Ολυμπιακός - Τότεναμ: Έτσι τους μπλόκαρε ο Μαρτίνς

Η σωστή προσέγγιση του Πορτογάλου, η εξυπνάδα των παικτών του και το μεγάλο λάθος των Λονδρέζων

Ολυμπιακός - Τότεναμ: Έτσι τους μπλόκαρε ο Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός πέτυχε δύο γκολ απέναντι στην Τότεναμ όμως όλα ξεκίνησαν από την άμυνα. Από τον τρόπο με τον οποίο οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να ξεφύγουν από το πρέσινγκ των των επιθετικών και των μέσων των Λονδρέζων..

Αυτό υποστηρίζει στην τακτική ανάλυση του αγώνα η ιστοσελίδα totalfootballanalysis.com, σύμφωνα με την οποία ο Πέδρο Μαρτίνς προσέγγισε σωστά το ματς, ενώ οι παίκτες του έπαιξαν έξυπνα.

Η πίεση της Τότεναμ

Το πρώτο που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ήταν το πρέσινγκ των μέσων και επιθετικών της Τότεναμ όταν οι ερυθρόλευκοι είχαν τη μπάλα στην άμυνά τους. Για να τα καταφέρουν δημιούργησαν οι ίδιοι τους κενούς χώρους έτσι ώστε να βρουν τον τρόπο να δημιουργήσουν ευκαιρία.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που ακολουθεί. Ο Ομάρ βλέπει ότι ο Σεμέδο και ο Μπουχαλάκης είναι μαρκαρισμένοι καλά από Ντομπελέ και Κέιν αντίστοιχα. Ο Μπουχαλάκης τον πλησιάζει και δημιουργεί κενό στη μεσαία γραμμή. Το εκμεταλλεύεται ο Βαλμπουνέα, ο οποίος κινείται στον κενό χώρο και παίρνει τη μπάλα, τραβώντας μαζί του τον Βερτόνχεν που τον μαρκάρει.

Το κέρδος διπλό για τον Ολυμπιακό. Aπομακρύνοντάς τον πολύ από την άμυνα και μεγαλώνοντας την απόστασή του από τους άλλους αμυντικούς. Ο Βαλμπουνά πήγε πλάγια κι έτσι δημιούργησε χώρο για τον Ποντένσε. Προστάτευσε με το σώμα του τη μπάλα και έβγαλε την προωθημένη μπαλιά στον Ποντένσε, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά του και το κενό που πλέον είχε δημιουργηθεί μεταξύ Βερτόνχεν και του Αλντερβέιρελντ, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που ακολουθεί.

Ουσιαστικά, ο αναλυτής υποστηρίζει ότι το μεγάλο λάθος της Τότεναμ ήταν η πίεση όταν ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βγάλει τη μπάλα από την άμυνά του. Άφηνε κενούς χώρους τους οποίους εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός. Άλλο ένα παράδειγμα βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.

Ο κενός χώρος

Ο Σάντσες προσπαθεί να κόψει τον Μασούρα και οι Ντομπελέ, Έρικσεν περιμένουν ότι θα τα καταφέρει και θα τους δώσει τη μπάλα για να φύγουν μπροστά. Έτσι δεν βλέπουν τον κενό χώρο που δημιουργείται αλλά ούτε και τον Τσιμίκα που τον έχει δει και τρέχει εκεί για να ξεκινήσει μια ακόμα επίθεση του Ολυμπιακού.

Ας πάμε και στην άμυνα τους Ολυμπιακού απέναντι σε οργανωμένη επίθεση της Τότεναμ. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία. Μια διπλή ζώνη που στην άμυνα που κάνει όλη τη δουλειά.

Συμπερασματικά, επρόκειτο για ένα καλό και έξυπνο ματς από την πλευρά του Ολυμπιακού απέναντι σε μια ομάδα που είναι προφανές ότι δεν περίμενε τέτοια αντίδραση.