Πρώτα η Ρωσία, μετά οι όμιλοι

Για τα μεγέθη Ολυμπιακός και Κράσνονταρ στην Ευρώπη, το 4-0 δεν ήταν κάποια σοκαριστική έκπληξη. Η ρεβάνς, οι μεταγραφές, ο Μαρτίνς, η εξήγηση μιας μεγάλης νίκης.

Πρώτα η Ρωσία, μετά οι όμιλοι

Νομίζω ότι η Κράσνονταρ την έπαθε με τον Ολυμπιακό όπως η Πόρτο με την Κράσνονταρ. Πίστεψε ότι με τη φόρα που είχε από τον προηγούμενο γύρο, θα περνούσε μέχρι τους ομίλους. Η Κράσνονταρ δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να υποτιμήσει τον Ολυμπιακό. Η ευρωπαϊκή ιστορία των δύο συλλόγων απαγορεύει τέτοιες συμπεριφορές από την Κράσνονταρ στον Ολυμπιακό. Στο τελευταίο σημείωμα, δεν μπορούσα να είμαι πιο ξεκάθαρος. Στο Καραϊσκάκη κοβονται βήχας, υφάκια, αλαζονείες, φτερά πρόκρισης. Ο Ολυμπιακός δεν τα έκοψε όλα αυτά στην Κράσνονταρ, την πετσόκοψε την ίδια!

Δεν είναι κάτι που δεν το χωράει ο νους να κερδίσει ο Ολυμπιακός 4-0 την Κράσνονταρ. Δεν είναι κάτι που σοκαρει το ποδοσφαιρικό ευρωπαϊκό κοινό. Σίγουρα δεν είναι κάτι απλό. Αλλά όχι και αδιανόητο. Μια ομάδα που παίζει 20 χρόνια και βάλε σχεδόν συνεχώς στο Τσάμπιονς Λιγκ, ασφαλώς και μπορεί να διασυρει μία άλλη που δεν έχει αντίστοιχη εμπειρία.

Αλλά στο Τσαμπιονς Λιγκ έχουν συμβεί και ανατροπές ακόμη πιο εντυπωσιακές από ένα 4-0 στο πρώτο ματς. Και με θύματα πολύ μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Ο Μαρτίνς το ξέρει πολύ καλά. Ο άνθρωπος που έγινε διευθυντής μιας μυθικής ποδοσφαιρικής παράστασης με αυτό το 4-0, προσγειώνει ενόψει του επαναληπτικού διότι είναι άνθρωπος που ζει στο ποδόσφαιρο και ξέρει ότι όλα μπορούν να γίνουν σε αυτό. Η Κράσνονταρ δεν παύει να είναι μια πολύ επικίνδυνη και δυνατή ομάδα, με εξαιρετικούς και πανάκριβους ποδοσφαιριστές. Αν ο Ολυμπιακός παίξει στην Ρωσία σαν να έχει ήδη περάσει, το πιθανότερο είναι ότι όντως θα περάσει! Αλλά μπορεί και να ρισκάρει ένα αποτέλεσμα που θα τον στοιχειώνει τόσο στη συνέχεια της σεζόν όσο και στο μέλλον.

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να σκέφτεται τι μεταγραφές θα κάνει για τους ομίλους. Διότι αφενός θα πρέπει να περάσει οριστικά σε αυτούς, αφετέρου θα πρέπει να στηρίξει όσο γίνεται μια ομάδα που έχει συνεχώς νέα πράγματα να προσφέρει από αγώνα σε αγώνα. Για παράδειγμα τον Ραντζέλοβιτς. Λίγο αργότερα μπορεί τον Ελ Αραμπί, τον Σουντανί. Πιο πίσω κι άλλους. Πρωτίστως, για να σεβαστεί αυτούς τους ποδοσφαιριστές που έχουν δημιουργήσει τον άθλο των φετινών προκριματικών με το μέχρι τώρα 11-0 σε πέντε αγώνες με Πλζεν, Μπασάκ και Κράσνονταρ. Πολύ σωστά το έθεσε και αυτό ο προπονητής του Ολυμπιακού όταν ρωτήθηκε για την επερχόμενη ενίσχυση. Η οποία πρέπει να υπάρξει σε συγκεκριμένες θέσεις και χωρίς ντε και καλά επειδή «πρέπει να γίνουν μεταγραφές αφού έρχονται τόσα χρήματα από την πρόκριση». Μια ομάδα χτισμένη σε ισχυρές βάσεις πάντοτε χρειάζεται ενίσχυση, αλλά χωρίς να επηρεάζει αυτή η ενίσχυση τις ίδιες τις βάσεις της.

Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος ακόμη και σε στιγμές τόσο μεγάλου ενθουσιασμού. Κι ο Ολυμπιακός σε κάθε επίπεδο δείχνει ότι εδώ και καιρό δεν παρασύρεται από μεγάλες χαρές ή μεγάλες πίκρες. Κινείται με πλάνο και στρατηγική. Το πραγμα είναι απλό. Αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού είναι πάρα πολύ καλή. Χρειάζεται να το δείξει και στο ματς της Ρωσίας. Χρειάζεται επίσης να ενισχυθεί όσο πρέπει για να γίνει πληρέστερη, χωρίς να «χάσει» ούτε έναν από τους πρωταγωνιστές της. Ο Μαρτίνς πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε κι αυτό να το πει.

Ήταν μια μεγάλη βραδιά την οποία άξιζαν πέρα για πέρα ο κόσμος, η διοίκηση, ο προπονητής και οι παίκτες. Γιατί όλα γίνονται εδώ και καιρό με ποδοσφαιρική λογική στον Ολυμπιακό. Κι αυτή τη λογική, το ποδόσφαιρο την ανταμείβει...