Θάλεια Μήτση: «Δέχτηκα απίστευτο πόλεμο, μάλλον πρέπει να "γλείψεις" την ΚΕΔ»
Αποκαλυπτική η διεθνής ρέφερι, Θάλεια Μήτση, για τη Γαλλίδα διαιτητή, Στεφανί Φραπάρ, που για πρώτη φορά στην ιστορία γυναίκα θα διευθύνει ευρωπαϊκό τελικό ανδρών (τελικός Σούπερ Καπ Ευρώπης Λίβερπουλ - Τσέλσι), και καταγγέλλει την ΚΕΔ της ΕΠΟ!
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Η Θάλεια Μήτση είναι μια γυναίκα που έφτασε ψηλά στη διαιτησία, έπαιξε σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια τουρνουά ως διαιτητής σε αγώνες γυναικών, υπάρχει ένα πλούσιο βιογραφικό, και καταγγέλλει την ΚΕΔ γιατί την έχει αδικήσει. Πρώτα τα έβαλε με την ΚΕΔ του Τριτσώνη και του Κουκουλάκη, και μετά με τον Περέιρα.
Μία κοπέλα πολύ μορφωμένη, με εξειδικευμένα πτυχία στον αθλητισμό και με πολλές ξένες γλώσσες κατοχυρωμένες με διπλώματα. Έχει δουλέψει επί χρόνια στην Ελβετία για την ΟΥΕΦΑ.
Είναι αποκαλυπτική και για τη Γαλλίδα διαιτητή Στεφανί Φραπάρ που για πρώτη φορά στην ιστορία γυναίκα θα διευθύνει ευρωπαϊκό τελικών ανδρών (τελικός Σούπερ Καπ Ευρώπης Λίβερπουλ - Τσέλσι)!
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 6/8/2019
Την άλλη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη γράφεται ιστορία για τις γυναίκες ρέφερι.
Ναι, πράγματι.
Το περίμενες ότι θα οριζόταν η Φραπάρ στον τελικό του Σούπερ Καπ;
Όχι, ήταν έκπληξη για όλους. Δεν το περίμενε κανείς, ούτε η ίδια πιστεύω. Είναι μεγάλη έκπληξη για όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία, δεν το είχε προβλέψει κανείς.
Την ξέρεις;
Ναι, σαφώς. Έχουμε διαιτητεύσει μαζί, ήμασταν μαζί σε τουρνουά και στον Καναδά το 2015 στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών.
Τα ατού της;
Το μεγαλύτερο ατού της είναι η φυσική της κατάσταση.
Έχει και «σπρώξιμο»;
Δεν είναι θέμα «σπρωξίματος» για τη συγκεκριμένη. Ο ορισμός της είναι μια προσπάθεια από την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ να διαφημιστεί η συμμετοχή των γυναικών στο ποδόσφαιρο και να γίνει πηγή έμπνευσης για πολλά νέα κορίτσια. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ θέλουν να προωθήσουν το γυναικείο ποδόσφαιρο.
Αυτό μου το έχουν πει και από τον Ολυμπιακό, ότι κάποια στιγμή θα γίνει υποχρεωτικό να έχει ο Ολυμπιακός γυναικεία ομάδα στο ποδόσφαιρο, όπως έχει στο πόλο, στο βόλεϊ, στο μπάσκετ.
Πράγματι. Από την ΟΥΕΦΑ γνωρίζω ότι αργά ή γρήγορα όλες οι μεγάλες ομάδες θα πρέπει να έχουν και γυναικείο τμήμα στο ποδόσφαιρο. Θα έρθει κι αυτό. Για τη Γαλλίδα διαιτητή θα ήθελα να σου πω κάτι: Έχει «σπρώξιμο» με την καλή έννοια από την ομοσπονδία της χώρας της, τη γαλλική. Να φανταστείς ότι όλες οι ελίτ γυναίκες ρέφερι στη Γαλλία που σφυρίζουν αγώνες γυναικών στην Α' Κατηγορία, από φέτος θα είναι επαγγελματίες! Κάτι που στη χώρα μας δεν συμβαίνει ούτε στη Σούπερ Λίγκα στους άντρες.
Και βοηθούς θα έχει η Γαλλίδα ρέφερι στον τελικό, δύο γυναίκες! Μία συμπατριώτισσά της και μία άλλη από την Ιρλανδία.
