Μπουντεσλίγκα... 58 ετών - Το πρώτο πρωτάθλημα και γιατί δεν πήρε μέρος σε αυτό η Μπάγερν

Στις 28 Ιουλίου το 1962 ιδρύθηκε η Μπουντεσλίγκα και την επόμενη χρονιά ξεκίνησε το πρωτάθλημα

Μπουντεσλίγκα... 58 ετών -  Το πρώτο πρωτάθλημα και γιατί δεν πήρε μέρος σε αυτό η Μπάγερν

Πριν από 58 χρόνια ιδρύθηκε η Μπουντεσλίγκα και άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η κυρίαρχος Μπάγερν Μονάχου δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα αλλά είχε επιλεγεί η Μόναχο 1860.

Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται από τη «γέννηση» της Bundesliga. Ήταν μία ημέρα σαν σήμερα, στις 28 Ιουλίου 1962, όταν στο Ντόρτμουντ ανακοινώθηκε το ξεκίνημα της Bundesliga, το πρώτο γερμανικό επαγγελματικό πρωτάθλημα που ξεκίνησε την σεζόν 1963/1964, προκειμένου να ξεπεραστεί η απογοήτευση από το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Χιλή, όπου η Γερμανία αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Γιουγκοσλαβία.

Μέχρι τότε το πρωτάθλημα διεξαγόταν σε διαφορετικές φάσεις που ξεκινούσαν από τα περιφερειακά τουρνουά και συνεχίζονταν με τους εθνικούς τελικούς.
Πάντως αντιπαραθέσεις δημιούργησε η επιλογή των ομάδων που θα συμμετείχαν στο πρώτο γερμανικό πρωτάθλημα : 16 ομάδες επιλέχθηκαν σύμφωνα με κριτήρια που βασίζονταν σε ιστορικά αποτελέσματα και στην γεωγραφία.

Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε ο αποκλεισμός της Μπάγερν, επειδή είχε αποφασιστεί να υπάρχει μόνο μία ομάδα εκπρόσωπος ανά πόλη στο νέο πρωτάθλημα και η Μόναχο 1860 επελέγη για την πόλη της Βαυαρίας.