Ολυμπιακός-Τότεναμ 2-2: Δεν σταματάει κανείς αυτή την ομάδα

Ένας έξοχος Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη φιναλίστ του Champions League κι αν και βρέθηκε να χάνει 0-2 το έκανε 2-2 και μπορούσε να πάρει ακόμα και τη νίκη στο φινάλε.

Ολυμπιακός-Τότεναμ 2-2: Δεν σταματάει κανείς αυτή την ομάδα

Καμία πρεμιέρα δεν είναι εύκολη και ειδικά αν αυτή γίνεται απέναντι στη φιναλίστ του Champions League, Τότεναμ. Ο Ολυμπιακός παρά τον τεράστιο βαθμό δυσκολίας που είχε το ματς με τους Λονδρέζους κατάφερε όχι απλά να σταθεί όρθιος με αυτό το 2-2, αλλά να παίξει και υπέροχο ποδόσφαιρο απέναντι σε έναν πολύ μεγάλο και σπουδαίο αντίπαλο όπως είναι η Τότεναμ του Ποτσετίνο. Οι Πειραιώτες έκαναν υπέρβαση σε ένα ματς που βρέθηκαν να χάνουν 0-2, αλλά το έφεραν στα ίσια και στο τέλος διεκδίκησαν και τη νίκη. Οι Πειραιώτες είχαν και δοκάρι στο 18' σε σουτ του Γκιγιέρμε. Κάπως έτσι η ομάδα του Πειραιά ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στον όμιλος με έναν χρυσό βαθμό.

Όπως αναμενόταν η ενδεκάδα του Ολυμπιακού δεν είχε εκπλήξεις με τον Πέδρο Μαρτίνς να παρατάσσει το σχήμα που έφερε την ομάδα του Πειραιά έως τους ομίλους. Αντίθετα ο Ποτσετίνο είχε προαναγγείλει αλλαγές στην ενδεκάδα του και πράγματι κράτησε στον πάγκο παίκτες όπως ο Σον και ο Λαμέλα. Ο Ολυμπιακός πήρε ώθηση από τον κόσμο του και μπήκε στο ματς πολύ καλά. Δεν τρόμαξε από τη μεγάλη του αντίπαλο κι πήρε την κατοχή της μπάλας παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Ο Ποντένσε είχε μπει στο γήπεδο πολύ κεφάτος και μαζί με τον Βαλμπουενά δημιουργούσαν επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία του Γιορίς.

Δυνατό ξεκίνημα, αλλά ψυχρολουσία

Ο Πορτογάλος είχε ένα καλό σουτ στο 6' και στο 16' απείλησε ξανά ο Γκερέρο. Ο Ολυμπιακός είχε αυτοματισμούς στο παιχνίδι του με την Τότεναμ να έχει μπει στο γήπεδο χωρίς ένταση και με τους παίκτες του Ποτσετίνο να πηγαίνουν δεύτεροι στις μονομαχίες. Στο 18' Τσιμίκας και Ποντένσε έκρυψαν τη μπάλα που κατέληξε στον Γκερέρο, αλλά το σουτ που έκανε σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Γιορίς. Η άμυνα του Ολυμπιακού δεν φαινόταν να δέχεται απειλή από τους Άγγλους, αλλά είναι τέτοια η ποιότητα τους που μία στιγμή αρκεί για να γίνει ζημιά. Ο Μεριά που είχε κάνει ήδη δύο λάθη, στο 25' ανέτρεψε τον Κέιν, ο οποίος εκτέλεσε στο 26' εύστοχα το πέναλτι και έδωσε προβάδισμα στην Τότεναμ. Στο 30' μία κακή πάσα του Ομάρ για τον Βαλμπουενά έξω από την περιοχή έδωσε το δικαίωμα στους Άγγλους να κλέψουν, τον Μόουρα να επιτεθεί κατά μέτωπο και με σουτ από το ύψος της περιοχής να νικήσει τον Σα για το 0-2.

Απάντηση με γκολάρα του Ποντένσε

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός βρέθηκε να έχει δεχτεί δύο γκολ, ενώ πατούσε πολύ καλά στο γήπεδο και έδειχνε να ελέγχει το ματς. Οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς χρειάστηκαν ελάχιστα λεπτά για να ξεπεράσουν το σοκ των δύο τερμάτων που ήρθαν κόντρα στη ροή της αναμέτρησης. Γρήγορα, όμως, επανέκτησαν τον έλεγχο του αγώνα, ο Βαλμπουενά και ο Γκιγιέρμε ήταν οι κινητήριοι μοχλοί, ενώ ο Ποντένσε παρέμενε σε υψηλό επίπεδο. Από κοντά σε απόδοση ακολουθούσε και ο Τσιμίκας. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν παράτησαν το ματς και στο 44' ο Ποντένσε συνδυάστηκε ωραία με τον Βαλμπουενά που του πέρασε εξαιρετική πάσα και μπήκε στην περιοχή της Τότεναμ από δεξιά και άψογο σουτ νίκησε τον Γιορίς για το 1-2. Λίγο πριν βγει το ημίχρονο Ολυμπιακός κατάφερε να μπει ξανά στο παιχνίδι και να οδηγηθεί στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-2 για την Τότεναμ.

