Αγγλικό ποδόσφαιρο: Επιστολή των συλλόγων κατά του ρατσισμού σε Twitter-Facebook

Κοινή επιστολή του αγγλικού ποδοσφαίρου σε Twitter και Facebook για τον ρατσισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αγγλικό ποδόσφαιρο: Επιστολή των συλλόγων κατά του ρατσισμού σε Twitter-Facebook
Photo credits: Sandro Schuh από Unsplash

Ανοιχτή επιστολή στους επικεφαλής των Twitter και Facebook απέστειλαν οι Premier και Football League, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου των γυναικών, η ένωση ποδοσφαιριστών, η ένωση προπονητών, η ένωση διαιτητών και η οργάνωση Kick It Out. Σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, το αγγλικό ποδόσφαιρο προσπαθεί με αυτήν την πρωτοβουλία να καταπολεμήσει τον ρατσισμό που αναπαράγεται και διοχετεύεται μέσα από και με την ανοχή των social media.

«Οι πλατφόρμες σας παραμένουν παράδεισος για καταχρήσεις και αυτό δεν είναι πλέον αποδεκτό. Η αδράνεια ερμηνεύτηκε ως παράδοση. Το Facebook, το Twitter και το Instagram έχουν δισεκατομμύρια χρήστες και η μη καταπολέμηση αυτών των συμπεριφορών παράγει σοβαρά την αίσθηση ατιμωρησίας» αναφέρεται, ενώ υπάρχει και ένα πακέτο συγκεκριμένων αιτημάτων:
1. Φιλτράρισμα και αποκλεισμός αναρτήσεων και μηνυμάτων πριν από την αποστολή τους, εάν έχουν ρατσιστικό περιεχόμενο.
2. Διαφανή και ταχεία μέτρα για την εξάλειψη της κατάχρησης.
3. Ταχύτερα εργαλεία που επιτρέπουν την αναγνώριση του χρήστη.
4. Αποτροπή σε όσους έγιναν πρωταγωνιστές αυτών των επεισοδίων να εγγραφούν ξανά στις κοινωνικές πλατφόρμες.

Το Facebook δήλωσε ότι «δεν θέλουμε μίσος και ρατσισμό στις πλατφόρμες μας και τα αφαιρούμε όταν τα συναντάμε». Tο Twitter με τη σειρά του είπε: «Η ρατσιστική συμπεριφορά δεν έχει θέση στην υπηρεσία μας. Όταν εντοπίζουμε λογαριασμούς που παραβιάζουν οποιονδήποτε από τους κανόνες μας, αναλαμβάνουμε αμέσως δράση».