Τα… ατίθασα νιάτα

Οι «μικροί» που ξελάσπωσαν τον ΠΑΟΚ στα Ιεροσόλυμα και οι… παιδαγωγικές μέθοδοι του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Τα… ατίθασα νιάτα

Το πόσο καλός παίκτης είναι ο Γιάννης Κωνσταντέλιας δεν το μάθαμε στο «Teddy Stadium» στα Ιεροσόλυμα. Απλά εκεί το υπενθύμισε με εμφατικό τρόπο στο οργιαστικό 20λεπτο που πρόλαβε να χρησιμοποιηθεί. Μία ασίστ, ένα γκολ και ένα αυτογκόλ που ουσιαστικά πιστώνεται στον ίδιο και το εύθραυστο 1-2 έγινε θρίαμβος 1-4 για τον ΠΑΟΚ. Αποθέωση για τον 20χρονο μεσοεπιθετικό, ακόμα και από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, που έκανε στο φινάλε λόγο για έναν «φανταστικό ποδοσφαιριστή».

Ο Ρουμάνος κόουτς που έβαλε εξ’ ανάγκης τον «Ντέλια» στο γήπεδο όταν τραυματίστηκε και ήταν αδύνατο να συνεχίσει ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Στη συνέχεια, μάλιστα ο Λουταέσκου εξήρε και τις… παιδαγωγικές μεθόδους του λέγοντας πως «ο πάγκος ίσως να έβαλε μυαλό στον παίκτη» και τον έκανε να αγωνιστεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.

Ακόμα και έτσι να συνέβη, ο Λουτσέσκου οφείλει να βρει τον τρόπο να παίζει ο Κωνσταντέλιας από την αρχή συγκεντρωμένος και σε υψηλό επίπεδο και να κάνει την διαφορά επί 90 λεπτά και όχι για ένα 20λεπτο. Γιατί, βέβαια, δεν θα είναι όλοι οι αντίπαλοι που θα βρει στη συνέχεια στο δρόμο του ο ΠΑΟΚ στο χαμηλό επίπεδο της Μπεϊτάρ. Δεν γίνεται ένας ποδοσφαιριστής της κλάσης του να μην ξεκινά και να μην κάνει την διαφορά για τους θεσσαλονικείς σε διάρκεια ενός αγώνα και όχι ως αναγκαστική αλλαγή στο φινάλε.

Όπως βέβαια δεν γίνεται να ξεκινούν άλλοι και να μπαίνει επίσης αναγκαστική αλλαγή στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο Χάρης Τσιγγάρας. Ο «διόσκουρος» του Κωνσταντέλια στην ραψωδία του δεύτερου μέρους την Ιερουσαλήμ. Ο 22χρονος κεντρικός χαφ που την ώρα που η ομάδα του αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο, αυτός έτρεχε για δύο, «έκοβε και έραβε» στον άξονα και συνέθεσε απολαυστικό δίδυμο με τον συμπαίκτη του στη μεσαία γραμμή. Και αυτός κάθισε στον πάγκο για να… αλλάξει μυαλά ;

Ο τρίτος της παρέας των 20ρηδων που έλαμψε στο Ισραήλ δεν μπήκε αλλαγή. Με αυτόν έχει εξαρχης φέτος το κεφάλι του ήσυχο ο Λουτσέσκου και του αναθέτει την υπεράσπιση της εστία του. Ο διεθνής Κροάτης Ντομινίκ Κοτάρσκι σε ένα γήπεδο που φλεγόταν, με συνεχείς διακοπές από ρίψεις αντικειμένων, τον αντίπαλο να πιέζει με κάθε πιθανό τρόπο, αποδείχθηκε τέρας ψυχραιμίας.

Δεν ήταν μόνο η εξαιρετική απόκρουση στο πέναλτι. Ήταν η συνολική εμφάνιση, η σιγουριά και η ηρεμία που μετέδιδε στους συμπαίκτες του που έκαναν τον Κοτάρσκι να μοιάζει… 35ρης στον αγωνιστικό χώρο. Αυτός και αν θα χρειαστεί να κάνει ακόμα περισσότερη δουλειά κόντρα στην Χάιντουκ του Μάρκο Λιβάγια στον τρίτο γύρο του Conference League.