Για αυτό σου λέω ότι είναι μια προσπάθεια από την ΟΥΕΦΑ να προωθηθεί το γυναικείο φύλο στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκα ρέφερι έχει διαιτητεύσει ευρωπαϊκό αγώνα αντρών. Μην ξεχνάμε την κορυφαία παγκοσμίως Ελβετίδα Νικόλ Πετινιά η οποία σφύριζε πολλά χρόνια αγώνες αντρών στην Α' κατηγορία ανδρών στο ελβετικό πρωτάθλημα, αλλά δεν είχε τη στήριξη και την προώθηση που υπάρχει τώρα στις γυναίκες, δεν της δόθηκαν περισσότερες ευκαιρίες. Αυτή ήταν η πρώτη γυναίκα που έπαιξε σε ευρωπαϊκό αγώνα αντρών στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τώρα όμως η Γαλλίδα Φραπάρ γίνεται η πρώτη γυναίκα που θα παίξει σε ευρωπαϊκό τελικό.
Πες μου κάτι. Πώς εξηγείται ότι στις ΗΠΑ που το ποδόσφαιρο δεν είναι δημοφιλές, σκίζουν οι γυναίκες και έχουν φτιάξει την καλύτερη εθνική στον πλανήτη;
Υπάρχει εξήγηση. Έχω ταξιδέψει στις ΗΠΑ και έχω ασχοληθεί με το θέμα. Το ποδόσφαιρο εκεί είναι το άθλημα για τα κορίτσια, αν κι έχει ανέβει και το ανδρών. Το θεωρούν όμως πολύ «λάιτ» σε σχέση με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο που το αγαπάνε. Έχουν γίνει επίσης μεγάλες επενδύσεις εκεί στο γυναικείο ποδόσφαιρο, για αυτό βλέπεις να πρωταγωνιστούν στα παγκόσμια κύπελλα.
Ποιες άλλες δυνάμεις υπάρχουν παγκοσμίως στο γυναικείο ποδόσφαιρο, εκτός από τις ΗΠΑ;
Η Γαλλία έχει πολύ καλή ομάδα και η Γερμανία σταθερά. Δύναμη είναι και οι Σκανδιναβικές χώρες παραδοσιακά. Τον τελευταίο καιρό έχει ανέβει πολύ και η Ολλανδία, κατέκτησε το EURO το 2017 και τώρα πήγε στον τελικό του Παγκόσμιου με τις ΗΠΑ.
Ξέρω ότι είσαι στην Ελβετία για πολλά χρόνια. Πόσα;
Από το 2006, αρχικά για σπουδές και μετά για επαγγελματικούς λόγους.
Και πόσα χρόνια έχεις δουλέψει για την ΟΥΕΦΑ;
12 χρόνια.
Τι έχει γίνει στη διαμάχη σου με την ΕΠΟ;
Θα σου τα πω. Πρόσεχε όμως τη διαφορά: Επί προεδρίας Μπίκα στην ΚΕΔ υπήρχαν 5 βοηθοί διαιτητές γυναίκες στην Α' Εθνική, και αργότερα υπήρχαν πολλές στις εθνικές κατηγορίες. Φαντάσου ότι όταν η Γ' Εθνική ήταν επαγγελματική, υπήρχαν 5 γυναίκες ρέφερι, όχι βοηθοί, αλλά πρώτοι διαιτητές!
Η τωρινή ΚΕΔ-ΕΠΟ είναι η πιο «μισογύνικη»; Χαριτολογώντας το λέω.
Δεν ξέρω αν μπορώ να το θέσω έτσι, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον και στήριξη των γυναικών διαιτητών. Μιλάμε για απόλυτη κατάντια, τα 2 τελευταία χρόνια η ΕΠΟ έχει επιλέξει σκανδαλωδώς να μείνει μόνο με δύο διεθνείς διαιτητές γυναίκες. Τις είχαν στη Γ' Εθνική και πέρσι για να δείξουν ότι κάνουν κάτι τις ανέβασαν στη Β'. Εγώ προσωπικά δέχτηκα απίστευτο πόλεμο.
Πες τα μου όλα.
Όλα τα χρόνια στη Β' Εθνική είχα εξαιρετική απόδοση, υψηλές βαθμολογίες και πάνω απ' όλα είχα την αποδοχή των παικτών και των φιλάθλων. Ήμουν στη Β' Εθνική από το 2008 ως το 2016, από εκεί και μετά με εξαφάνισαν.