Την πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα

Στην επανάληψη η Τότεναμ μπήκε διαφορετικά στο γήπεδο σε σχέση με το πρώτο μέρος. Οι Άγγλοι έβγαλαν ψηλά την πίεση τους δημιουργώντας πρόβλημα στον Ολυμπιακό στην πρώτη πάσα. Οι ποδοσφαιριστές του Ποτσετίνο ανέβασαν αρκετά την πίεση τους με πολλούς παίκτες να βγαίνουν κοντά στα στόπερ και επιχειρούσαν να κλέψουν τη μπάλα. Σε 1-2 περιπτώσεις το κατάφεραν, αλλά ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο με ψύχραιμες πάσες και βοήθειες να ισορροπήσει την κατάσταση. Μάλιστα σε αυτό το διάστημα οι Πειραιώτες βγήκαν στην επίθεση και πλήρωσαν την Τότεναμ με το ίδιο νόμισμα. Πίεσαν ψηλά στο 52' με τον Μπουχαλάκη να κλέβει τη μπάλα και να τροφοδοτεί τον Βαλμπουενά, ο οποίος ανατράπηκε από τον Βερτόνχεν και ο Ρόκι έδειξε σωστά την άσπρη βούλα. Ο Βαλμπουενά στο 54' εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι και έφερε το ματς στα ίσια για τον Ολυμπιακό (2-2).

Από εκείνο το σημείο και μετά έγινε παιχνίδι τακτικής ανάμεσα στις δύο ομάδες με την Τότεναμ, ωστόσο να κρατάει περισσότερη τη μπάλα στα πόδια της. Στο 58' έκανε αισθητή την παρουσία της με ένα σουτ το Ντομπελέ που απέκρουσε ο Σα. Οι Άγγλοι με καλή κυκλοφορία της μπάλας επιχειρούσαν να δημιουργήσουν καταστάσεις στην εστία του Σα. Ο Ολυμπιακός στεκόταν καλά στο γήπεδο με μοναδική εξαίρεση τη φάση του 65' που ο Ντέλε Άλι ξέφυγε από την άμυνα, βγήκε απέναντι από τον Σα, αλλά ο Πορτογάλος απέκρουσε και κράτησε το 2-2. Στο 69' ο Μαρτίνς έβγαλε από το παιχνίδι τον κουρασμένο Βαλμπουενά και πέρασε στο παιχνίδι τον Μπενζιά.

Χάθηκε λίγο η συνοχή της ομάδας του Πειραιά μετά την αλλαγή του Γάλλου και με την Τότεναμ όσο περνούσε η ώρα να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την περιοχή του Ζοσέ Σα. Ο Ποτσετίνο για το φινάλε έριξε και τα βαριά του χαρτιά στο παιχνίδι, αφού πέρασε τους Σον και Λαμέλα. Ο τελευταίος είχε μεγάλη ευκαιρία στο 86' όταν σούταρε από πλάγια θέση και ο Σα κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό. Οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς κράτησαν έως το τελευταίο σφύριγμα του Ρόκι αυτό το 2-2 και ξεκίνησαν τον όμιλο παίρνοντας βαθμό από τη φιναλίστ.

Μικρογραφία

Ολυμπιακός-Τότεναμ 2-2

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Σκόρερ: 26' πεν. Κέιν, 30' Μόουρα, 44' Ποντένσε, 54' πεν. Βαλμπουενά

Κίτρινες: 14' Γκιγιέρμε, 89' Γουίνκς

Διαιτητής: Ρόκι (Ιταλία)

Συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Γκιγιέρμε, Ποντένσε, Βαλμπουενά (69' Μπενζιά), Μασούρας (78' Ραντζέλοβιτς), Γκερέρο (89' Ελ Αραμπί)

Τότεναμ: Γιορίς, Ντάβινσον Σάντσες, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ντέιβις, Ντομπελέ (61' Σισοκό), Γουίνκς, Έρικσεν, Ντέλε Άλι (73' Σον), Λούκας Μόουρα (76' Λαμέλα), Κέιν.