Πάπας Φραγκίσκος: «Ο Μαραντόνα ήταν ποιητής-ποδοσφαιριστής, αλλά εύθραυστος άνθρωπος»

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport» ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον αείμνηστο συμπατριώτη του θρύλο του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα

Πάπας Φραγκίσκος: «Ο Μαραντόνα ήταν ποιητής-ποδοσφαιριστής, αλλά εύθραυστος άνθρωπος»

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στην εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», αναφέρθηκε στον ποδοσφαιριστή και τον άνθρωπο Ντιέγκο, κάνοντας μάλιστα διαχωρισμό.

Ο Ντιεγκίτο τα είχε βάλει ανοιχτά με το Βατικανό της χλιδής που δεν βοηθούσε τους φτωχούς, σύμφωνα με την άποψή του, όταν Ποντίφικας ήταν ο Ιωάννης Παύλος ο Β'.

Είχαν μάλιστα κι ένα επεισόδιο, όταν είχε πάει να τον επισκεφθεί με τον Αργεντινό άσο να εκφράζει την απορία του πως είναι δυνατόν ο Πάπας να μιλάει για τη φτώχεια και να μην κάνει κάτι να βοηθήσει πουλώντας κάποια από τα δεκάδες χρυσά αντικείμενα που είχε δει μπροστά του εκείνη την ημέρα.

Με τον τωρινό Πάπα, συμπατριώτη του Φραγκίσκο, ο Μαραντόνα είχε καλή σχέση και, μάλιστα, του είχε χαρίσει μια φανέλα της Εθνικής Αργεντινής με το όνομά του και το «10» στην πλάτη.

Ο Πάπας, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», αποθέωσε τον ποδοσφαιριστή Μαραντόνα, αλλά εξέφρασε την στεναχώρια του για τον άνθρωπο Ντιέγκο Αρμάντο, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 25 Νοεμβρίου.

«Στο γήπεδο ήταν ένας ποιητής, ένας μεγάλος πρωταθλητής που χάρισε χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους, στην Αργεντινή και στη Νάπολι. Ήταν, όμως, και ένας πολύ εύθραυστος άνθρωπος» υποστήριξε ο Ποντίφικας, ο οποίος εξιστόρησε και μια προσωπική εμπειρία από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, το απόλυτο ποδοσφαιρικό αριστούργημα του Ντιεγκίτο.

«Βρισκόμουν στην Φρανκφούρτη, σε μια δύσκολη εποχή για εμένα, μελετούσα την γλώσσα και μάζευα υλικό για την διδακτορική διατριβή μου. Δεν μπόρεσα να δω τον τελικό του Μουντιάλ και έμαθα την επόμενη μέρα τη νίκη της Αργεντινής επί της Γερμανίας, όταν μια κοπέλα από την Ιαπωνία έγραψε στον πίνακα «Ζήτω η Αργεντινή», στη διάρκεια του μαθήματος γερμανικών» θυμήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας πως «για εμένα ήταν η νίκη της μοναξιάς, γιατί δεν είχα κανέναν με τον οποίο να μοιραστώ την χαρά εκείνης της αθλητικής νίκης».