Γιατί;
Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα κι οι κανονισμοί. Μάλλον πρέπει να «γλείψεις»!
Ποιους;
Ίσως την ΚΕΔ, τους παράγοντες της Ένωσής σου, πολιτικούς, εγώ ποτέ δεν επένδυσα στις δημόσιες σχέσεις αλλά στην προπόνησή μου και στην εκπαίδευσή μου και στην αναζήτηση γνώσεων. Αποφοίτησα πρώτη από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και με άριστα, πήρα πολλές υποτροφίες. Παρακολούθησα το Νο1 μεταπτυχιακό στον αθλητισμό στην Ευρώπη, το λεγόμενο FIFA master. Έμαθα ξένες γλώσσες. Αλλά με αδίκησαν. Αγαπώ την πατρίδα μου και αγαπώ το ποδόσφαιρο, αλλά με έκαναν να μετανιώσω που προσπάθησα να πετύχω στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι στο ελβετικό. (σ.σ. Η φωνή της σπάει, έχει συγκινηθεί, είναι πικραμένη). Νιώθω μεγάλη αδικία για το πώς μού συμπεριφέρθηκε η ομοσπονδία της χώρας μου. Σήμερα που μιλάμε (σ.σ. Δευτέρα) στέλνω ανοικτή επιστολή στον Περέιρα ως ύστατη προσπάθεια αφού έχω ήδη επικοινωνήσει πολλές φορές κι απάντηση δεν έχω λάβει.
Η οποία επιστολή θα λέει τι;
Θα τη δεις. Επιπλέον είχα κάνει καταγγελία στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ για διάφορα θέματα στα οποία η ΚΕΔ παρανόμησε πράττοντας αντίθετα με τους κανονισμούς. Ενώ η FIFA είχε στείλει επιστολή στην EΠΟ ενημερώνοντάς την ότι είμαι υποψήφια για το Παγκόσμιο και ζητώντας από την ΕΠΟ να με στηρίξει, αυτή όχι απλά δεν με στήριξε αλλά προέβη σε πλήθος παρανομιών.
Μπορείς να μου στείλεις την επιστολή;
«Κύριε Περέιρα,
Καθότι μάλλον απαντάτε μόνο σε ανοιχτές επιστολές, επικοινωνώ ξανά μαζί σας, αυτήν τη φορά με ανοικτή επιστολή ώστε να λάβω επιτέλους απάντηση στις επιστολές που απέστειλα με φαξ προς την ΚΕΔ/ΕΠΟ στις 5 Οκτωβρίου 2017 με περιεχόμενο: "Παρακαλώ όπως μου γνωστοποιήσετε εγγράφως το λόγο που δε με συμπεριλάβατε στη λίστα των προτεινόμενων διεθνών διαιτητών για το 2018, η οποία κατατέθηκε από την ΕΠΟ στη FIFA το Σάββατο 30/9/2017 και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στις 4/10/17", καθώς και στις 11 Νοεμβρίου 2018 με περιεχόμενο: "Με έκπληξη διαπίστωσα ότι ενώ το όνομά μου είχε συμπεριληφθεί στον πίνακα διαιτητών 2018/2019, πλέον έχει αφαιρεθεί από αυτούς. Σας παρακαλώ όπως μου απαντήσετε εγγράφως το λόγο για τον οποίο το όνομά μου δεν συμπεριλαμβάνεται στους νέους πίνακες διαιτητών που αναρτήσατε προσφάτως στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ".
Αναμένω λοιπόν να εξηγήσετε γιατί μετά από τις συμμετοχές μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 2 Μουντιάλ Γυναικών, 3 ημιτελικούς Champions League Γυναικών μού στερήσατε τη δυνατότητα να συμμετάσχω στο πρόσφατο Μουντιάλ Γυναικών στη Γαλλία, ενώ είχα επιλεχθεί ως υποψήφια από τη FIFA. Επίσης αναμένω να εξηγήσετε γιατί με αφανίσατε κατά σειρά από τη Β' εθνική κατηγορία ανδρών στην οποία συμμετείχα από το 2008, τις διεθνείς διοργανώσεις και τελικά ακόμα και από την Α' εθνική κατηγορία γυναικών. Όταν άλλοι αθλητικοί οργανισμοί προωθούν τις αξιόλογες γυναίκες, εσείς καταστρέψατε την καριέρα της μοναδικής ελληνίδας διαιτήτριας που έχει φτάσει στο ανώτατο παγκόσμιο επίπεδo».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