Ολυμπιακός: Έβαλε πάνω απ' όλα το ποδόσφαιρο και δικαιώνεται

Η ευκαιρία για τον Ολυμπιακό είναι μεγάλη και είναι διπλή. Σε Ευρώπη και Ελλάδα. Όπως είναι τώρα η ομάδα, τα πάντα είναι πιθανά. Μόνο που πια το πιστεύει και η ίδια. 

Ολυμπιακός: Έβαλε πάνω απ' όλα το ποδόσφαιρο και δικαιώνεται

Στην Βουδαπέστη ο Ολυμπιακός έκανε κάτι πιο αξιομνημόνευτο κι από τα τέσσερα γκολ στην έδρα του ΠΑΟΚ. Πήρε μία πρόκριση στην Ευρώπη απέναντι σε μία ομάδα που είχε προαναγγείλει «κολάσεις» και μάχη μέχρι τελικής πτώσης με βάση το ίδιο το ποδόσφαιρο. Και τους βασικούς κανόνες του. Αυτούς που μέχρι να έρθει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ο Ολυμπιακός τους «παραβίαζε». Τώρα, σε δείγμα τριών πολύ δύσκολων αγώνων, τους σέβεται και καρπώνεται σε αποτελέσματα αυτό το σεβασμό. Τον διδάσκει ο νέος προπονητής, τον υπηρετούν οι νέοι και παλιοί ποδοσφαιριστές.

Η απόφαση για τρίτη αλλαγή τεχνικού στην ίδια σεζόν και οι οκτώ χειμερινές μεταγραφές κατακρίθηκαν ως αντίθετες με την ποδοσφαιρική λογική. Στη θεωρία έτσι ήταν. Στην πράξη αποδεικνύεται πολλές φορές ότι δεν υπάρχουν απαράβατοι κανόνες. Η πρόσληψη ενός προπονητή με εγγυημένο παρελθόν, ακόμη και τρίτου στη ίδια σεζόν, αλλά και η προσθήκη ποδοσφαιριστών με δεδομένη ποιότητα και ικανότητα άμεσης προσαρμογής ήταν κινήσεις που τελικά έπρεπε να γίνουν.

Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, αυτό το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Ο Μεντιλίμπαρ είναι ένας προπονητής πάνω από το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και οι Τσικίνιο, Όρτα, Κάρμο μεταγραφές πολυτελείας. Οι δύο τελευταίοι είναι δανεισμοί, μακάρι να γίνουν μεταγραφές. Κι ενώ είναι προς επιστροφή ο Ζέλσον και προς ένταξη ο Καμπράλ και ο Βέζο. Όλα αυτά την ώρα που οι περισσότεροι από τους παίκτες που ήταν στο ρόστερ δείχνουν διαφορετικοί. Περίπου σαν μεταγραφές. Με άλλη διάθεση, άλλη νοοτροπία, μεγαλύτερη πίστη στο νέο πρότζεκτ.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να προχωρήσει κι άλλο στην Ευρώπη, μπορεί να πλησιάσει κι άλλο στην Ελλάδα. Δεν είναι πλέον ευσεβής πόθος και μαθηματική ελπίδα. Αποτελεί πραγματικότητα με βάση ό,τι φαίνεται στο γήπεδο. Σε απόδοση, αυτοπεποίθηση, ρεαλιστική φιλοδοξία.

Ο Ολυμπιακός έχει βάλει πάνω απ' όλα το ποδόσφαιρο κι αυτή η αλλαγή τον δικαιώνει. Μακάρι να συνεχίσει έτσι, γιατί οι πιθανότητες να τελειώσει με επιτυχία μία σεζόν που πρόωρα είχε κριθεί αποτυχημένη, θα αυξηθούν κι άλλο.

Υ.Γ. Η Μακάμπι είναι καλύτερη επιλογή από τις άλλες υποψήφιες. Κι ας μην είναι καλή η παράδοση με τους Ισραηλινούς. Η έδρα τους είναι σε χώρα που θα έχει περισσότερους Ολυμπιακούς στο γήπεδο! Η Πλζεν ακούγεται πιο εύκολη, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάποιοι επίσης το βλέπουν σημειολογικά. Αφού η Φιορεντίνα ήταν στον ίδιο όμιλο με Φερεντσβάρος, Γκενκ και Τσουκαρίτσι που έπαιξε και ο Ολυμπιακός φέτος σε προκριματικά και νοκ άουτ, άρα τώρα θα παίξει και με τον Ολυμπιακό. Σε λίγο θα ξέρουμε, αν και σημασία έχει πάντα ο Ολυμπιακός και όχι ο αντίπαλος.