Οι κορυφαίοι κάτοχοι του «Pichichi»

Χαρισματικοί σκόρερ από τα γήπεδα της la liga έχουν περάσει πολλοί έχοντας αφήσει για τα καλά το στίγμα τους, καθώς το βραβείο «Pichichi» ήταν και είναι ένα σημαντικό βραβείο που κάθε σκόρερ θα ήθελε να έχει στην τροπαιοθήκη, με τον Λίονελ Μέσσι να φαίνεται ότι έχει «μπόλικα» από αυτά (6 στο σύνολο πρώτος στον 21ο αιώνα)

Οι κορυφαίοι κάτοχοι του «Pichichi»

Πολλοί εμβληματικοί παίκτες έχουν κατακτήσει το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ της LaLiga - γνωστό ως "Pichichi" - κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Τα τελευταία χρόνια, ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρίζονταν διαρκώς πρώτοι σκόρερ, ενώ μάχονταν για τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αντίστοιχα, με τον πρώτο να έχει γράψει έξι φορές το όνομά του στη σχετική λίστα και τον δεύτερο τρεις. Ωστόσο πολλοί ακόμη σπουδαίοι παίκτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έχουν κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο...

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σας παρουσιάζει μερικούς από τους κορυφαίους των τελευταίων ετών:

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
Τι άλλο μπορεί να πει κάποιος για τον Μέσι; Ο Αργεντινός έχει ήδη έξι βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των τριών τελευταίων. Η πρώτη του κατάκτηση ήρθε την αγωνιστική περίοδο 2009/10, για να ακολουθήσουν τρεις ακόμη σε τέσσερις σεζόν, που περιλάμβαναν την ιστορική επίτευξη των πενήντα γκολ το 2011/12 και τη διαρκή μονομαχία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Μέσι ήταν τόσο κυρίαρχος σκόρερ που μόνο ένας παίκτης, πέρα από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον έχει... πλησιάσει στη μάχη του κορυφαίου σκόρερ την τελευταία δεκαετία: ο συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα και στενός φίλος του, Λούις Σουάρεθ, ο οποίος σημείωσε 40 γκολ τη σεζόν 2015/16.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
Όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχώρησε από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2018, το ρεκόρ του σε γκολ στη LaLiga βρισκόταν στα 311 σε μόλις 292 συμμετοχές. Μπορεί μάλιστα να περιορίζεται σε μόλις τρία βραβεία Pichichi, αλλά δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από τα 25 γκολ ανά σεζόν στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας.

ΡΑΟΥΛ
Κατά τη διάρκεια των 15 ετών του ως αιχμή του δόρατος της επίθεσης της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ραούλ σκόραρε κατά ριπάς. Ο Ισπανός κέρδισε έξι φορές το πρωτάθλημα και τερμάτισε ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος σε δύο σεζόν, το 1998/99 με 25 γκολ και στη συνέχεια και πάλι το 2000/01 με 24 γκολ.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ
Όπως ο Ραούλ, έτσι και ο Ρονάλντο κέρδισε το Pichichi δύο φορές στην καριέρα του, αλλά το έκανε με δύο διαφορετικούς συλλόγους. Τη σεζόν 1996/97 το κέρδισε με τη Μπαρτσελόνα σκοράροντας 34 γκολ, πριν κατακτήσει και πάλι τον τίτλο τη σεζόν 2003/04 με 25 γκολ, αυτή τη φορά φορώντας τα λευκά της Ρεάλ Μαδρίτης. Η τελευταία άλλωστε ήταν η πιο παραγωγική εκστρατεία του Ρονάλντο στην ισπανική πρωτεύουσα.

ΣΑΜΟΥΕΛ ΕΤΟ
Όταν ο Σαμουέλ Ετό εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα από τη Μαγιόρκα το καλοκαίρι του 2004, σημείωσε 24 γκολ κατά την πρώτη σεζόν, αλλά έχασε το Pichichi στο... νημα από τον Ντιέγκο Φορλάν. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, ο Ετό ανέβασε την απόδοση του και αυτή τη φορά έφτασε τα 26 γκολ για να εξασφαλίσει το βραβείο. Η αποφασιστικότητα του άλλωστε βοήθησε τη Μπαρτσελόνα να κερδίσει τον τίτλο της LaLiga σε καθεμία από αυτές τις καμπάνιες.

ΡΟΥΝΤ ΦΑΝ ΝΙΣΤΕΛΡΟΪ
Όταν ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ αφίχθη στη Ρεάλ Μαδρίτης από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2006, «προσγειώθηκε» στην ισπανική πρωτεύουσα έχοντας προηγουμένως κερδίσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ της Premier League. Στη συνέχεια, ο Ολλανδός επιθετικός επικεντρώθηκε στα νέα του καθήκοντα συμπληρώνοντας 25 γκολ στην πρώτη του σεζόν.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΦΟΡΛΑΝ
Ο Ντιέγκο Φορλάν έχει κερδίσει δύο φορές τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ, αρχικά με τη Βιγιαρεάλ και εν συνεχεία με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην πρώτη του σεζόν στη LaLiga, ο Ουρουγουάνός σημείωσε 25 γκολ για τη Βιγιαρεάλ τη σεζόν 2004/05. Μετά τη μεταπήδηση του στην Ατλέτικο, ο Φορλάν κέρδισε και πάλι τον τίτλο τη σεζόν 2008/09, αυτή τη φορά με 32 γκολ. Είχε γίνει μάλιστα ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κέρδιζε το βραβείο με πάνω από 30 γκολ, μετά τον Ρονάλντο τη σεζόν 1996/97.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