Η παραμονή του Μπιέλσα το μεγάλο στοίχημα στην Λιντς

Η τεράστια επιτυχία του Μαρσέλο Μπιέλσα στην Λιντς και το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης να πορευτεί η ομάδα στην Premier League με τον Αργεντινό τεχνικό στον πάγκο της.

Η παραμονή του Μπιέλσα το μεγάλο στοίχημα στην Λιντς

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα συνεχίζει να λατρεύεται σαν θεός στο Λιντς μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Championship της Αγγλίας, που σήμανε και την επιστροφή των «παγωνιών» στην Premier League. Μέχρι και... δρόμος («Marcelo Bielsa Way») πήρε πλέον το όνομα του Αργεντινού ως φόρος τιμής για την προσφορά του στην πόλη και το κλαμπ με την τεράστια ιστορία.

Εδώ που τα λέμε βέβαια, δεν είναι και λίγα τα 16 χρόνια (σ. από το 2004) που ο σύλλογος έμεινε μακριά από τα μεγάλα «σαλόνια» του αγγλικού πρωταθλήματος. Μία περίοδος που είναι και η μεγαλύτερη στα χρονικά της Premier League από μία ομάδα που υποβιβάστηκε και επέστρεψε τελικά στην κατηγορία.

Σε αυτά τα 16 χρόνια η ομάδα του Δυτικού Γιόρκσαϊρ άλλαξε 20 προπονητές αναζητώντας την συνταγή της επιτυχίας που θα την οδηγούσε και πάλι στην Premier League. Όπως αποδείχτηκε όμως, έπρεπε τελικά να κάνει την εμφάνισή του στο «Έλαντ Ρόουντ» ο Μπιέλσα για να γίνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Ο Αργεντινός μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξε την ποδοσφαιρική φιλοσοφία της Λιντς και παρότι πέρσι έχασε στο τέλος την άνοδο, όταν η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας (σ. ανεβαίνουν απευθείας οι δύο πρώτες) και ηττήθηκε στα ημιτελικά των μπαράζ ανόδου από την Ντέρμπι του Φρανκ Λάμπαρντ, τελικά φέτος πέτυχε τον στόχο του.

Μάλιστα, η επιτυχία έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Μπιέλσα μετρά 54 νίκες σε 98 παιχνίδια, ήτοι ένα ποσοστό 55%, που είναι το μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο προπονητή στα 100 χρόνια ιστορίας του συλλόγου, ενώ ο τελευταίος τεχνικός που είχε οδηγήσει την Λιντς σε άνοδο από την δεύτερη κατηγορία ήταν ο Χάουαρντ Γουίλκινσον πριν από 30 χρόνια, την περίοδο 1989/90!

Με Μπιέλσα στα «σαλόνια» ή χωρίς?

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την διοίκηση της Λιντς ενόψει της συνέχειας είναι να πείσει τον Αργεντινό να παραμείνει στην θέση του. Το συμβόλαιό του Μπιέλσα ολοκληρώνεται αυτό το καλοκαίρι και ο Αργεντινός ήδη έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον ουκ ολίγων συλλόγων που «ερίζουν» για την πρόσληψή του.

Πληροφορίες από την Αγγλία αναφέρουν ότι η διοίκηση των «παγωνιών» είναι αισιόδοξη για το μέλλον του Μπιέλσα και έχει θέσει την υπόθεση ως πρώτη της προτεραιότητα, ωστόσο την απάντηση σ’ αυτό το θέμα θα την μάθουμε το επόμενο διάστημα.

Και μιας και οι Άγγλοι δεν χάνουν ευκαιρία να βρίσκουν... οιωνούς για να εκφράσουν την πίστη τους για μια μελλοντική επιτυχία, αξίζει να σημειώσουμε και τα όνειρα τίτλου στην Premier League που ήδη κάνουν οι οπαδοί της Λιντς με τον Μπιέσα στον πάγκο: μετά την άνοδο που εξασφάλισαν το 1990 με τον Χάουαρντ Γουίλκινσον στην τεχνική ηγεσία, εν συνεχεία δύο χρόνια αργότερα πήραν και το πρωτάθλημα στην Premier League με τον ίδιο προπονητή!

Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενη σεζόν η παρουσία της Λιντς στην Premier League, πολύ περισσότερο μάλιστα αν συνεχίσει να έχει και τον Αργεντινό στην άκρη του πάγκου της.