Ολυμπιακός: Η άμυνα φέρνει τις νίκες

Τα γκολ και το θέαμα είναι αυτά που κερδίζουν τον φίλαθλο αλλά η άμυνα είναι το «κλειδί» για την επίτευξη της νίκης. 

Ολυμπιακός: Η άμυνα φέρνει τις νίκες

Μία από τις θέσεις που αποτελούσε «αχίλλειος πτέρνα» του Ολυμπιακού ήταν αυτή του κεντρικού αμυντικού. Η μεταγραφή του Κώστα Μανωλά στη Ρόμα άφησε ένα σημαντικό κενό στα μετόπισθεν των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι έψαχναν να βρουν τον επόμενο ηγέτη τους στην άμυνα.

Κάθε καλοκαιρινή περίοδο, αρκετά δημοσιεύματα έβγαιναν στην επιφάνεια και συνέδεαν διάφορα ονόματα αμυντικών με τους Πειραιώτες. Τελευταία υπόθεση αυτή του Ρούμπεν Σεμέδο, που ήταν ο διακαής πόθος του Πέδρο Μαρτίνς από την αρχή της μεταγραφικής περιόδου.

Ύστερα από αρκετά εμπόδια, η διοίκηση του πειραϊκού συλλόγου κατάφερε να φέρει στο μεγάλο λιμάνι τον Πορτογάλο στόπερ κάνοντας το «χατίρι» στον προπονητή της ομάδας. Μέχρι στιγμής ο 25χρονος αμυντικός έχει καταφέρει τόσο στα παιχνίδια με την Πλζεν όσο και στις δύο αναμετρήσεις με την Μπασακσεχίρ να δηλώσει βροντερό παρών στην «ερυθρόλευκη» άμυνα.

Βέβαια στο πλευρό του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ομάδας ήταν και ο Γιασίν Μεριά, ο οποίος μετά την πολύ καλή του παρουσία στο Copa Africa με τη φανέλα της Τυνησίας ενίσχυσε τις προσπάθειες των «ερυθρόλευκων» στην Ευρώπη. Άξιοι συμπαραστάτες των δύο στόπερ ήταν και τα δύο μπακ της ομάδας. Ο λόγος για τον Ομάρ Ελαμπντελαουί και τον Κώστα Τσιμίκα, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις μέχρι στιγμής.

Την περασμένη χρονιά ο Ολυμπιακός φημιζόταν για το επιθετικό του ποδόσφαιρο, ενώ και τη φετινή σεζόν συνεχίζει να βαδίζει στα ίδια μονοπάτια. Ωστόσο φέτος οι Πειραιώτες δείχνουν διατεθειμένοι να ξεχωρίσουν και στον αμυντικό τομέα «λύνοντας» τα χέρια του Πέδρο Μαρτίνς.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχουν δώσει οι «ερυθρόλευκοι», δεν έχουν δεχτεί ούτε ένα γκολ, την ώρα που την περασμένη σεζόν στο πλαίσιο των προκριματικών του Europa League είχαν δεχτεί ένα γκολ από τη Λουκέρνη και δύο από την Μπέρνλι.

Όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί η εικόνα της αμυντικής λειτουργίας του Ολυμπιακού είναι άκρως βελτιωμένη. Σίγουρα και η παρουσία του τερματοφύλακα και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αυτή του Ζοσέ Σα, αποτελεί άλλο ένα «συν» στα μετόπισθεν, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως η απόδοση των αμυντικών είναι ικανοποιητική.

Μη ξεχνάμε πως τόσο η Βικτόρια Πλζεν όσο και η Μπασακσεχίρ είναι «μανούλα» στις αντεπιθέσεις, με τους Τούρκους να το αποδεικνύουν περίτρανα στο πρώτο ματς με τους «ερυθρόλευκους», τότε που αγωνιζόντουσαν με αριθμητικό μειονέκτημα. Τα γκολ και το πλούσιο θέαμα είναι αυτά που κερδίζουν την προσοχή των φίλων του ποδοσφαίρου, αλλά η άμυνα αποτελεί το «βασικό κορμό» για την επίτευξη στόχων ειδικά, όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό.

Δεν είναι τυχαίο πως οι μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης επενδύουν αρκετά στο κομμάτι της άμυνας, σπαταλώντας πακτωλό χρημάτων για την ενίσχυση της. Η μέχρι στιγμής απόδοση της άμυνας του Ολυμπιακού πρέπει να αποτελέσει οδηγός για τη συνέχεια που αναμένεται απαιτητική, αρχής γενομένης από τα playoffs του Champions League, εκεί όπου οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη, Κράσνονταρ.

Οι αναμετρήσεις με τη ρωσική ομάδα θα είναι ένα γερό τεστ για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του, καθώς βρίσκονται αρκετά κοντά στο να επιστρέψουν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.