Πόρτο-Ζιλ Βισέντε 1-0: Νίκη με άγχος πριν από τον Ολυμπιακό (Highlights)

Η Πόρτο επικράτησε 1-0 της Ζιλ Βισέντε λίγο πριν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό με γκολ του Εβανίλσον. Είχε χαμένο πέναλτι, δύο δοκάρια, αλλά και αποβολή του Ζαϊντού που τραυματίστηκε κιόλας! 

Πόρτο-Ζιλ Βισέντε 1-0: Νίκη με άγχος πριν από τον Ολυμπιακό (Highlights)

Λίγα 24ωρα πριν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό για το Champions League η Πόρτο έδειξε σε καλή κατάσταση επικρατώντας της Ζιλ Βισέντε με 1-0 για την 5η αγωνιστική της Liga NOS στο «Ντραγκάο». Κι έτσι έμεινε σε κοντινή απόσταση από την πρωτοπόρο Μπενφίκα, ενώ πλέον αφοσιώνεται στην αναμέτρηση με την ελληνική ομάδα.

Η Πόρτο είχε σε σπουδαία βραδιά τον Κορόνα, τον Βιέιρα και τον Ναγκαζίμα, αλλά και πολύ επικίνδυνο επιθετικά τον Εβανίλσον που πέτυχε και το γκολ της νίκης, όμως ενώ θα μπορούσε με χαμένο πέναλτι (του Ουρίμπε) και δύο δοκάρια (του Εβανίλσον) να είχε καθαρίσει το παιχνίδι, έκανε το ματς θρίλερ στο τέλος λόγω της αποβολής του Ζαϊντού που τραυματίστηκε και είναι αμφίβολο αν θα παίξει με τον Ολυμπιακό. Αν και ουσιαστικά δεν απειλήθηκε η Πόρτο, υπήρξε ανακούφιση με το τελικό σφύριγμα από τον διαιτητή.

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο κράτησε κάποιους βασικούς στον πάγκο ενώ δεν είχε στην αποστολή τον Λουίς Ντίας, ξεκινώντας με ένα σχήμα που μπορεί να δοκίμασε ενόψει Ολυμπιακού, αλλά σίγουρα δεν θα έχει τα ίδια πρόσωπα.

Σε 3-4-1-2 για την Πόρτο γκολκίπερ ήταν ο Μαρτσεσίν, δεξί στόπερ ο Εμπεμπά, στο κέντρο της άμυνας ο Πέπε, αριστερό στόπερ ο Ζαϊντού, στον άξονα οι Ουρίμπε και Βιέιρα, στα πλάγια ο Κορόνα και ο Μαναφά, ενώ ο Ναγκαζίμα κινήθηκε πίσω από τις δύο φορ, τον Εβανίλσον και τον Τόνι Μαρτίνεθ.

Στο πρώτο ημίωρο και με τον καιρό προβληματικό, με βροχή και δυσκολίες στο τερέν, η Πόρτο δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό επιθετικά. Όλα άλλαξαν όταν... άλλαξαν πλευρές ο Κορόνα με τον Μαναφά. Ο Μεξικανός πέρασε αριστερά και δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνα της Ζιλ Βισέντε, με τους φιλοξενούμενους να έχουν ευκαιρίες λόγω του κακού αμυντικού transition της Πόρτο. Ένα πρόβλημα που σίγουρα εντόπισε ο Πέδρο Μαρτίνς.

Με τον Κορόνα να οργιάζει από την αριστερή πλευρά, η Πόρτο πίεσε πολύ, είχε δοκάρι με τον Εβανίλσον και τελικά βρήκε το γκολ με τον Βραζιλιάνο στο 41', πάλι από φάση που άρχισε από αριστερά με Κορόνα, Ζαϊντού, Ναγκαζίμα και τελικά το γκολ από τον Εβανίλσον.

Στην επανάληψη ο Κονσεϊσάο έβαλε τον Ρομάριο Μπαρό αντί του Μαρτίνεθ, τραβώντας τον Ναγκαζίμα στα άκρα σε ένα λιγότερο επιθετικό σχήμα, με την Ζιλ Βισέντε να κάνει ένα καλό πεντάλεπτο αλλά τον Μαρτσεσίν να είναι σε ετοιμότητα.

Η Πόρτο είχε τη μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει για δεύτερη φορά στο 59΄, αλλά ο γκολκίπερ της Ζιλ Βισέντε απέκρουσε την εκτέλεση του Ουρίμπε, στο πέναλτι που δόθηκε μέσω VAR για χέρι σε σουτ του Ρομάριο Μπαρό.

