Ένα τέλεια εκτελεσμένο σχέδιο

O Kώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για το τέλεια εκτελεσμένο σχέδιο του Πέδρο Μαρτίνς στον αγώνα με την Κράσνονταρ.

Ένα τέλεια εκτελεσμένο σχέδιο

Με τους τρεις σωματόφυλακες, τον λεοντόκαρδο Γκερέρο, τον λαγοπόδαρο Ρατζέλοβιτς και τον χρυσοδάκτυλο Ποντένσε, ο Ολυμπιακός έκανε την Κράσνονταρ να φαίνεται Πλζεν (4-0) και προκρίθηκε ουσιαστικά από χτες το βράδυ στους (χρυσοφόρους) ομίλους του Champions League.

Ήταν μια μεγάλη νίκη που σχεδιάστηκε στον πινακάκι του Πέδρο Μαρτίνς και υλοποιήθηκε ιδανικά από τους παίκτες στο χορτάρι. Ο Πορτογάλος αρίθμησε, έναν-έναν τους στόχους στο μάθημα τακτικής που έκανε στα αποδυτήρια. Οι παίκτες του αποδείχθηκαν καλοί μαθητές.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον πρώτο στόχο που ήταν να μη την πατήσει όπως η Πόρτο η οποία στα πρώτα λεπτά είχε δεχθεί ήδη δυο γκολ στο γήπεδό της από την Κράσνονταρ και μετά έτρεχε και δεν προλάβαινε…

Οι παίκτες του μπήκαν καλά διαβασμένοι στο τερέν, δεν εκβίασαν τις επιθέσεις τους, προσέχοντας πολύ το τρανζίσιον των Ρώσων, ώστε σε καμιά φάση να μη βρεθούν εκτεθειμένοι στα μετόπισθεν…

Είναι αλήθεια ότι η Κράσνονταρ δεν είχε χτες βράδυ στο «Γ. Καραϊσκάκης» την ταχύτητα που είχε την περασμένη εβδομάδα στο «Ντραγκάο» απέναντι στην Πόρτο. Και υπεύθυνος γι΄αυτό ήταν ο Μάρκους Μπεργκ.

Ο Σουηδός, ο οποίος το μισό καλοκαίρι ήταν στο μεταγραφικό στόχαστρο του Ολυμπιακού είναι καλός φορ αλλά διόλου κατάλληλος για το παιχνίδι των αντεπιθέσεων που ήθελε να παίξει η Κράσνονταρ στο φαληρικό στάδιο. Ενδεικτική η φάση του 38΄ που έφυγε στην κόντρα και τον πρόλαβε στο… χαλαρό ο Μασούρας και του έκλεψε τη μπάλα.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον δεύτερο στόχο του που ήταν να σημειώσει ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο για να γίνει αυτός το αφεντικό του αγώνα και να βγάλει την ρωσική ομάδα από το καβούκι της…

Σκόρερ ο Γκερέρο που έβαλε ένα γκολ που θα ζήλευε και αυτός ο μεγάλος γκολτζής Μπεργκ, βρίσκοντας μια απίστευτη γωνία βολής για να στείλει τη μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα.

Άξιζε το γκολ αυτό ο Ολυμπιακός, ήταν μια δίκαιη ανταμοιβή για την απόδοση που έπιασε στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο έκανε δώδεκα τελικές προς το τέρμα του Σαφόνοφ, ο οποίος δεν ήξερε από πού να φυλαχτεί.

Το άξιζε και ο Γκερέρο, που μπορεί να μην είναι φορ μεγάλης κλάση αλλά είναι ένα σκυλί του πολέμου, που μάχεται στο γήπεδο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, διεκδικώντας κάθε μπαλιά και κάνοντας με το αδιάκοπο πρεσάρισμά του, δύσκολη τη ζωή των στόπερ.

Έχοντας φέρει το ματς στα μέτρα του ο Ολυμπιακός στην επανάληψη παραχώρησε μέτρα στο γήπεδο, προκαλώντας την Κράσνονταρ να βγει με περισσότερους παίκτες μπροστά, αφήνοντας κενά στην άμυνα.

Βλέποντας τα σκούρα ο Μουσάγιεφ έριξε στον αγώνα τον Σουλεϊμάνοφ επιχειρώντας να διορθώσει το λάθος του αλλά η στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη και το μόνο που κατάφερε ήταν να υποπέσει σε ένα ακόμη λάθος.

Κι όταν ο Μπεργκ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στο 68’, δεν άντεξε άλλο και στο επόμενο λεπτό τον τράβηξε στον πάγκο. Ο Ολυμπιακός βρίσκοντας ανοιχτή την άμυνα της Κράσνονταρ ήταν θέμα χρόνου να πετύχει το δεύτερο γκολ.

Το πέτυχε με την πρώτη «αλλαγή» του Μαρτίνς, τον λαγοπόδαρο Ρατζέλοβιτς, ο οποίος στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και τους οπαδούς του Ολυμπιακού στα ουράνια. Λίγο αργότερα ξαναχτύπησε για το 3-0.

Ο τελικός στόχος είχε επιτευχθεί αλλά οι παίκτες μερακλωμένοι ήθελαν κάτι παραπάνω. Το κερασάκι στην πρόκριση έβαλε ο Ποντένσε με ένα μαγικό άγγιγμα της μπάλας… Καλύτερο φινάλε δεν γινόταν…