Πώς μπορεί να βοηθήσει το «El Clasico» την Λίβερπουλ

To δεύτερο «El Clasico» της σεζόν προκάλεσε «κοντράστ» συναισθημάτων στους φίλους της Λίβερπουλ.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το «El Clasico» την Λίβερπουλ

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να διατηρήσει το αήττητο «παίρνοντας» την ισοπαλία από το δεύτερο El Clasico της σεζόν. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε μοναδικό σκοπό να το «σπάσει» καθώς βαθμολογικά δεν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον. Ενόψει του τελικού Champions League στις 26 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο, η Λίβερπουλ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την αντίπαλο της σε ένα αρκετά δυνατό ματς. Από την επιλογή ενδεκάδας μέχρι και την τακτική που ακολούθησαν οι παίκτες της Ρεάλ.

Άμυνα:

Η απουσία του Ντάνι Καρβαχάλ δεν άφησε άλλη επιλογή στον Ζιντάν από το να χρησιμοποιήσει τον προερχόμενο από τραυματισμό Νάτσο. Ο Νάτσο μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση στην άμυνα -κάτι που λύνει τα χέρια του προπονητή- οπότε εάν κάποια από τις βασικές επιλογές του Ζιντάν στην άμυνα δεν μπορεί να αγωνιστεί, τότε θα είναι στην βασική ενδεκάδα. Ο Σέρχιο Ράμος δεν άφηνε χώρο για να παίξουν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα το παιχνίδι τους και σε αυτό μεγάλη συμβολή είχε και η βοήθεια του Κασεμίρο. Ωστόσο η πολύ ανεβασμένη αμυντική γραμμή των «μερένχες» έδωσε χώρο στον Ρομπέρτο, ο οποίος τον εκμεταλλεύθηκε και με μία κάθετη σέντρα «έδωσε» έτοιμο γκολ στον Σουάρεζ.

Αυτό είναι το πρώτο θετικό δείγμα που πήρε η Λίβερπουλ. Η κακή αμυντική λειτουργία της άμυνας που είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμη όπως φαίνεται άλλωστε από τα πόσα γκολ που έχει δεχθεί φέτος. Πάνω από ένα γκολ ανά αγώνα δέχεται η Ρεάλ την φετινή σεζόν.

Ο Μαρτσέλο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα μπακ του κόσμου. Ίσως είναι ο πιο καλός επιθετικογενής αμυντικός. Ανεβαίνει σε κάθε επίθεση της Ρεάλ, φτάνει μέχρι και περιοχή αλλά πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά. Ο Βραζιλιάνος αφήνει τεράστια κενά κατά την διάρκεια των επελάσεων του.

Κέντρο:

Ο Ζιντάν επέλεξε την βασική τριάδα για το κέντρο, δηλαδή τους Κασεμίρο, Μόντριτς και Κρος. Ο Βραζιλιάνος αγωνιζόταν πίσω από τα δύο χαφ βοηθώντας παράλληλα την άμυνα. Η μεγαλύτερη αδυναμία του Κασεμίρο είναι ότι δεν είναι και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής με την μπάλα στα πόδια. Ανασταλτικά είναι από τους κορυφαίους όμως η Ρεάλ μοιράζει την μπάλα στο κέντρο και όπως είναι αναμενόμενο περνάει και από τον Βραζιλιάνο. Εκείνες τις στιγμές θα πρέπει να πιέσει η Λίβερπουλ προκειμένου να κερδίσει την κατοχή.

Ο Ζιντάν δεν έχει καταλήξει στο αν πρέπει να χρησιμοποιήσει τον Κασεμίρο ή τον Κόβασιτς. Ο Κόβασιτς μπορεί να παίξει με την μπάλα στα πόδια πιο εύκολα από ότι ο Βραζιλιάνος. Σε άλλη περίπτωση, ο Ζιντάν μπορεί να χρησιμοποιήσει το 4-4-2 με τους Ασένσιο και Βάσκεζ να πλαισιώνουν τους Μόντριτς και Κρος.

Επίθεση:

Μπροστά ο Ζιντάν επέλεξε το 'BBC' με τους Μπέιλ, Μπενζεμά και Κριστιάνο να προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα στην άμυνα των «μπλαουγκράνα». Στο πρώτο ημίχρονο ο Μπενζεμά δούλεψε αρκετά καλά με τον Ρονάλντο βγάζοντας φάσεις και φυσικά το γκολ ισοφάρισης του Πορτογάλου. Ο Ρονάλντο για όσο αγωνίστηκε έπιασε αρκετά καλή απόδοση όμως ο τραυματισμός στην φάση του γκολ του ανάγκασε τον Ζιντάν να τον κάνει αλλαγή. Η συνεργασία μεταξύ Ρονάλντο-Μπενζεμά «αφήνει» πονοκεφάλους στον Κλοπ για το πως θα μπορέσει να την αποτρέψει. Ωστόσο μεγάλη ανησυχία δημιούργησε και το εξαιρετικό τέρμα του Γκάρεθ Μπέιλ. Ο Ουαλός έδειξε πόσο εύκολο είναι για την Ρεάλ να πετύχει ένα τέρμα. Ουσιαστικά από ανύποπτη φάση, ο Ασένσιο «έστρωσε» στον Μπέιλ και εκείνος με ένα πανέμορφο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η συγκεκριμένη φάση δεν δείχνει τίποτα άλλο πέρα από το ότι δεν πρέπει να μείνεις χαλαρός όταν αμύνεσαι κόντρα στην Ρεάλ.

Ο Γιούργκεν Κλοπ γνωρίζει τις δυνατότητες των παικτών της Ρεάλ και προφανώς δεν θα δώσει χώρο για να κάνουν οι Ισπανοί το παιχνίδι τους. Το πιο πιθανό σενάριο μοιάζει να είναι αυτό της εξαντλητικής πίεσης στον χώρο του κέντρου. Όσο διαθέτει ο Κλοπ παίκτες με γερά πνευμόνια θα πρέπει να τους χρησιμοποιήσει ανάλογα. Εξάλλου δεν έχει και πολλά περιθώρια για αλλαγές στην ενδεκάδα.