Έτσι θα περάσει ο Ολυμπιακός!

Η ανάλυση (και) του τελευταίου παιχνιδιού της Πλζεν πριν από την κρίσιμη ρεβάνς δείχνει το δρόμο της πρόκρισης.

Έτσι θα περάσει ο Ολυμπιακός!

Είδα εκτεταμένο μέρος από τη νίκη της Βικτόρια επί της Κάρνιβα με 3-2, στο ίδιο γήπεδο όπου λίγες μέρες νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε απειληθεί λίγο και είχε απειλήσει λιγότερο σε σχέση με την αντίπαλο που είχε το βράδυ του Σαββάτου η... αντίπαλός του για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League.

H Πλζεν, όπως συνηθίζει στα παιχνίδια του τσεχικού πρωταθλήματος κάνει πάρτι μπροστά και... πίσω. Κάτι που δεν συνέβη όταν αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, παρά το γεγονός ότι η μεσοεπιθετική γραμμή της είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και επίσης παρά το γεγονός ότι σε εκείνο το ματς έλειπαν βασικά στελέχη από την άμυνά της.

Ο Πάβελ Βρμπα είχε αυτή τη φορά και τον Ρέζνικ και τον Λιμπέρσκι, τους οποίους προφανώς και τεστάρισε ενόψει Ολυμπιακού, αλλά τουλάχιστον για τον δεύτερο (έκανε πέναλτι και πολλά λάθη) το τεστ δεν ήταν θετικό. Ο Ρέζνικ είναι ένας καλός φουλ μπακ και από δική του μπαλιά μπήκε το δεύτερο γκολ της ομάδας του σε μια στιγμή που η Κάρνιβα είχε ισοφαρίσει και το άγχος είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του για την Πλζεν.

Δεν είναι καλό για τον Ολυμπιακό που ο Κρμέντσικ, ο δυναμικός στράικερ της ομάδας, βρήκε επιτέλους δίχτυα έπειτα από αρκετούς μήνες. Έδειξε να απαλάσσεται από το φορτίο που είχε βαρύνει τον ίδιο και την ομάδα του. Ο ίδιος ο προπονητής είχε ζητήσει δημοσίως από τους παίκτες του να τον βοηθήσουν να ξαναφτάσει στα γκολ. Και το έκαναν.

Οι δύο στόπερ, ο Μπράμπετς και ο Πέρνιτσα βοήθησαν πολύ επιθετικά (ο πρώτος έβαλε το τρίτο γκολ, ο δεύτερος άρχισε τη φάση για το δεύτερο με μια έξοχη κάθετη πάσα), αλλά στα αμυντικά καθήκοντά τους ήταν «λίγοι». Με εξαίρεση ένα σωτήριο τάκλιν του Πέρνιτσα, είχαν πολλά προβλήματα από την επίθεση μιας ομάδας που βρίσκεται στην ουρά του πρωταθλήματος.

Ο Χροσόφσκι στο κέντρο παραμένει ο εγκέφαλος και ο Καγιάμπα με τον Κόπιτς στα άκρα της επίθεσης μπορεί να είχαν εξουδετερωθεί στο πρώτο παιχνίδι (πιο πολύ ο πρώτος από τον Τσιμίκα, λιγότερο ο δεύτερος από τον Ομάρ), ωστόσο παραμένουν άξιοι μεγάλης προσοχής για τον επαναληπτικό της Τρίτης. Αλλά θα χρειαστεί πολύ τρέξιμο και καλύτερη απόδοση από τους χαφ του Ολυμπιακού ώστε να αντιμετωπιστεί η καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, λόγω περισσότερων επίσημων αγώνων, της τσεχικής ομάδας.

Ο Ολυμπιακός κατά την άποψή μου πρέπει να παίξει πολύ πιεστικά ψηλά και να αναγκάσει σε λάθη την ευάλωτη άμυνα της Πλζεν. Σε πολύ περισσότερα απ' όσα έκανε στο πρώτο ματς και σε σχέση με όσα κάνει στο πρωτάθλημά της απέναντι σε ομάδες πολύ κατώτερες του Ολυμπιακού. Θέλει σίγουρα μεγάλ προσοχή αμυντικά το ματς, αλλά έχω την εντύπωση ότι την πρόκριση θα την καθορίσει η επίθεση του Ολυμπιακού. Διότι αν πετύχει να αξιοποιήσει την αμυντική αστάθεια των Τσέχων, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πετύχει το ένα γκολ που οπωσδήποτε απαιτείται, αλλά περισσότερα. Και έτσι θα προκριθεί σίγουρα.

Η σκέψη για την άμυνα είναι απαραίτητη στη ρεβάνς, αλλά η συντηρητική αντιμετώπιση του αγώνα δεν είναι ίσως η καλύτερη τακτική για να έρθει η πρόκριση. Η επίθεση του Ολυμπιακού και η άμυνα της Πλζεν μπορεί να γείρουν την κατάσταση στην ελληνική πλευρά. Το πιθανότερο είναι πως έτσι το βλέπει και ο Μαρτίνς...