Ολυμπιακός: Το προφίλ της Φερεντσβάρος

Αυτοί είναι οι Ούγγροι που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός για μια θέση στους «16» του Conference League.

Ολυμπιακός: Το προφίλ της Φερεντσβάρος

Ο Ολυμπιακός έμαθε στη Νιόν την αντίπαλό του στα playoffs του Europa Conference League, με την κληρωτίδα να φέρνει απέναντί του τη Φερεντσβάρος.

Τα ματς θα είναι διπλά και θα διεξαχθούν στις 15 και τις 22 Φεβρουαρίου, με τον Ολυμπιακό να δίνει το πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη και τη ρεβάνς εκτός έδρας.

Οι Ούγγροι τερμάτισαν στη 2η θέση του 6ου ομίλου της διοργάνωσης, με 10 βαθμούς, δύο λιγότερους από τη Φιορεντίνα από την οποία δεν έχασαν (ισοπαλίες σε Βουδαπέστη και Φλωρεντία) ενώ αντιμετώπισαν την Τσουκαρίσκι, ομάδα της οποίας επικράτησαν οι Πειραιώτες στα play off του Europa League το καλοκαίρι. Και επίσης, άφησαν πίσω τους την Γκενκ την οποία απέκλεισε εξίσου ο Ολυμπιακός. Γενικά η παρουσία της ήταν εξαιρετική.

Στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας, οι «πράσινοι» βρίσκονται στη 2η θέση, ενώ προπονητής της ομάδας είναι ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς. «Όπλο» της προσεχούς αντιπάλου του Ολυμπιακού είναι φυσικά η «καυτή» έδρα και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί της. Να τονίσουμε επίσης πως μετράει 14 νίκες και μία ήττα στα τελευταία της ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Το «σπίτι» της

Έδρα της Φερεντσβάρος είναι η υπερσύγχρονη, Groupama Arena, η οποία έκανε τα εγκαίνια το 2014. Βρίσκεται στη Βουδαπέστη και με χωρητικότητα που αγγίζει τις 22 χιλιάδες θέσεις αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας. Χτίστηκε από τη γαλλική εταιρεία Groupama, αλλά το συγκεκριμένο όνομα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διοργανώσεις της UEFA και στην Ευρώπη τιτλοφορείται με το όνομα «Ferencváros Stadion».

Σέρβος στο «τιμόνι»

Προπονητής από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς, γνωστός για τα κατορθώματα του ως ποδοσφαιριστής με τις φανέλες των Ίντερ και Λάτσιο. Αφού αποχώρησε από τη Σαμπντόρια μετά τον υποβιβασμό στη Serie B, προσελήφθη το φθινόπωρο από τον ουγγρικό σύλλογο και τον έχει οδηγήσει στη δεύτερη θέση του εγχώριου πρωταθλήματος έπειτα από 17 αγωνιστικές.

Το πρώτο... βιολί

Το μεγάλο κανόνι της Φερεντσβάρος λέγεται Μπαρνάμπας Βάργκα και δεδομένα θα αποτελέσει τη μεγάλη απειλή για την άμυνα του Ολυμπιακού. Με 17 γκολ και επτά ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις δεν σταματάει να σκοράρει για τη Φερεντσβάρος και στα 29 του χρόνια διανύει μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Αξιοπρόσεκτος είναι επίσης ο Βραζιλιάνος αριστερός εξτρέμ, Μαρκίνιος. Με πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ υπόσχεται να προκαλέσει προβλήματα απέναντι στους ερυθρόλευκους, ποντάροντας σε ταχύτητα και ντρίμπλα.

Προηγούμενη συνάντηση, πριν 27 χρόνια!

Ήταν η σεζόν 1996/97, όταν ο Ολυμπιακός και η Φερεντσβάρος διασταύρωσαν τα ξίφη της στο UEFA Cup. Με τους Πειραιώτες τελικά να μένουν εκτός συνέχειας μετά τα διπλά ματς με τους Ούγγρους, οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους.


Το πρώτο ματς των ομάδων είχε διεξαχθεί στην Ουγγαρία στις 10 Σεπτεμβρίου του 1996. Ο ουγγρικός σύλλογος προηγήθηκε με τον Ζαβάντσκι στο 11’, με τον Ίλια Ίβιτς να ισοφαρίζει στο 29ο λεπτό. Παρόλα αυτά, το αυτογκόλ του Βαρεσάνοβιτς στο 35’ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους γηπεδούχους, οι οποίοι με τον Αράνι στο 52’ κλείδωσαν τη νίκη με 3-1 και έκαναν μεγάλο βήμα πρόκρισης.