Το εδικό βάρος της οικονομίας στους ομίλους του Champions League
Η αλλιώς πως η οικονομική κατάσταση των ομάδων φαίνεται στο... χορτάρι.
Τα αποτελέσματα των τελευταίων διοργανώσεων του Champions League, δείχνουν ότι οι διαφορές στα έσοδα με βάση τη δυναμικότητα των ομάδων, γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατές στην φάση των ομίλων, όπου η οικονομική ανισορροπία μεταξύ των συλλόγων είναι ευρύτερη.
Στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για την περίοδο 2018-19, διεξήχθησαν 96 αναμετρήσεις, 12 σε καθένα από τα οκτώ γκρουπ. Από την ανάλυση που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα της «Calcioefinanza», αποκλείστηκαν τα 24 παιχνίδια που είχαν ολοκληρωθεί με ισοπαλία, ωστόσο, τα γκολ που σημειώθηκαν σε αυτά, συμπεριλήφθηκαν στον υπολογισμό του συνολικού αριθμού των τερμάτων.
Συνολικά, 53 φορές από τις 72, η ομάδα με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών αποδείχθηκε καλύτερη (73,6%). Μόνο ένα παιχνίδι από τα τέσσερα (26,4%) κέρδισε ο σύλλογος με τη χαμηλότερη δυναμικότητα. Από τα 275 γκολ που σημείωσαν (σε 96 παιχνίδια), τα 179 (65,1%) πέτυχαν σύλλογοι με τη υψηλότερη δυναμικότητα σε παιχνίδια με συλλόγους με χαμηλότερη.
Συνολικά 14 ομάδες από τις 16 (87,5%) με τα υψηλότερα έσοδα σε κάθε όμιλο, κέρδισαν την πρόκριση για την επόμενη φάση. Μοναδικές εξαιρέσεις παρατηρήθηκαν στον τέταρτο και πέμπτο όμιλο, λόγω του αποκλεισμού των Γαλατασαράι και Μπενφίκα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι όλοι οι σύλλογοι με υψηλότερη δυναμικότητα σε κάθε όμιλο προκρίθηκαν για την επόμενη φάση, ενώ έξι φορές στις οκτώ κατέκτησαν την πρώτη θέση (87,5%) και δύο τη δεύτερη θέση (σ.σ στον τέταρτο και όγδοο όμιλο).
Μόνο σε δύο περιπτώσεις οι ομάδες με μικρότερη δυναμικότητα από τις δύο πρώτες ομάδες του ομίλου, κατάφεραν να προχωρήσουν (12,5%): η Πόρτο (4ος όμιλος-3ο γκρουπ δυναμικότητας) και ο Άγιαξ (5ος όμιλος-3ο γκρουπ δυναμικότητας). Κανένας σύλλογος από το χαμηλότερο γκρουπ δεν προκρίθηκε στην επόμενη φάση.