Γιώργος Προβόπουλος του Fan Club Bayern Munchen Thessaloniki: «Θα έρθουμε στο Καραϊσκάκη»

Ο αναγνωρισμένος από την Μπάγερν σύνδεσμος οπαδών της στην Ελλάδα, ο πιο παλιός επίσημος σύνδεσμος ξένης ομάδας στη χώρα μας!

Γιώργος Προβόπουλος του Fan Club Bayern Munchen Thessaloniki: «Θα έρθουμε στο Καραϊσκάκη»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

«Η Μπάγερν -και εμείς- υπολογίζουμε πολύ τον Ολυμπιακό, είναι δύναμη το Καραϊσκάκη! Επικίνδυνο ειδικά τώρα αυτό το ματς για την Μπάγερν! Το μειονέκτημά της είναι ότι δέχεται εύκολα γκολ»

Η Μπάγερν έχει εδώ και πολλά χρόνια ένα σύνδεσμο οπαδών Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, επίσημα αναγνωρισμένο. Αυτοί είναι οι καλύτεροι γνώστες της Μπάγερν στην Ελλάδα, ξέρουν πιο πολλά και από τους δημοσιογράφους. Πάνε εκδρομές, έχουν επικοινωνία με το club, διαβάζουν τα νέα της ομάδας σε γερμανικά media, είναι πρώτα Μπάγερν και μετά οτιδήποτε άλλο.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συνδέσμου Γιώργος Προβόπουλος είναι πολύ ευγενικός και μου έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το ματς με τον Ολυμπιακό. Μου έστειλε και φωτογραφίες. Η Βόρειος Ελλάδα είχε πολλές οικογένειες που μετανάστευσαν στη Γερμανία, Έλληνες που αγάπησαν τη Μπάγερν εκεί, και μετά γύρισαν στην Ελλάδα. Αγαπήθηκε όμως και από Έλληνες που δεν είχαν νωρίτερα επαφή με Γερμανία.

Αλαζόνες πάντως οι Βαυαροί, όχι μόνο ποδοσφαιρικά, αλλά και οικονομικά- πολιτικά, από εκεί ξεκινάνε όλα. Οι ίδιοι οι Γερμανοί τη ζηλεύουν και τη μισούν αυτήν την ομάδα. Δεν μπορείς όμως να μην αποδεχτείς ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/10/2019

Πες μου για το σύνδεσμο.

Ιδρύθηκε το 1994 και είναι ο πρώτος ξένος σύνδεσμος αναγνωρισμένος επισήμως από την ομάδα που υποστηρίζει, στην Ελλάδα.

Τι προνόμια έχετε από την Μπάγερν;

Το βασικότερο είναι τα εισιτήρια. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τα περισσότερα νέα μέλη μας. Η αλήθεια είναι ότι από τα χρόνια του Γκουαρντιόλα που το μάρκετινγκ εκτοξεύτηκε, το να βρεις εισιτήριο για αγώνα της Μπάγερν είναι πολύ δύσκολο. Το Αλιάνζ Αρίνα είναι φίσκα σε κάθε ματς! Μιλάμε για 75.000 εισιτήρια μέσο όρο! Για να μπεις σε λίστα αναμονής για διαρκείας εισιτήριο, πιθανώς να περιμένεις 5 χρόνια! Όμως μέσω συνδέσμου μπορούμε να βρίσκουμε απλό εισιτήριο. Επίσης προϊόντα από τη μπουτίκ της Μπάγερν. Επίσης δραστηριοποιούμαστε και εκτός ποδοσφαιρικών θεμάτων, μαζεύουμε προϊόντα, κάποιες φορές και χρήματα, τα πάμε σε ιδρύματα στη Θεσσαλονίκη. Διατηρούμε τράπεζα αίματος στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Καλύτερη εκδρομή που έχεις ζήσει με το σύνδεσμο;

Τον Οκτώβριο του 2014 στη Ρώμη, Ρόμα-Μπάγερν 1-7! Με φοβερό ποδόσφαιρο επί Γκουαρντιόλα.

Πόσα μέλη έχετε;

Αυτή τη στιγμή αριθμούμε γύρω στα 200 μέλη. Ο πυρήνας των πιο ενεργών μελών είναι στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχουμε μέλη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Θα έρθετε και με τον Ολυμπιακό;

Ναι, έχουν φύγει όλα τα εισιτήρια που πήραμε από νωρίς. Και πέρσι είχαμε έρθει ένα πούλμαν με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Πόσο κόσμο θα έχει η Μπάγερν στο Καραϊσκάκη;

Δεν το ξέρω ακριβώς. Πέρσι με την ΑΕΚ επέστρεψαν αρκετά εισιτήρια πριν το ματς.

