάλιστα, ο Τζόζεφ Ελάνγκα υπήρξε και διεθνής με το Καμερούν, καταγράφοντας 17 συμμετοχές «αδάμαστα λιοντάρια» από το 1998 ως το 2002. Είχε συμπεριληφθεί και στην αποστολή της εθνικής του για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας, αλλά δεν κατάφερε να παίξει σε κάποιο παιχνίδι, μιας το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα αποκλείστηκε νωρίς από την διοργάνωση και συγκεκριμένη στην φάση των ομίλων.

Για να επιστρέψουμε όμως στον υιό Ελάνγκα, ο Άντονι γεννήθηκε τον Απρίλη του 2002 στην Σουηδία, μιας και εκείνη την περίοδο ο πατέρας του αγωνιζόταν στην Μάλμε. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Έλφσμποργκ και το 2014 τον πήρε η Μάλμε στις ακαδημίες της.

Η εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση «μαγνήτισε» τα βλέμματα των σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στα 12α του χρόνια έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα για να μετακομίσει στην Αγγλία. Στους «κόκκινους διαβόλους» συνέχισε να αναπτύσσει το ταλέντο του και κλήθηκε μάλιστα στην εθνική Σουηδίας κάτω των 17 ετών και στην αντίστοιχη κάτω των 19 ετών, όπου πέτυχε και τα πρώτα του γκολ σε διεθνές επίπεδο.

Την φετινή σεζόν πήρε τελικά το «χρίσμα» από τον Σόλσκιερ για να παίξει και με την ανδρική ομάδα της Γιουνάιτεντ. Ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με ένα φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας κόντρα στην Άστον Βίλα, βρέθηκε στην αποστολή της Μάντσεστερ στους προημιτελικούς του Europa League με Γρανάδα και στον ημιτελικό με την Ρόμα, ενώ μέτρησε και δύο συμμετοχές στην Premier League. Έκανε το ντεμπούτο του στα αγγλικά «σαλόνια» στις αρχές του τρέχοντος μηνός στην ήττα από την Λέστερ στο «Ολντ Τράφορντ» και στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Γουλβς πέτυχε τελικά και το παρθενικό του γκολ στην κατηγορία.

«Ήταν εντυπωσιασμένος ότι προπονήθηκε για πρώτη φορά με την αντρική ομάδα. Ήταν βέβαια άτυχος κατά την διάρκεια της σεζόν, αφού πριν από μερικούς μήνες είχε έναν άσχημο τραυματισμό και χρειάστηκε αρκετό διάστημα για να αποθεραπευτεί. Δούλεψε όμως σκληρά και γύρισε. Διαθέτει αρκετά σημαντικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Επιτάχυνση, ταχύτητα που είναι σημαντικά για έναν παίκτη που αγωνίζεται ως εξτρέμ, όπως επίσης και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.

Είναι ένας εξτρέμ που μπορεί παράλληλα να σκοράρει, έχει αυτοπεποίθηση, του αρέσει να κερδίσει τον αντίπαλό του στο ένας εναντίον ενός, είναι καλός και με τα δύο πόδια και έχει και εξαιρετική αγωνιστική συμπεριφορά. Είναι… πεινασμένος να μάθει και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο», είχε πει πρόσφατα ο Σόλσκιερ για τον νεαρό Άντονι Ελάνγκα, ο οποίος μάλιστα έχει ως ίνδαλμα τον Τιερί Ανρί.

Δείτε το πρώτο γκολ του Ελάνγκα στην Premier League: