Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας: Μια φιλία που μετράει 33 χρόνια! (pics + vid)

Με αφορμή τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα το fosonline θυμάται πως γεννήθηκε η φιλία μεταξύ των δυο σωματείων και εξιστορεί.

Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας: Μια φιλία που μετράει 33 χρόνια! (pics + vid)

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με τον Ερυθρό Αστέρα στους ομίλους του Champions League ωστόσο, υπάρχει μια πολύ βαθιά σχέση μεταξύ των δυο σωματείων. Μια ιστορική φιλία, αδελφική, που κρατάει από τη δεκαετία του 1980.

Συγκεκριμένα πριν από 33 ολόκληρα χρόνια, ξεκίνησε η στενή αυτή σχέση μεταξύ των δυο «ερυθρόλευκων» ομάδων και ο λόγος;

Ο Παναθηναϊκός, καθώς οι «πράσινοι» αντιμετώπιζαν την σερβική ομάδα το 1986 για το Κύπελλο UEFA. Στο εντός έδρας παιχνίδι του «τριφυλλιού» λοιπόν με τον Ερυθρό Αστέρα, πολλοί φίλοι της «Krvena Zvezda» ήρθαν στη Ελλάδα για να στηρίξουν τις προσπάθειές της.

Το Μαρακανά στα Ερυθρόλευκα:

Παραμονή της αναμέτρησης οπαδοί του Ολυμπιακού επισκέφτηκαν αυτούς των Σέρβων, και ζήτησαν εισιτήρια για τον αγώνα, με σκοπό να τους στηρίξουν, αφού πρώτα εξήγησαν την αντιπαλότητά τους με το πράσινο στρατόπεδο. Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα στην αρχή δίστασαν να δώσουν εισιτήρια στους φίλους της ομάδας του Πειραιά και για να τους αποφύγουν ανέβασαν την τιμή τους. Εκείνοι όμως, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν αλλά αγόρασαν όσα «μαγικά χαρτάκια» τους δόθηκαν από τη σερβική ομάδα. Αυτό ήταν, μια μεγάλη φιλία γεννήθηκε καθώς, Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας ήταν ενωμένοι στο γήπεδο εναντίον του Παναθηναϊκού.

Σε φιλικό από το πολύ πρόσφατο παρελθόν:

Από το σημείο εκείνο και μετά οι δυο ομάδες είναι κάτι σαν αδέρφια μεταξύ τους. Αμέτρητα πανό και κορεό στήριξης και συμπαράστασης ανταλλάσσουν κάθε τόσο. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και μεγάλη εκτίμηση ενώ, πάντα οι φίλοι του Ερυθρού Αστέρα δεν ξεχνούν τα θύματα της Θύρας 7 αποτίοντας φόρο τιμής.

Τσόρι, Φουστέρ,Πάρντο και Καμπιάσο σε πρώτο πλάνο ανταποδίδουν το χειροκρότημα των Σέρβων στο τελευταίο φιλικό των δυο ομάδων το 2016:

Μερικές από τις κινήσεις που δείχνουν τη σχέση των δυο ομάδων συγκεκριμένα είναι οι εξής:

  • Tο 1994 Ολυμπιακός πήγε στο Βελιγράδι εν μέσω πολέμου στέλνοντας μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο και συμπαράστασης στους Σέρβους.
  • Το 2003 ο Ερυθρός Αστέρας ήρθε στην Ελλάδα σε αγώνα προετοιμασίας του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» μόλις είχαν κατακτήσει το έβδομο σερί πρωτάθλημα.
  • Το 2007 διεξήχθη φιλικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τους πυρόπληκτους στη Ζαχάρω Ηλίας.
  • Το 2011 υπήρξε νέο φιλικό για την ενίσχυση του Ερασιτέχνη
  • Τέλος το 2012 ο Αστέρας έπαιξε ματς φιέστα με τον «Θρύλο» για το 39ο πρωτάθλημα που κέρδιζαν οι «ερυθρόλευκοι».

Βέβαια, υπάρχει και το σύνθημα «Είσαι στο μυαλό» το οποίο είναι κοινό και για τις δυο ομάδες, έχει μεταφραστεί στα σέρβικα (Zvezda Mi Je Sve), και προσφέρει πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες σε ολόκληρο τον πλανήτη όταν ακούγεται από το στόμα των φιλάθλων!!

Ακούστε το «Είσαι στο μυαλό» των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα: