Λουτσέσκου: «Έχουμε μεγάλους στόχους, αν κάποιος δεν μπορεί ας πάει να παίξει στην αλάνα 5Χ5»

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ενόψει του επαναληπτικού αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (14/3, 19:45) για τη φάση των «16» του Conference League.

Λουτσέσκου: «Έχουμε μεγάλους στόχους, αν κάποιος δεν μπορεί ας πάει να παίξει στην αλάνα 5Χ5»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ενόψει της ρεβάνς του ΠΑΟΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (14/3, 19:45) για τους «16» του Conference League.

Ο Ρουμάνος προπονητής σχολίασε την ήττα στην Κροατία με 2-0, αλλά και στα στοιχεία που θα πρέπει να έχουν οι «ασπρόμαυροι» για να ανατρέψουν το εις βάρος τους αποτέλεσμα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το πώς γυρνάει το ματς: «Πώς να το εξηγήσω; Πάμε στη μάχη για να προκριθούμε. Είναι ιδιαίτερη περίπτωση, είναι η 2η φορά στην ιστορία μας που φτάνουμε στους "8" της Ευρώπης. Είναι κάποιοι παίκτες που ήταν ήδη σε εκείνη την περίπτωση, το συζητήσαμε με τους παίκτες. Είναι κάτι που πρέπει να βρεις μέσα σου, στην ψυχή σου, να βρούμε την έμπνευση, τη δύναμη, να πατήσουμε και να επιστρέψουμε, να παλέψεις κόντρα στον εαυτό σου, να μπεις στο γήπεδο, να τα δώσεις όλα και να πάρεις την πρόκριση. Η πρόκριση ήταν λίγο πιο δύσκολη από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει το ματς στο Ζάγκρεμπ. Αλλά στο ποδόσφαιρο έχουμε δει ότι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση. Έχουμε τη θέληση να παίξουμε και να πάρουμε την πρόκριση»

Για το πώς ξεπερνιέται: «Σωματικά δεν έχουμε πρόβλημα, είμαστε πολύ καλά. Και στο Ζάγκρεμπ τελειώσαμε το παιχνίδι μέσα στην περιοχή τους. Δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα της ψυχικής κατάστασης. Πιέσαμε την αντίπαλη ομάδα. Ψυχολογικά έχουμε όντως ένα μικροθεματάκι. Στο τελευταίο ματς στην έδρα μας, αλλά και σε αυτό στο Ζάγκρεμπ είναι φανερό ότι η δική μας άποψη ήταν έλλειψη αντίδρασης ή θέλησης να πάρουμε ρίσκα και να βγούμε από τις θέσεις μας. Προσπαθούσαμε να είμαστε σε μία αναπαυτική θέση χωρίς να τολμήσουμε να κάνουμε λάθη, χωρίς να σε δείξουν με το δάχτυλο ότι έκανες εσύ λάθος. Ήμασταν λίγο φοβισμένοι, γι' αυτό ίσως δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι. Και από την άλλη κάναμε εύκολα λάθη, χωρίς να μας πιέζει ο αντίπαλος κι αυτό δείχνει ότι το μυαλό μας κουράστηκε λίγο. Μετά τη διακοπή θα αλλάξουν πολλά πράγματα, κάποιοι θα πάνε με τις εθνικές τους ομάδες, θα φρεσκάρουν λίγο το μυαλό τους. Κάποιοι που θα μείνουν εδώ θα έχουν χρόνο να ξεκουραστούν και να φρεσκαριστούν. Για το αυριανό παιχνίδι σ' αυτό το επίπεδο πρέπει να ξεπεράσεις τον αυτό σου κι όλοι είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα και να πάρουμε την πρόκριση, παρότι είναι δύσκολη περίπτωση».


Για το αν αισθάνεται ότι πρώτη φορά αμφισβητείται τόσο έντονα η ποιότητα του ΠΑΟΚ: «Δεν πρέπει να μιλήσουμε για την ποιότητα αυτή τη στιγμή. Αυτή η ομάδα μπόρεσε να δώσει το 100% κι όταν το δίνεις το 100% το σύστημα το επίπεδο ήταν πολύ καλό, αλλά το πρόβλημα για όλους απέξω είναι καταστροφικό. Όχι, είναι φυσιολογικό για κάθε ομάδα ότι κάποια στιγμή θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζεις και ναι σίγουρα, η κατάσταση ήταν επιβαρυμένη μετά το ματς της Κυριακής. Αλλά χθες στην προπόνηση είπα στα παιδιά ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να καταλάβουμε από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε. Να επισημάνω ότι δεν είμαστε στη 10η θέση, αλλά παλεύουμε για τον τίτλο.

Στην κανονική περίοδο τελειώσαμε πρώτοι και τώρα είμαστε δεύτεροι. Έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε τον τίτλο. Αν γυρίσουμε πίσω στην προετοιμασία ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση, εκείνη τη στιγμή αναρωτήθηκα ότι πρέπει να είμαι πολύ θετικός και να δείξω θετικός για τα πάντα για να δώσω στα παιδιά αυτοπεποίθηση, δύναμη για να μπούμε στους ομίλους και μετά ό,τι είναι να έρθει θα έρθει. Είδατε πού φτάσαμε τώρα; Είναι άνοιξη και περάσαμε άλλον έναν γύρο επειδή περάσαμε πρώτοι. Κάποια πράγματα άλλαξαν για μας, ήταν και δύσκολο το πρόγραμμα, αντί να έχουμε ένα κανονικό πρόγραμμα, όλα ήταν εναντίον μας κι ίσως ήταν μεγάλο το φόρτο, το βάρος εργασίας μας.

Στις 30 Νοεμβρίου πανηγυρίσαμε την πρωτιά στον όμιλό και σκεφτήκαμε ότι θα είχαμε χρόνο τον Φεβρουάριο να προετοιμαστούμε καλύτερα, αλλά μας έβαλαν δύο ντέρμπι κι έχουμε πολλούς αγώνες σημαντικούς τον έναν αγώνα μετά τον άλλον. Δεν είναι θέμα φυσικής κατάστασης ή οργανωτικό. Έχουμε τις στιγμές μας, επανερχόμαστε κι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν δείξαμε ότι τελειώσαμε, ότι τα παρατάμε. Στα 90' στο Ζάγκρεμπ είχαμε 60% κατοχή, είχαμε ευκαιρίες στο τέλος. Μετά χάσαμε το ματς εδώ, αλλά ο Άρης δεν είχε κάτι άλλο να παίξει, το μέλημα της ομάδας είναι να κερδίσει τον ΠΑΟΚ, αυτό έχει στο μυαλό της. Ήμασταν εκεί, δεν είναι ότι μας έκλεισαν στην περιοχή μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι παίζουμε καλά, αλλά πρέπει να βρούμε τις καλές στιγμές για το αυριανό παιχνίδι και μετά τη διακοπή να βρούμε τη δύναμη πάλι να φέρνουμε καλά αποτελέσματα. Ναι, φαίνεται ότι δεν έχουμε το ίδιο επίπεδο που είχαμε πριν από 1,5 μήνα».

Για το εάν τον εξέπληξε η Ντινάμο: «Δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό. Ξέρουμε πάνω κάτω πως παίζει μια ομάδα, καταλαβαίνουμε τις καταστάσεις. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι μία ομάδα που έχει, εμπειρία, ποιότητα, έχει την υπομονή που της δίνει η εμπειρία της στο υψηλό επίπεδο,. Είναι ομάδα συνηθισμένη να κερδίζει».


Για το αν θα υπάρχει έκπληξη στην επιλογή παικτών: «Και ποια είναι η έκπληξη; Τι περιμένεις; Να βάλω 14 παίκτες; Θα γεμίσει ο χώρος. Η δύναμη που θα δώσουμε, η ένταση. Όταν η ομάδα είναι σε χαμηλό μέχρι μεσαίο μπλοκ πρέπει να βρούμε τον τρόπο να κάνουμε τον αντίπαλοι να βγει από την περιοχή του, ώστε να παίξουμε κι εμείς το παιχνίδι μας, Και δεν είναι εύκολο να φτάσει στην περιοχή τους, πρέπει να έχουμε την θέληση, την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε τις φάσεις. Στο Ζάγκρεμπ είχαμε λίγες φορές με πάνω από έναν παίκτη στην περιοχή και αυτό δεν μας βοήθησε. Αυτά προήλθαν από την έλλειψη αντίδρασης και θέλησης να πάμε μπροστά. Στις τελευταίες φάσεις που φτάσαμε 4-5 παίκτες στην περιοχή κάναμε 2 ευκαιρίες. Η ομάδα είναι καλά οργανωμένη, ξέρει πώς να παίζει».

Για την πίεση και τον αρνητισμό που δέχονται οι παίκτες κι αν μπορούν να το ξεπεράσουν: «Έχω πει πως ναι, αλλά ξέρω τη χώρα, την ένταση που υπάρχει εδώ. Έχει πολλή αρνητικότητα. Τώρα είναι για τα αποτελέσματα κι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να το ξέρουν ότι υπάρχουν κι αυτά στο ποδόσφαιρο. Ο καθένας έχει τον χαρακτήρα του. Υπάρχουν παιδιά που έχουν την ιδέα για τον εαυτό τους ότι είναι πολλοί δυνατοί και δεν τους επηρεάζει. Μπροστά μας έχουμε μεγάλους στόχους, αν κάποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί να πάει να παίξει στην αλάνα 5Χ5 και τελείωσε. Μιλάμε για προημιτελικά Conference League, δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά πριν από το 2022 που έφτασε η ομάδα σε τέτοιο επίπεδο. Έχουν μπροστά τους με τη δουλειά τους να παλέψουν για έναν τίτλο. Τι άλλο να θέλεις παραπάνω να έχεις σαν κίνητρο. Τώρα η μπάλα είναι στα πόδια τους, επαγγελματίες είναι».