Champions League: Στο γκρουπ των ισχυρών ο Ολυμπιακός το 2020 και το 2021

Μεγάλη έρευνα του «ΦΩΤΟΣ» για τη σίγουρη παρουσία του Ολυμπιακού στους ισχυρούς και για τα προκριματικά του Champions League το καλοκαίρι του 2020 και του 2021.

Champions League: Στο γκρουπ των ισχυρών ο Ολυμπιακός το 2020 και το 2021

Όταν είσαι συνεπής στα ευρωπαϊκά ραντεβού, όταν δεν παρατάς παιχνίδια, όταν κάνεις ματσάρες και μεγάλες προκρίσεις, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις πολύ πιο άνετος στις κληρώσεις για τα νοκ άουτ ματς του καλοκαιριού. Ο Ολυμπιακός δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να ανησυχεί με τη χαμηλή βαθμολογία της Ελλάδας στο ράνκινγκ της UEFA. Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί έτσι όπως τα κατάφεραν φέτος, θα είναι και του χρόνου στα γκρουπ των αδύναμων στα καλοκαιρινά προκριματικά.

Ο Ολυμπιακός αυτό που έχει καταφέρει την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη, οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει και η μόνιμη παρουσία του σε ομίλους και τέσσερις φορές στους «32» του Europa League από το 2015, του δίνει τη δυνατότητα να νιώθει ασφαλής ότι θα βρίσκεται στο γκρουπ των ισχυρών για τα προκριματικά του Champions League (εφόσον πάρει το πρωτάθλημα), τόσο για το καλοκαίρι του 2020 όσο και για το καλοκαίρι του 2021! Το «ΦΩΣ» έκανε μία μεγάλη έρευνα και σας παρουσιάζει τους λόγους που ο Ολυμπιακός δεν επηρεάζεται σε τόσο πολύ μεγάλο βαθμό από τα χάλια των υπόλοιπων ελληνικών ομάδων, που έχουν αντίκτυπο στη γενικότερη βαθμολογία της Ελλάδας.

Παραμένει στην 35η θέση του ράνκινγκ

Ας πάρουμε ένα υποθετικό σενάριο. Το χειρότερο σενάριο για την ακρίβεια. Ακόμα και αν ο Ολυμπιακός φέτος στους ομίλους του Champions League δεν πάρει ούτε έναν βαθμό από Μπάγερν, Τότεναμ και Ερυθρό Αστέρα, πάλι θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια στους ισχυρούς των προκριματικών της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καθώς έχει φροντίσει να έχει ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας με την ευρωπαϊκή του παρουσία την τελευταία πενταετία. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην 35η θέση και το πολύ πολύ να πέσει στην 36η. Δεν κινδυνεύει να πάει πιο κάτω.

Ακόμα και αν κλείσει τη φετινή σεζόν ως 36ος, του χρόνου θα μπει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League ως ισχυρός και ως ισχυρός θα συνεχίσει έως τα πλέι οφ. Δεν αλλάζει δηλαδή απολύτως τίποτα. Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε με την προϋπόθεση ότι θα πάρει το πρωτάθλημα, γιατί ως δευτεραθλητής θα είναι – όπως και φέτος – ισχυρός έως τον 3ο προκριματικό γύρο και ανίσχυρος στα πλέι οφ. Τώρα όμως μιλάμε με την προϋπόθεση ότι ο Ολυμπιακός θα κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμού στον φετινό «μαραθώνιο» της Σούπερ Λίγκας.

Τι συμβαίνει αναλυτικά

Ο Ολυμπιακός φιγουράρει στην 35η θέση με 37.000 βαθμούς. Αν τα πάει καλά στο Champions League ή εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους «32» του Europa League μέσω της 3ης θέσης στον όμιλο, τότε μπορεί να αναρριχηθεί στην 33η και ακόμα πιο πάνω! Να περάσει δηλαδή μίνιμουμ την 34η Λάτσιο (παίζει Γιουρόπα με Κλουζ, Ρεν, Σέλτικ) που έχει 40.000 βαθμούς και την 33η Μονακό που φέτος δεν έχει Ευρώπη και έχει 41.000 βαθμούς. Αν δεν κάνει απολύτως τίποτα η ομάδα του Πειραιά, το πολύ πολύ να τον ξεπεράσει η Αϊντχόφεν, που αυτήν τη στιγμή είναι 38η με 34.000 βαθμούς και στον όμιλο του Europa League έχει τις Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ρόζενμποργκ και Λίντσερ.