Τρέλα αξέχαστη για τη Μπάγερν;

Θα σου πω μία που έκανε ένα μέλος μας από την Πάτρα, ο Παναγιώτης. Αυτός είχε όνειρο ζωής να πάρει μία συγκεκριμένη μηχανή. Του την πήρε ο πατέρας του και επειδή ήθελε να πάει σαν τρελός στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Καμπ Νου με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δει την Μπάγερν, πούλησε τη μηχανή! Για να βρει τα λεφτά να πάει το ταξίδι στη Βαρκελώνη. Και πήρε τη μεγαλύτερη πίκρα...

Αυτό το ματς ήταν η μεγαλύτερη πίκρα για εσάς τους οπαδούς της Μπάγερν;

Ναι. Μέσα σε 3 λεπτά ήρθαν τα πάνω- κάτω, και ενώ είχαμε το Τσάμπιονς Λιγκ στα χέρια μας το χάσαμε με δύο γκολ απανωτά στις καθυστερήσεις του αγώνα!

Γερμανικά μιλάς;

Ναι.

Από που ενημερώνεσαι για τα νέα της Μπάγερν;

Αν και είναι «κίτρινη» ως εφημερίδα, η Μπιλντ έχει καλή ενημέρωση στο αθλητικό της κομμάτι, είχε αποκλειστικές τις μεταγραφές του Λεβαντόφσκι και την επιστροφή του Χούμελς. Όμως υπάρχουν και αγγλόφωνα σάιτ με πολλά νέα για τη Μπάγερν, στο facebook ειδικά.

Περιμένατε την εφτάρα στην Τότεναμ φέτος;

Όχι, με τίποτα. Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Μπάγερν. Δεν πάει πολύ καλά η ομάδα φέτος... Στο γερμανικό πρωτάθλημα υπάρχει συνωστισμός στην κορυφή, πρώτη είναι η Γκλάντμπαχ, δεύτερη η Βόλφσμπουργκ και τρίτοι εμείς. Περνάει παρατεταμένη κρίση η ομάδα στα αποδυτήρια με τις σχέσεις παικτών και προπονητή... Δεν τον εμπιστεύονται τον Κόβατς. Πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει πράγματα. Υπάρχει γκρίνια και στους οπαδούς. Ο μέσος οπαδός της Μπάγερν στη Γερμανία δεν ικανοποιείται μόνο με το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Θεωρεί ότι η Μπάγερν πρέπει και να κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ. Έχουν πάρει 7 σερί πρωταθλήματα, αλλά τους στεναχωρεί η Ευρώπη. Ζητάνε μεγάλες μεταγραφές, και τα βάζουν με τους δύο «παππούδες» στη διοίκηση, τον Ρουμενίγκε και τον Χένες.

Η Μπάγερν έχει τρελά έσοδα.

Απίστευτα έσοδα, είναι από τις πιο κερδοφόρες ομάδες στον κόσμο. Όλες οι γερμανικές ομάδες και πόσο μάλλον η Μπάγερν. Είναι ουσιαστικά ομάδα λαϊκής βάσης, υποχρεούται εκ του νόμου να έχει την πλειοψηφία των μετοχών ο λαός της, είναι η πρώτη παγκοσμίως (!) στα μέλη με 291.000 ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν κάθε χρόνο. Έχει τρελά έσοδα από τους χορηγούς και από τα εισιτήρια αφού έχει 75.000 εισιτήρια μέσο όρο. Αλλά δεν κάνει δαπανηρές μεταγραφές. Οι οπαδοί της Μπάγερν ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει όταν εισέλθει ο Όλιβερ Καν στη διοίκηση που έχει πιο φρέσκα μυαλά.

Πώς βλέπουν οι της Μπάγερν το ματς με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη; Υποτιμούν τον Ολυμπιακό;

Όχι. Γενικώς η Μπάγερν δεν υποτιμάει αντίπαλο, αυτό το έχει και η Εθνική Γερμανίας. Προετοιμάζονται πάντα να δώσουν το 100%. Τον Ολυμπιακό τον υπολογίζουν ως δύναμη μέσα στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός έχει νικήσει ευρωπαϊκά θηρία μέσα στο Καραϊσκάκη. Δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον Ολυμπιακό. Και το φοβάμαι αυτό το ματς ειδικά μετά την 7άρα στην Τότεναμ... Ο Μαρτίνς θα παρατάξει τον Ολυμπιακό πολύ υποψιασμένος. Και οι παίκτες του Ολυμπιακού διψάνε για μια διάκριση απέναντι στην Μπάγερν. Για λόγους πρεστίζ και για λόγους οικονομικούς. Πρέπει να σου πω ότι τα 7 γκολ στην Τότεναμ ήταν λίγο μαγική εικόνα. Η Τότεναμ μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, δεν της κάθισαν οι φάσεις, έβαλε 2 γκολ η Μπάγερν στο α' ημίχρονο, πήρε το ψυχολογικό αβαντάζ και έφτασε στο θρίαμβο του β' ημιχρόνου.

