Το πλάνο του Ζιντάν και ο... ακούραστος Καντέ!

Ο πρώτος ημιτελικός του Champions League είχε περισσότερη τακτική από ό,τι φαντασία. Ο Ζινεντίν Ζιντάν άλλαξε το πλάνο του και είδε τον Ενγκολό Καντέ να τον δικαιώνει για τις επιθυμίες του να τον φέρει το προηγούμενο καλοκαίρι στη Μαδρίτη! 

Το πλάνο του Ζιντάν και ο... ακούραστος Καντέ!

Δίχως νικητή αλλά με προβάδισμα, έστω και ισχνό της Τσέλσι ολοκληρώθηκε ο πρώτος ημιτελικός του Champions League αφού οι «μπλε» πήραν ισοπαλία με γκολ, 1-1, στο «Αλφρέδο Ντι Στέφανο» από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Όλα «ανοιχτά» λοιπόν με τους Λονδρέζους να έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από 9 χρόνια. Ειρήσθω εν παρόδω, και τότε ισπανική ομάδα (την Μπαρτσελόνα) είχε αποκλείσει για να στεφθεί πρωταθλήτρια κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου.

Στο σήμερα όμως και συγκεκριμένα στο... χθες (27/5). Ρεάλ και Τσέλσι μπήκαν στο ματς με μπόλικη τακτική. Ο Ζινεντίν Ζιντάν θέλησε να αλλάξει τα σχέδια του και να παραταχθεί με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, τους Μαρσέλο και Καρβαχάλ στα άκρα και στο κέντρο με τη γνωστή τριπλέτα, Μόντριτς, Καζεμίρο, Κρόος. Στόχος του Γαλλοαλγερινού τεχνικού να γεμίσει τον άξονα απέναντι σε μια ομάδα που έχει τρεξίματα, ενέργεια και κάθετο παιχνίδι.

Ο κόουτς των «μερένγκες» ξέρει όσο λίγοι να κερδίζει μεγάλα ματς και δη, νοκ-άουτ. Αυτό αποτυπώνεται στο εντυπωσιακό 67% επιτυχίας που έχει στα μεγάλα ματς του Champions League (18 νίκες σε 27 ματς). Ωστόσο η παράδοση που ήθελε τους Μαδριλένους να κερδίζουν τα πρώτα εννέα από τα 10 παιχνίδια σε νοκ άουτ φάση, έσπασε.

Όπως με τη Λίβερπουλ, έτσι και απέναντι στους «μπλε» η Ρεάλ εμφανίστηκε μαζεμένη, με προσήλωση στα μετόπισθεν και με εμφανές στόχο να κρατήσει σε χαμηλό τέμπο. Όμως, το συγκρότημα του Τόμας Τούχελ ήταν πιο συμπαγές και συγκεντρωμένο από τους «ρεντς», πίεσε την πρώτη γραμμή θέλοντας να αναγκάσουν την άμυνα σε λάθη, έχοντας σπουδαίες ευκαιρίες - κυρίως με τον Τίμο Βέρνερ - πετυχαίνοντας και το εκτός έδρας γκολ. Παράλληλα, οι φορές που η αντεπίθεση των γηπεδούχων βρήκε ανοργάνωτη την Τσέλσι ήταν μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού.

Οι Άγγλοι ήταν ανώτεροι στα σημεία, πρώτες μπάλες, αλληλοκαλύψεις. Ακόμη και όταν το παιχνίδι «έσβησε», ο Τούχελ πέρασε ως αλλαγή τους Ζίγιες, Τζέιμς και Χάβερτζ δίνοντας επιπλέον ταχύτητα στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό όμως που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των «μπλε» ήταν ο Εγκολό Καντέ. Ο Γάλλος χαφ ήταν ξανά παντού. Έτρεχε, πίεζε πολύ ψηλά, όντας μπροστά από τον Ζορζίνιο και δίπλα στον Μάουντ, συνέχιζε αδιάκοπα ακόμα και σε προχωρημένο χρονικά σημείο της αναμέτρησης και κατέκτησε -δικαίως - τον τίτλο του MVP.

Έχει αναγεννηθεί με τον Τόμας Τούχελ και ο Γερμανός τεχνικός μπορεί να... τρίβει τα χέρια του για το «εργαλείο» που έχει στον χώρο του κέντρου. Αν δούμε τον χάρτη με το πεδίο δράσης του Καντέ θα καταλάβουμε, ότι ο Γάλλος ήταν ο κλασσικός «μπαλαντέρ» των Λονδρέζων. Είχε 21 κερδισμένες μονομαχίες, ενώ είχε συνολικά έξι επιτυχημένες ντρίμπλες, με τους παίκτες της Ρεάλ να έχουν όλοι μαζί συνολικά πέντε.

Το καλοκαίρι το όνομα του ακούστηκε έντονα για τους «μερένγκες» και ο ισπανικός Τύπος έγραφε ότι ο Γάλλος μέσος αποτελεί διακαή πόθο του Ζινεντίν Ζιντάν. Το βράδυ της Τρίτης (27/4) ο Καντέ έδειξε - ξανά - σε όλους γιατί αποτελεί τον καλύτερο σε αυτή τη θέση αλλά και γιατί ο κόουτς της Ρεάλ είχε «τρελαθεί» να τον φέρει στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».