Μπασακσεχίρ - Ολυμπιακός 0-1: Γκρίζοι Λύκοι στην Κωνσταντινούπολη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ: ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ - Με γκολ του Γιώργου Μασούρα στο 53ο λεπτό, ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 την Μπασακσεχίρ στην Τουρκία και έκανε αποφασιστικό βήμα για πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League. "Ηρωας" στο 92' ο Ζοσέ Σα, απέκρουσε πέναλτι!

Μπασακσεχίρ - Ολυμπιακός 0-1: Γκρίζοι Λύκοι στην Κωνσταντινούπολη

Το πρώτο βήμα έγινε. Και τι βήμα... Άλμα! Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από την Τουρκία, επικράτησε με 0-1 της Μπασάκσεχιρ χάρη σε ένα γκολ – ποίημα του Μασούρα στο 53’ (όλη η συνεργασία των Ομάρ, Ποντένσε και Βαλμπουενά ήταν όνειρο) και σε έξι βράδια στο Καραϊσκάκη τού δίνεται η ευκαιρία να «κλειδώσει» την πρόκριση και να ετοιμαστεί για τις διπλές αναμετρήσεις πιθανότατα με την Πόρτο.

Μπασακσεχίρ - Ολυμπιακός: Το γκολ του Μασούρα για το 0-1 (vid)

Μεγάλη εμφάνιση από τον Σα που ξεπέρασε το λάθος του στο πρώτο ημίχρονο και έπιασε τα πάντα στο δεύτερο ημίχρονο με αποκορύφωμα το πέναλτι του Βίτσκα στις καθυστερήσεις!

Στα ευχάριστα εκτός από τη νίκη στην Τουρκία, το γεγονός ότι η Μπασάκσεχιρ δεν θα φέρει στην Αθήνα τον «κινητήριο μοχλό» της στον άξονα, τον Καβετσί που αποβλήθηκε. Μια τεράστια απώλεια για τους γηπεδούχους.

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ «ΣΥΝΤΑΓΗ»

Ο Πέδρο Μαρτίνς τελικά δεν προχώρησε σε αλλαγές. Το σκεφτόταν για μέρες μήπως άλλαζε το σύστημα και επέλεγε το 4-3-3, αλλά το πρωί ανήμερα του ματς ουσιαστικά άρχισε να ξεκαθαρίζει ότι έχει στο μυαλό του να ρίξει στη «μάχη» τον Βαλμπουενά και να κατεβάσει τελικά την ενδεκάδα που ξεκίνησε στο 4-0 την Βικτόρια Πλζεν.

Μπασακσεχίρ - Ολυμπιακός 0-1: Τα highlights της αναμέτρησης (vid)

Στο αρχικό σχήμα λοιπόν βρέθηκαν ο Σα στα γκολπόστ, οι Ελαμπντελαουί, Μεριά, Σεμέδο και Τσιμίκας στην άμυνα, οι Γκιγιέρμε και Μπουχαλάκης στα χαφ, ο Βαλμπουενά πίσω από τον Γκερέρο και στα «φτερά» οι Ποντένσε – Μασούρας. Στο κλασικό 4-2-3-1 δηλαδή...

ΜΠΗΚΕ ΚΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΜΠΑΛΑ

Ο Ολυμπιακός δεν είχε τίποτα να φοβηθεί από την Μπασάκσεχιρ. Για αυτό το λόγο άλλωστε, μπήκε για να επιβάλει τον ρυθμό του. Εώς έναν βαθμό στο πρώτο δεκάλεπτο το κατάφερε, είχε και δύο τελικές με τους Γκερέρο (4’) και Γκιγιέρμε (11’), αλλά από το 12ο λεπτό κι έπειτα οι Τούρκοι άρχισαν να κυκλοφορούν καλύτερα την μπάλα και οι «ερυθρόλευκοι» να μην μπορούν να την κρατήσουν.

Από ένα λάθος του Σα που ήθελε να σώσει το κόρνερ, λίγο έλειψε να σκοράρει η «Μπασάκ» στο 14’ (αρχικά σουτ του Γκουλμόραντσεν και εν συνεχεία του Κριβελί), αλλά στη συνέχεια ο Πορτογάλος γκολκίπερ αντέδρασε σωστά σε έναν «δυναμίτη» του Κλισί.

Με κινητήριους μοχλούς τους Τεκντεμίρ και Καβετσί από τον άξονα, οι γηπεδούχοι άρχισαν να ανεβαίνουν για τα καλά, ο Μπουχαλάκης έριξε πολύ τρέξιμο, αλλά δεν γινόταν να τους κυνηγάει και τους δύο, ο Γκιγιέρμε ακολουθούσε όσο μπορούσε και κάπως έτσι έφτασαν οι Τούρκοι να γυρίζουν την μπάλα διαρκώς γύρω από την περιοχή.

Αν εξαιρεθεί μία σέντρα του Τσιμίκα και μία κεφαλιά – γύρισμα προς τον Ποντένσε από τον Γκερέρο που απομάκρυναν την τελευταία στιγμή οι αμυντικοί της Μπασάκσεχιρ στο 21’, οι Τούρκοι συνέχισαν να έχουν την κατοχή, αλλά οι όποιες φάσεις τους βγήκαν από λάθη των «ερυθρολεύκων». Όπως συνέβη με το σουτ του Βίτσκα στο 23’ από λανθασμένο γύρισμα του Μασούρα. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κάνει το «κόλπο γκρόσο» με τον Γκιγιέρμε έπειτα από χτύπημα φάουλ του Βαλμπουενά στο 38’, αλλά αντί να κοντρολάρει την μπάλα και να βρεθεί απέναντι από τον Γκιουνόκ, τελικά σούταρε άτσαλα άουτ.

