Η «απάντηση» του Σόλσκιερ στην αμφισβήτηση και η Γιουνάιτεντ στην κορυφή

Η παρουσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Premier League για πρώτη φορά από το 2013, το χρονικό της κρίσης για τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στον «ηλεκτρικό πάγκο» των «κόκκινων διαβόλων» και ο... τελικός κριτής.

Η «απάντηση» του Σόλσκιερ στην αμφισβήτηση και η Γιουνάιτεντ στην κορυφή

Εβδομάδα Κυπέλλων είναι αυτή που διανύουμε στην Αγγλία, ωστόσο στις τάξεις των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στο πρωτάθλημα και πρώτα απ’ όλα τον αγώνα της προσεχούς Τρίτης (12/1) με αντίπαλο την Μπέρνλι.

Από το 2013 οι «μπέμπηδες» είχαν να κάνουν Πρωτοχρονιά στην κορυφή της βαθμολογίας, όταν ακόμα στον πάγκο τους είχαν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ενώ η παρουσία τους πλέον στο «ρετιρέ» της κατάταξης τους έχει δώσει άλλον «αέρα», ενόψει και της μάχης που μαίνεται φέτος για το πολυπόθητο «στέμμα». Αν και ισοβαθμούν αυτήν την στιγμή με την Λίβερπουλ, εν τούτοις έχουν ένα ματς λιγότερο σε σχέση με τους «κόκκινους» και με νίκη επί της Μπέρνλι θα μπορέσουν ακόμα και να μείνουν μόνοι πρώτοι στο «ρετιρέ».

Σαφέστατα είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάμε για το τι μπορεί να συμβεί μέχρι το φινάλε της περιόδου στη μάχη του τίτλου. Ωστόσο, η παρουσία αυτή την στιγμή της Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Premier League δεν παύει να αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία για τον προπονητή, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, όπως επίσης και μία… απάντηση από τον ίδιο στην αμφισβήτηση που έχει δεχτεί.

Μετά το τέλος της «εποχής Φέργκιουσον» στο «Ολντ Τράφορντ», ούτε ο Ντέιβιντ Μόγιες που διαδέχτηκε τον Σκωτσέζο θρύλο, αλλά ούτε και οι Λουίς Φαν Χάαλ και Ζοσέ Μουρίνιο που ακολούθησαν δεν κατάφεραν να οδηγήσουν την ομάδα στην κορυφή του πρωταθλήματος. Κι έμελλε τελικά να είναι ο Νορβηγός αυτός που το πέτυχε, κρατώντας έτσι ζωντανές τις ελπίδες της Γιουνάιτεντ για επιστροφή στις επιτυχίες στον θεσμό.

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του Σόλσκιερ είναι ότι στο διάστημα της μέχρι τώρα «θητείας» του στον σύλλογο του Μάντσεστερ έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές τα «βέλη» για τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα της ομάδας - ακόμα και από άλλοτε συμπαίκτες του στον σύλλογο. Οι κρίσεις που έχει περάσει στον «ηλεκτρικό» πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» ήταν αρκετές, αλλά όλες τις φορές κατάφερε να διαψεύσει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να απολύεται από το πόστο του και μέχρι σήμερα συνεχίζει το έργο του στο «Ολντ Τράφορντ».

Οι δύο μεγαλύτερες κρίσεις για τον Νορβηγό

Πέρσι τον Γενάρη ήταν η πρώτη φορά που ο Σόλσκιερ φάνηκε να βρίσκεται πολύ κοντά στην απόλυσή του από την Γιουνάιτεντ, όταν ο σύλλογος απείχε αρκετά από την πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα της Premier League και όλα έδειχναν ότι ο σύλλογος θα έχανε το πολυπόθητο «εισιτήριο» για την συμμετοχή του στο Champions League. Εκ του αποτελέσματος βέβαια, το «αντίο» του Νορβηγού από το «Ολντ Τράφορντ» όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά οι «κόκκινοι διάβολοι» κατάφεραν τελικά με τα θετικά τους αποτελέσματα στην κατηγορία να κερδίσουν την τελευταία στιγμή την πρόκριση στα ευρωπαϊκά «σαλόνια».

Μάλιστα, μεγάλος πρωταγωνιστής σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν ο Πορτογάλος Μπρούνο Φερνάντες, που η απόκτησή του τον περασμένο Γενάρη αποδείχτηκε «λίρα εκατό» για τον Σόλσκιερ και τον αγγλικό σύλλογο. Ο διεθνής άσος με τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις, τα γκολ και τις ασίστ του ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο στην ομάδα και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποτελεί πολύτιμο «γρανάζι» στη… μηχανή της Γιουνάιτεντ.

Ο Σόλσκιερ μπορεί να κέρδισε το «στοίχημα» και την εμπιστοσύνη της διοίκησης της Μάντσεστερ για να παραμείνει στη θέση του, ωστόσο τον περασμένο Οκτώβρη… η ιστορία επαναλήφθηκε για τον ίδιο. Τα αρνητικά αποτελέσματα σε συνδυασμό και με τον πρόωρο αποκλεισμό της από την συνέχεια του Champions League τον έφεραν και πάλι στο επίκεντρο σκληρής κριτικής. Το όνομα του Μαουρίσιο Ποκετίνο επανήλθε στο προσκήνιο ως επικρατέστερος αντικαταστάτης του, αργότερα στη λίστα προστέθηκε και το όνομα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, όμως και πάλι ο Σόλσκιερ βγήκε νικητής και συνέχισε στη θέση του.

Από τον περασμένο Νοέμβρη η Γιουνάιτεντ γνώρισε την ήττα σε μόλις ένα της παιχνίδι στο πρωτάθλημα και σε συνδυασμό με τα απανωτά αρνητικά αποτελέσματα των ανταγωνιστών της στην κατηγορία τελικά όχι μόνο κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρώτη τετράδα της Premier League, αλλά ακόμα και να πιάσει την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ στην κορυφή.

Ενόψει της συνέχειας το μεγάλο στοίχημα για τον Νορβηγό είναι αν θα συνεχίσει να κερδίζει τις «μάχες» για την παραμονή του στην άκρη του πάγκου των «κόκκινων διαβόλων» και φυσικά αν θα καταφέρει να οδηγήσει τον σύλλογο στις κατακτήσεις τίτλων - που είναι και το σημαντικότερο.

Πρόσφατα ο Φαν Χάαλ παραδέχτηκε ότι ο Σόλσκιερ έχει τύχει περισσότερης στήριξης από την διοίκηση της Γιουνάιτεντ απ’ ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Μουρίνιο στο διάστημα της καριέρας τους στο «Θέατρο των Ονείρων». Το επόμενο διάστημα θα είναι κομβικό για τον Σόλσκιερ και η πορεία της ομάδας ως το φινάλε της σεζόν ίσως αποδειχτεί ο τελικός κριτής για το μέλλον του στην τεχνική ηγεσία της Γιουνάιτεντ.