Πρώτα η Μπασακσεχίρ και μετά η (όποια...) Πόρτο!

Η κλήρωση για την φάση των play offs του Champions League δεν πρέπει ν’ αποβεί αποπροσανατολιστική για την ευρωπαϊκή προοπτική του Ολυμπιακού.

Πρώτα η Μπασακσεχίρ και μετά η (όποια...) Πόρτο!

Υπάρχει μια παροιμία, επίκαιρη – λόγω χρονικού σημείου του καλοκαιριού που διανύουμε – η οποία λέει: «Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο…»

Δεν είναι η ημέρα («του Σωτήρος» γράφει το ημερολόγιο…) που επιβάλλει στο χριστεπώνυμο πλήθος την ψαροφαγία, η οποία φέρνει κατά νου το συγκεκριμένο λαϊκό απόφθεγμα, αλλά οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις τάξεις του κόσμου του Ολυμπιακού μετά την κλήρωση της Δευτέρας - όταν έγινε γνωστό ότι το «ζευγάρι» του με την Μπασακσεχίρ «σταυρώνει» με εκείνο της Πόρτο με την Κράσνονταρ στα play offs του Champions League.

Γεγονός που ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη της δυσκολίας, ώστε να επιστρέψει ο Ολυμπιακός, μετά από έναν χρόνο απουσίας, στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ωστόσο ο σκεπτικισμός κι ενδεχομένη απαισιοδοξία, σε μερίδα των οπαδών, για το πόσο είναι εφικτό να κουνηθεί το σεντόνι με τα αστέρια στο «Γ. Καραϊσκάκης» δεν πρέπει, επουδενί, να περάσει και στο ποδοσφαιρικό τμήμα των «ερυθρολεύκων», για το ενδεχόμενο να βρουν μπροστά τους μια ομάδα που έχει παράδοση παρουσίας στους ομίλους του Champions League κι έχει κατακτήσει δύο φορές την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά»...

Καταρχάς γιατί για να βρει απέναντι του την (όποια...) Πόρτο πρέπει, πρώτα, να περάσει το εμπόδιο της Μπασακσεχίρ, που μόνο αμελητέο δεν είναι, όπως αποδεικνύει η πορεία της τα τελευταία δύο χρόνια στο Τουρκικό πρωτάθλημα.
Κάτι που συνειδητοποίησε, από «πρώτο χέρι» και η ΑΕΚ στο πρόσφατο φιλικό των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ (0-0)...

Αφετέρου γιατί πρέπει να βελτιώσει τη βαθμολογία του (κι εκείνη της χώρας...) στο ράνκιν της UEFA και να βάλει το «σκαλπ» της Τουρκικής ομάδας στην συλλογή με τα «θυμάτα» του, αφού, ναι μεν έχει μεγάλα ονόματα στις τάξεις της (π.χ Ρομπίνιο) και ταλαντούχους παίκτες, αλλά, ως οργανισμός, υπολείπεται των «ερυθρολεύκων» σε ευρωπαϊκή εμπειρία (ψάχνοντας την παρεθνική της παρουσίας σε ομίλου του Champions League).

Κι όπως και να το κάνουμε για το γόητρο των Πειραιωτών είναι άλλο ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από μια... Πόρτο κι άλλο από... κάποια Μπασακσεχίρ.

Για να το κάνουμε πιο... λιανά: Το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός το δυσκολότερο εμπόδιο που θα μπορούσε να βρει μπροστά του δεν πρέπει να τον κάνει να παρατήσει την προσπάθεια του κόντρα στους Τούρκους!
Ούτε τη διοίκηση του να σταματήσει την προσπάθεια βελτιώσης του ρόστερ.

Άλλωστε δεν είναι σίγουρο ότι η ομάδα του Πόρτο θα περάσει τους (πιο έτοιμους αγωνιστικά) Ρώσους, αφού τέτοιες πρώιμες φάσεις Ευρωπαϊκών διοργανώσεων βρίθουν εκπλήξεων...

Το παράδειγμα (προς αποφυγή...) της Σεντ Ετιέν

Πριν 10 χρόνια, η προηγούμενη διοικητική κατάσταση του Ολυμπιακού, είχε σταματήσει την μεταγραφική ενίσχυση, το Γενάρη του 2009, «διαρρέοντας» ότι η προοπτική του ν’ αντιμετωπίσει την Μίλαν, στους «16» του πάλαι ποτέ Κυπέλλου UEFA, δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας για ευρωπαϊκή συνέχεια.

Αποτέλεσμα να αποκλειστεί, με δύο ήττες (3-1 και 2-1), από την Σεντ Ετιέν στους «32». Η Γαλλική ομάδα, όμως, στην επόμενη φάση βρήκε, απέναντι της, την... Βέρντερ Βρέμης, που είχε αποκλείσει το Ιταλικό «μεγαθήριο»!
Για την ιστορία η Γερμανική ομάδα έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου έχασε από την Σαχτάρ Ντόνετσκ, στην τελευταία «έκδοση» του δεύτερου τη τάξη ευρωπαϊκού κυπέλλου με εκείνη την ονομασία...

Μια κι ο λόγος για Ουκρανούς είναι προφανές ότι οι άπαντες στο στρατόπεδο των «ερυθρόλευκων» προτιμούσαν αντί του Πόρτο-Κράσνονταρ να «σταυρώσουν» με το άλλο «ζευγάρι», όπου φαβορί μοιάζει μια άλλη ομάδα από τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Ντιναμό Κιέβου δείχνει επικρατέστερη της Κλαμπ Μπριζ, μόνο που η ομάδα της Ουκρανικής πρωτεύουσας είναι εκείνη που απέκλεισε τον Ολυμπιακό, τον περασμένο Φλεβάρη, στους «32» του Εuropa League!

Συνεπώς μόνο σίγουρη δεν θα ήταν η πρόκριση, ακόμη κι αν έπαιρνε εκείνο το «μονοπάτι»...

Οπότε, αντί για ομυγές για το έλλειμα τύχης, καλό θα ήταν να ανασκουμπωθούν, σ’ όλα τα επίπεδα, στο λιμάνι, για τις δύο μάχες με τους Τούρκους - και δεδομένου ότι είναι εξασφαλισμένη η ευρωπαϊκή παρουσία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου - δίχως άγχος, θα δουν τι θα βρεθεί στο δρόμο τους, ως τελευταίο εμπόδιο, πριν τους ομίλους του Champions League...