Στο καλό διάστημα της Μπασάκσεχιρ, ο Σεμέδο για ακόμη μία φορά ήταν εξαιρετικός! Έκοψε δύο αντεπιθέσεις – φαρμάκι των Τούρκων. Ολομόναχος!

Ο ΜΑΤΙΕ ΚΕΡΝΑΓΕ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΝΕ ΚΑΙ... 0-1

Άλλος Ολυμπιακός βγήκε από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο και πολύ γρήγορα κατάφερε να στείλει... αδιάβαστους τους Τούρκους, να τους αιφνιδιάσει και να σκοράρει σε ένα χρονικό σημείο που νόμιζαν ότι δεν κινδύνευαν.

Ο Ομάρ από τα δεξιά άλλαξε ωραία με τον Ποντένσε, εκείνος έδωσε στον Βαλμπουενά που με μία γλυκιά σέντρα στο δεύτερο δοκάρι την έστειλε στο κεφάλι του Μασούρα, με τον διεθνή Έλληνα άσο να σκοράρει και να ανοίγει το σκορ στο 53’. Θα μπορούσε να σκοράρει και νωρίτερα, αλλά ο Γκιουνόκ είπε «όχι» σε ένα καλό σουτ του Ποντένσε.

Οι Τούρκοι έδειχναν να τα έχουν χαμένα, τους πήρε αρκετό χρόνο για να καταλάβουν τι συνέβη και λίγο έλειψε να δουν τον Ποντένσε στο 61’ να ανεβάζει τον δείκτη του σκορ.

Ο σοβαρός – όπως φαίνεται - τραυματισμός του Τεκντεμίρ στο 63’ τίναξε προς στιγμήν τα πλάνα του Οκάν Μπουρούκ. Ο Ολυμπιακός κυκλοφορούσε καλύτερα την μπάλα, όμως, ήταν απολύτως φυσιολογικό ότι κάποια στιγμή θα επιχειρούσε να απειλήσει ξανά η «Μπασάκ». Το έκανε μία φορά με τον Γκούλμπραντσεν (66’, μπλόκαρε ο Σα), το έκανε άλλη μία με την κεφαλιά του Ρομπίνιο (68’, άουτ) και ο Οκάν αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τον Ελία, ένα από τα μεγάλα ονόματα της ομάδας του. Τον έβαλε απέναντι από τον Ομάρ, αλλά ο Βίτσκα ήταν αυτός που από το πουθενά κι ενώ έδειχνε πελαγωμένος στο δεύτερο μέρος να αναγκάζει τον Σα σε εντυπωσιακή απόκρουση στο 71’.

Μπασακσεχίρ - Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί των παικτών μετά το «διπλό» στη Τουρκία (vid)

Η απάντηση του Μαρτίνς ήταν να «θωρακίσει» κι άλλο τον άξονα, βάζοντας τον Καμαρά αντί του Βαλμπουενά στο 72’ και τα καλά νέα ήρθαν στο 80’ όταν ένας εκ των κορυφαίων παικτών της «Μπασάκ», ο Καβετσί αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη για σκληρό μαρκάρισμα.

Ο Ολυμπιακός πλέον είχε την ψυχολογία με το μέρος του, τα νεύρα είχαν κυριεύσει τους Τούρκους και πλέον αυτό που ήθελαν οι Πειραιώτες ήταν να... εκνευρίσουν κι άλλο τους αντιπάλους τους με συνεχή κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Οκάν έριξε και τον Ντεμπά Μπα κάτω από αποδοκιμασίες, αλλά ο Σεμέδο όσες φορές χρειάστηκε ήταν εκεί που έπρεπε.

Ο... ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ ΣΑ

Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός θα έφευγε με ένα μεγαλοπρεπέστατο διπλό, ήρθε στις καθυστερήσεις το πέναλτι του Μπρούνο και... παγωμάρα στον ερυθρόλευκο πάγκο. Οι Τούρκοι άρχισαν τους χορούς και τα πανηγύρια στις εξέδρες.

Μόνο που λογάριαζαν χωρίς τον Ζοσέ Σα, ο οποίος έπιασε το πέναλτι του Βίτσκα και χάρισε το τεράστιο διπλό στους Πειραιώτες. Ένα διπλό που του δίνει σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης, αλλά υπάρχει ακόμα ένα 90λεπτο. Η Μπασάκσεχιρ είναι επικίνδυνη, όμως, ο Ολυμπιακός πολύ πιο επικίνδυνος στο Καραϊσκάκη!

Μπασακσεχίρ (Οκάν Μπουρούκ): Γκιονούκ, Καισαρά, Γκετζού, Βιέιρα, Κλισί, Βίστσα, Τεκντεμίρ (62' λ. τρ. Αζουμπουΐκε), Καχφέτσι, Ρομπίνιο, Κριβελί (81' Ντεμπά Μπα), Γκουλμπράντσεν (69' Ελία).

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Σεμέντο, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη, Γκιλιέρμε, Ποντένσε, Βαλμπουενά (73' Καμαρά), Γιώργος Μασούρας (83' Μπρούνο), Γκερέρο (88' Ελ Αραμπί).