Ποιο είναι το αδύναμο σημείο της Μπάγερν τώρα;

Δέχεται εύκολα το γκολ. Επειδή έχει και νέο αίμα η ομάδα- θέλουν να την ανανεώσουν και έριξαν το μέσο όρο ηλικίας- δεν εμπνέει εμπιστοσύνη πίσω όπως παλιότερα. Επηρεάζεται πιο εύκολα η ψυχολογία τους. Επίσης ο Νόιερ δεν είναι αυτός που ήταν. Μετά την εγχείριση που είχε κάνει, το κορμί του είναι πιο βαρύ, δεν έχει την ελαστικότητα και την ταχύτητα που είχε. Περάσανε και τα χρόνια. Προσωπικότητα μεγάλη βέβαια αλλά δεν είναι αυτός που ήταν.

Ποιος παίκτης τώρα είναι ο αγαπημένος σου;

Δεν θα πω τον Λεβαντόφσκι που λένε όλοι και είναι σε φόρμα. Θα πω τον Τιάγκο.

Έχει τον περισσότερο κόσμο η Μπάγερν στη Γερμανία;

Πιθανώς. Να ξέρεις όμως ότι εκεί σε κάθε πόλη υποστηρίζουν την ομάδα της πόλης τους. Το σίγουρο είναι ότι η Μπάγερν είναι η πιο μισητή ομάδα στη Γερμανία μακράν! Τη λένε dusel, που σημαίνει στην αργκό «κωλόφαρδη»! Τη λένε ντούζελ Μπάγερν. Ο Γιάννης Διακογιάννης της Γερμανίας, ένας σεβαστός Γερμανός δημοσιογράφος, το όνομά του είναι Λίχτενμπεργκερ, έγραψε ένα βιβλίο και αναφέρει σε αυτό ότι οι περισσότεροι Γερμανοί αγαπούν να μισούν τη Μπάγερν! Διότι δεν μπόρεσε να μιμηθεί κανείς τον τρόπο της επιτυχίας της. Να σου πω το μότο των Βαυαρών;

Πες μου, τα γουστάρω αυτά.

Στη... χωριάτικη προφορά τη βαυαρική, ακούγεται «μία ζαν μία». Που σημαίνει «εμείς είμαστε εμείς»!

Τι γερμανικά είναι αυτά; Πρώτη φορά ακούω αυτές τις λέξεις.

Ενώ γράφεται "wir sind wir".

Αυτό ναι. Είναι γερμανικά.

Το προφέρουν βαυαρικά και σημαίνει «εμείς είμαστε εμείς». Για να δείξουν ότι είναι διαφορετικοί.

Είχε προσπαθήσει η Βαυαρία να μείνει εκτός εθνικού κορμού, όπως έμεινε η Αυστρία, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι Βαυαροί είναι πολύ τοπικιστές, πολύ περήφανοι. Να φανταστείς είναι πολύ στεναχωρημένοι παρά τα πρωταθλήματα που παίρνουν, γιατί δεν έχει καταφέρει η Μπάγερν να βγάλει νέους Βαυαρούς παίκτες από τα σπλάχνα της, όπως ήταν ο Λαμ και ο Σβάινσταϊγκερ. Έμεινε μόνο ο Μίλερ που δεν παίζει. Ο Νόιερ είναι δηλωμένος οπαδός της Σάλκε! Κι όταν ήρθε στην Μπάγερν είχε πρόβλημα με τους συνδέσμους που τον έβλεπαν με καχυποψία για καιρό.

Τώρα που είπες Σάλκε. Η Σάλκε και η Ντόρτμουν έχουν επίσης πολύ λαό στη Γερμανία, στον βορρά.

Έχουν τρομερά δυνατό οπαδικό κίνημα. Εγώ έχω πάει στο γήπεδο της Σάλκε, και μπορώ να πω ότι τέτοια έδρα δεν έχω ξαναδεί! Είχα πάθει σοκ με το λαό της Σάλκε. Αν δεν υπήρχε η Μπάγερν, θα μπορούσα να έχω γίνει Σάλκε για το λαός της. Κι ενώ έχει να πάρει τίτλο από το 1958! Τύμπανα φουλ, το γήπεδο τίγκα, 90 λεπτά φωνή, 90 λεπτά στηρίζουνε.