Η πίεση των γηπεδούχων συνεχίστηκε με σπουδαία ευκαιρία στο 68΄από το δοκάρι του Εβανίλσον, αλλά το σκηνικό διαφοροποιήθηκε με την αποβολή του Ζαίντού στο 74΄με δεύτερη κίτρινη κάρτα καθώς ο Νιγηριανός έκανε άσχημο μαρκάρισμα και μάλιστα τραυματίστηκε. Ο προπονητής της Πόρτο ενίσχυσε την άμυνα με τον Σαρ και την επίθεση με τον Ταρεμί. Ενώ έβαλε και τον Ολιβέιρα για να «δέσει» περισσότερο το κέντρο στο φινάλε που είχε γίνει δραματικό.

Οι φάσεις του αγώνα

26΄: Κακή αμυντική αντίδραση και αργές επιστροφές της Πόρτο βγάζουν επικίνδυνη αντεπίθεση για την Ζιλ Βισέντε, αλλά ο Λοτί από πλάγια θέση σούταρε πάνω στον Μαρτσεσίν.

29’ Πρώτη μεγάλη ευκαιρία για την Πόρτο με εξαιρετική κίνηση του Κορόνα από αριστερά και ωραία σέντρα στον Τόνι Μαρτίνεθ που έπιασε κοντινή καρφωτή κεφαλιά, αλλά ο γκολκίπερ των φιλοξενούμενων, Ντένις, απέκρουσε.

32’: Πάλι ο Κορόνα από αριστερά γύρισε στην περιοχή, ο Εβανίλσον μπερδεύτηκε και ο Μαναφά σούταρε για να κοντράρει σε αμυντικό και να βγει κόρνερ. Από την εκτέλεση του Νακαζίμα, ο Εβανίλσον έπιασε την κεφαλιά με την μπάλα να βρίσκει με δύναμη το οριζόντιο δοκάρι!

34΄: Νέο λάθος από την άμυνα της Πόρτο, με τον Λίνο να σουτάρει εκτός περιοχής λίγο πάνω από το δοκάρι.

41΄: Το 1-0 για την Πόρτο. Ο Ζαϊντού βρήκε τον Νακαζίμα στην περιοχή, ο Ιάπωνας σέντραρε αμέσως και ο Εβανίλσον από κοντά εύκολα βρήκε δίχτυα.

48: Δυνατό σουτ του Ταλόσα από πλάγια απέκρουσε ο Μαρτσεσίν.

59΄: Χαμένο πέναλτι για την Πόρτο καθώς ο Ντένις απέκρουσε το σουτ του Ουρίμπε. Το πέναλτι έδωσε ο διαιτητής με οδηγία του VAR καθώς από σουτ του Ρομάριο Μπαρό η μπάλα βρήκε στο χέρι του Ιγκόρ.

66΄: Καλή φάση με τον Βιέιρα να σουτάρει στα σώματα έπειτα από συνεργασία Κορόνα, Ναγκαζίμα, ενώ μετά το κόρνερ πάλι ο Βιέιρα σούταρε ελάχιστα άουτ.

68΄: Νέο δοκάρι από τον Εβανίλσον με κοντινό περίεργο σουτ από τα πλάγια, ενώ στη συνέχεια δύο σουτ των γηπεδούχων κόντραραν σε τριπλή χαμένη ευκαιρία!

70΄: Φανταστική πάσα του Κορόνα στον Ναγκαζίμα που σούταρε για να αποκρούσει σε κόρνερ ο ο Ντένις.

74' Αποβολή με δεύτερη κίτρινη στον Ζαϊντού για μαρκάρισμα στον Ζοέλ. Τραυματίστηκε κιόλας και φαίνεται ότι θα έχει πρόβλημα για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

78΄: Ο Ολιβέιρα απειλεί για την Ζιλ Βισέντε με σουτ του κόντραρε στον Εμπεμπά βρήκε δοκάρι και έφυγε έξω! Παραλίγο η ισοφάριση.

90+7: Ο Ταρεμί από κοντά δεν μπόρεσε να πλασάρει τον Ντένις.

Κόκκινη: 74΄Ζαϊντού

Κίτρινες: 27΄Ζαϊντού, 30΄Ουρίμπε, 73΄Κορόνα, 74΄Πέπε

ΠΟΡΤΟ: Μαρτσεσίν - Εμπεμπά, Πέπε, Ζαϊντού, - Κορόνα (90+2' Μαρεγκά), Ουρίμπε, Βιέιρα (83΄Σέρτζιο Ολιβέιρα), Μαναφά – Νακαζίμα (79΄Σαρ) – Εβανίλσον (79΄Ταρεμί), Μαρτίνεθ (46΄Μπαρό)