Η λογική λέει ότι οι Ολλανδοί θα προκριθούν στους «32» μαζί με τη Σπόρτινγκ. Οι ομάδες που βρίσκονται πιο κάτω από τους «ερυθρόλευκους» και υποτίθεται θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν πρόβλημα είναι η 38η Μπράγκα με 34.000 βαθμούς που έχει όμως δύσκολο έργο στον όμιλο του Γιουρόπα με τις Γουλβς, Μπεσίκτας και Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ακόμα πιο κάτω συναντάμε την 41η Κράσνονταρ με 32.500 βαθμούς (έχει Βασιλεία, Χετάφε, Τραμπζονσπόρ στο Γιουρόπα), την επίσης 41η Γάνδη με 32.500 βαθμούς (έχει Σεντ Ετιέν, Βόλφσμπουργκ, Ολεξάντρια στο Γιουρόπα), την 44η με 31.000 βαθμούς Λοκομοτίβ Μόσχας (έχει Λεβερκούζεν, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους στο Champions League) και την 44η Κοπεγχάγη με 31.000 βαθμούς (έχει Λουγκάνο, Μάλμε, Ντιναμό Κιέβου στο Europa League). Βάσει ποδοσφαιρικής λογικής λοιπόν, ακόμα και να προκριθεί π.χ. η Κοπεγχάγη, δεν μπορεί να φτάσει τον Ολυμπιακό.

Το ίδιο ισχύει και για τη Λοκομοτίβ, εκτός κι αν κάνει το θαύμα και προχωρήσει στο Champions League πετώντας έξω μία εκ των Ατλέτικο ή Γιουβέντους. Ουσιαστικά μόνο από την Αϊντχόφεν κινδυνεύει ο Ολυμπιακός αν δεν κάνει τίποτα στον φετινό όμιλο. Ξαναλέμε, όμως, ότι η πτώση από την 35η στην 36η θέση του ράνκινγκ δεν επηρεάζει καθόλου τους Πειραιώτες για την επόμενη διετία. Θα είναι και πάλι στους ισχυρούς στα προκριματικά του Champions League.

Πού τον επηρεάζει η βαθμολογία της Ελλάδας

Χάρη στον Ολυμπιακό η Ελλάδα πέρασε, έστω και 100 βαθμούς, την Κύπρο και τώρα βρίσκεται από τη 16η στη 15η θέση του ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ. Και οι δύο χώρες συνεχίζουν με έναν εκπρόσωπο στην Ευρώπη. Η Κύπρος έχει τον ΑΠΟΕΛ στο Europa League, όπου θα αντιμετωπίσει τις Σεβίλη, Καραμπάχ και Ντουντελάνζ. Έχει δηλαδή σοβαρές πιθανότητες να περάσει στους «32» της διοργάνωσης.

Στο μοναδικό που επηρεάζεται ο Ολυμπιακός από τη χαμηλή βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ έχει να κάνει με το ότι αντί να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του από τον 3ο προκριματικό γύρο, θα πρέπει να ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό, όπως συνέβη δηλαδή και φέτος. Να αρχίσει τις υποχρεώσεις του στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Τι επιπέδου ομάδες θα συναντήσει

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα είναι ισχυρός σε όλες τις κληρώσεις, εφόσον κατακτήσει τον φετινό τίτλο. Έχει ενδιαφέρον να σας παρουσιάσουμε το μέγεθος των ομάδων που θα συναντήσει π.χ. στον 2ο ή στον 3ο προκριματικό γύρο. Θα είναι σίγουρα χειρότερες ομάδες από την Πλζεν ή την Μπασακσεχίρ που συνάντησε φέτος. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι φέτος στο γκρουπ των αδύναμων ήταν στον 2ο γύρο ομάδες όπως η Κάλιου Νόμε της Εσθονίας, η Βαλέτα της Μάλτας, η Νιου Σεντς της Ουαλίας, η Νίκσιτς του Μαυροβουνίου, η Σαμπουρτάλο της Γεωργίας και η HJK Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Στον 3ο γύρο φέτος βρέθηκαν στους αδύναμους ομάδες τύπου Κλουζ Ρουμανίας, Φερεντσβάρος Ουγγαρίας, Μάριμπορ Σλοβενίας, Καραμπάχ Αζερμπαϊτζάν αλλά και ο Ερυθρός Αστέρας. Αν εξαιρεθεί ο Ερυθρός Αστέρας, όλες οι υπόλοιπες ήταν σαφέστατα πολύ κατώτερες από την Μπασακσεχίρ που συνάντησε φέτος ο Ολυμπιακός. Δεν θα βρεθεί δηλαδή αντιμέτωπος με ομάδες επιπέδου Άγιαξ όπως πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Θα είναι πιο εύκολος ο δρόμος του για τους ομίλους του Champions League.

Εν κατακλείδι, το ότι ο Ολυμπιακός έφτασε στο σημείο να έχει «καπαρωμένη» τη θέση του στο γκρουπ των ισχυρών στα προκριματικά του 2020 και του 2021 έχει να κάνει με το ότι δεν μπήκε στη διαδικασία να επιλέξει διοργανώσεις, να δώσει δηλαδή περισσότερο βάρος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κάθε χρόνο έχει στόχο την ευρωπαϊκή πορεία και γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε θέση ισχύος και ασφαλείας έως και το καλοκαίρι του 2021! Σε όλα αυτά προσθέστε ότι θα εξακολουθεί να βρίσκεται και στο γ’ γκρουπ δυναμικότητας αν περάσει – με το καλό – στους ομίλους.