Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός: Ανοιχτή πόρτα για τους «16»

Η «λύσσα» της Φερεντσβάρος για ανατροπή και το «αντίδοτο» της πρόκρισης για τον Ολυμπιακό. Η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική ομάδα για το κορυφαίο, σύμφωνα με την UEFA, παιχνίδι play off του Conference League.

 

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός: Ανοιχτή πόρτα για τους «16»

Το 1-0 του πρώτου αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης» αποτελεί θεμέλιο για το οικοδόμημα της πρόκρισης στους «16» του Conference League. Ο Ολυμπιακός έχει αυτό το προβάδισμα έναντι της Φερεντσβάρος χάρη στο γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί, αλλά στη ρεβάνς της Groupama Arena στην Βουδαπέστη (22/2-22.00) η προσπάθειά του θα είναι δύσκολη και απαιτητική. Η αποφασιστικότητα, η επιθετικότητα, η αμυντική προσήλωση, η αξιοποίηση κάθε λεπτομέρειας προς όφελός του αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για το στόχο της παρουσίας στην κλήρωση (23/2-14.00) στη Νιόν.

Η ουγγρική ομάδα είναι επίσης αποφασισμένη για την ανατροπή. Ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς και οι παίκτες του κάνουν λόγο για μάχη μέχρι τελικής πτώσης και για κολασμένη ατμόσφαιρα από το φανατικό κοινό τους που εδώ και μέρες έχει εξαντλήσει τα εισιτήρια της ρεβάνς. Ο Ολυμπιακός ξέρει τι πρόκειται να αντιμετωπίσει και είναι έτοιμος για να αντιπαρατάξει τις δικές του αρετές όπως και τη σαφώς μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία που έχει τα τελευταία χρόνια ως κλαμπ έναντι του αντίπαλου.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα επιδιώξει να έχει η ομάδα του πνεύμα νίκης και σε αυτό το ματς, όχι απλώς προφύλαξης του προβαδίσματος. «Εάν παίξουμε για να κρατήσουμε το 1-0 του πρώτου αγώνα είναι σίγουρο ότι θα δεχτούμε γκολ», δήλωσε ο Βάσκος στην ιστοσελίδα της UEFA. Εκεί όπου ο αγώνας της Βουδαπέστης έχει χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος των play off με βάση το μέγεθος των ομάδων, το σκορ του πρώτου αγώνα και την προβλεπόμενη αγωνία έως το τέλος για το εισιτήριο της πρόκρισης.

Πριν από 27 χρόνια ήταν αλλιώς

Η παράδοση των αγώνων ευνοεί την Φερεντσβάρος, αλλά η μοναδική συνάντηση των δύο κλαμπ είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 1996. Τότε που ο Ολυμπιακός μόλις ξεκινούσε την πορεία του προς τους διαδοχικούς τίτλους και τη μόνιμη συμμετοχή του για δεκαετίες στο Champions League και στο Europa League. Στο ίδιο γήπεδο είχαν παίξει Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός στις 10 Σεπτεμβρίου του 1996. Οι Μαγυάροι είχαν προηγηθεί με τον Σαβάντζκι στο 11’, είχε ισοφαρίσει ο Ίλια Ίβιτς στο 29’, αλλά στο 35’ με αυτογκόλ του Βαρεσάνοβιτς είχε γίνει το 2-1. Και στο δεύτερο μέρος από τον Αράντ το 3-1. Στη ρεβάνς στο κατάμεστο γήπεδο του Ολυμπιακού, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχεφουλ επιθετικό σχήμα, αλλά το τελικό 2-2 έδωσε την πρόκριση στους Ούγγρους. Τότε είχαν ισοφαρίσει για τον Ολυμπιακό ο Ίβιτς την πρώτη φορά και ο Σαπάνης τη δεύτερη, αλλά δεν ήταν αρκετό. Τώρα ο Ολυμπιακός είναι φιλοξενούμενος στη ρεβάνς και έχει νικήσει στο πρώτο παιχνίδι.

Όπως στο Φάληρο

Είναι σίγουρο ότι η Φερεντσβάρος θα επιδιώξει να πιέσει από την αρχή του Ολυμπιακό για ένα γρήγορο γκολ, κάτι που είχε κάνει ανεπιτυχώς και στο πρώτο ματς. Η ελληνική ομάδα σίγουρα θα επιδιώξει να πιέσει ψηλά και να κάνει το παιχνίδι της όπως ζητά ο Μεντιλίμπαρ, αλλά μεγάλο ρόλο θα παίξει εάν καταφέρει να αποσυντονίσει τα επιθετικά αστέρια της «Φράντι». Ο Βάργκα είναι πολύ επικίνδυνος, αλλά είχε αντιμετωπιστεί σωστά και ειδικά οι ακραίοι όπως ο Ζακάριασεν και ο Μαρκίνιος. Ο Ολυμπιακός περιμένει πάλι ανεβάσματα από τους μπακ της ουγγρικής ομάδας, ενώ θα προσπαθήσει να κουράσει τον Αμπύ Φάνι που είναι ο κινητήριος μοχλός.

Η άμυνα της Φερεντσβάρος έδειξε πολλές αδυναμίες στο πρώτο παιχνίδι και εάν δεν έκανε μεγάλες επεμβάσεις ο γκολκίπερ της θα δεχόταν κι άλλα γκολ. Ο Ολυμπιακός έδειξε και στην Τούμπα ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί ανοιχτούς χώρους, να κάνει φάσεις και με αντίστοιχη αποτελεσματικότητα να πάρει την πρόκριση από την… επίθεσή του. Ο Μεντιλίμπαρ περιμένει αγωνιστική ισορροπία και απόλυτη προσήλωση από τους παίκτες του προκειμένου να ζήσει και φέτος στην ουγγρική πρωτεύουσα μια μεγάλη επιτυχία μετά την περσινή κατάκτηση εκεί του Europa League με την Σεβίλλη.

Η κλήρωση της Παρασκευής (23/2)

Ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει από την Βουδαπέστη στην Αθήνα, αλλά κάποιοι άνθρωποί του είναι έτοιμοι για να φύγουν απευθείας για… Ελβετία. Το μεσημέρι (14.00) της Παρασκευής στη Νιόν θα γίνει η κλήρωση για τη φάση των «16» και ο Ολυμπιακός εφόσον προκριθεί ξέρει ήδη τις επτά ομάδες που είναι υποψήφιοι αντίπαλοι. Ο ΠΑΟΚ που είχε προκριθεί ως πρώτος εξαιρείται και εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν στη ρεβάνς, οι Πειραιώτες θα κληρωθούν με μία εκ των : Άστον Βίλα, Μπριζ, Φενερμπαχτσέ, Φιορεντίνα, Λιλ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Βικτόρια Πλζεν.