Φάκελος... «Βικτόρια Πλζεν»

Ποια εικόνα άφησε στον Πέδρο Μαρτίνς το τελευταίο φιλικό των Τσέχων με την ρωσική Ούφα προτού ξεκινήσουν τις επίσημες υποχρεώσεις τους στο πρωτάθλημά τους.

Φάκελος... «Βικτόρια Πλζεν»

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ρυθμούς προκριματικών Champions League. Ο Ολυμπιακός έχει ακόμα τρία φιλικά να δώσει με Ντιναμό Κιέβου, Αμβούργο και Νότιγχαμ, η δε Βικτόρια Πλζεν ολοκλήρωσε τον κύκλο των φιλικών της με το προχθεσινό 1-0 επί της ρωσικής Ούφα στο Γένμπαχ της Αυστρίας. Εκεί όπου βρέθηκε ο αναλυτής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μαρτάκος, ο οποίος από χθες ξεκίνησε ήδη να αποκρυπτογραφεί τα ατού και τα μειονεκτήματα της τσεχικής ομάδας, έτσι ώστε μαζί με τον Μαρτίνς να φτιάξουν τα απαραίτητα βίντεο και να την δώσουν στο... πιάτο στους ποδοσφαιριστές.

Η Πλζεν δεν είναι κάποιο μεγαθήριο. Δεν είναι Αϊντχόφεν που την απέφυγε ο Ολυμπιακός. Είναι μία ομάδα συγκροτημένη, πειθαρχημένη, αλλά και με προβλήματα. Όπως όλες οι ομάδες, έτσι και η Βικτόρια έχει τα τρωτά της σημεία. Λίγο – πολύ τα γνώριζαν εξ αρχής τα μέλη του τεχνικού επιτελείου, καθώς με το που έγινε η κλήρωση, είχαν αρχίσει να συλλέγουν πολλές πληροφορίες γύρω από τους Τσέχους. Απλώς την Παρασκευή ο Μαρτάκος είχε την ευκαιρία να την δει από κοντά και να έχει σχηματίσει πλέον μία εικόνα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός σε περίπου δύο εβδομάδες. Τι διαπιστώθηκε από το τελευταίο της φιλικό με την Ούφα; Ιδού...

Πλουραλισμός στο δημιουργικό κομμάτι

Η Βικτόρια στηρίζεται πολύ στην επιθετική της γραμμή. Φαίνεται ότι είναι μία αρκετά δουλεμένη ομάδα ως προς το δημιουργικό κομμάτι. Επιτίθεται με κάθε τρόπο, προσπαθεί και βρίσκει στο τέλος διαδρόμους και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως από τον άξονα. Έχει τα χαφ για να περάσει την μπαλιά – μαχαιριά για την αντίπαλη άμυνα. Έχει τους εξτρέμ για να κάνουν τις ενέργειες από δεξιά και αριστερά, να συγκλίνουν προς τα μέσα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για γκολ. Επίσης, δείχνουν να είναι καλοί στο ψηλό παιχνίδι.

Οι σέντρες από τα πλάγια δεν είναι στα... κουτουρού. Έχουν στόχο, έχουν συγκεκριμένο «αποστολέα» και η Βικτόρια ουκ ολίγες φορές δημιούργησε κινδύνους με αυτό το «βρετανικό στυλ», αλλά στο πιο... μοντέρνο του. Ο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του έχουν διαπιστώσει ότι είναι μία ομάδα με πλουραλισμό στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της που έχει τον τρόπο και τα «κλειδιά» για να βγάζει φάσεις από το πουθενά και να αιφνιδιάζει τον αντίπαλό της.

Πίσω... μπάζει

Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά, σε αυτά που θα απασχολήσουν τον Μαρτίνς αρκετά, καθώς ο Ολυμπιακός σε περίπου 15 βράδια θα βρεθεί στην Τσεχία με σκοπό να πετύχει ένα γκολ, να αγχώσει την Βικτόρια και να πάρει το προβάδισμα για την πρόκριση, έχοντας τη ρεβάνς μάλιστα στο Καραϊσκάκη. Όσο επικίνδυνη είναι μπροστά, άλλο τόσο επικίνδυνη για τον... εαυτό της είναι πίσω. Με λίγα λόγια μπάζει! Δεν είναι υπερβολικό αυτό που γράφουμε, δεν είναι κάτι που δεν ισχύει, αλλά είναι 100% η πραγματικότητα. Η Πλζεν έχει σοβαρότατα προβλήματα στην άμυνα. Αργές επιστροφές, προβλήματα όταν ο αντίπαλος προσπαθεί να βγει στην πλάτη της άμυνάς της με βαθιές μπαλιές, μεγάλη σύγχυση όταν νιώθει ότι την πιέζουν. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα δώσει έμφαση ο Μαρτίνς όταν θα κάνει την ανάλυση της Βικτόρια όταν θα πλησιάζουν οι αγώνες.

Θα την δει και ο Μαρτίνς!

Η Βικτόρια Πλζεν δίνει δύο επίσημα ματς πριν από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ένα με την Σίγκμα Όλομουτς εντός και άλλο ένα με την Σλόβαν Λίμπερετς εκτός. Ο Πέδρο Μαρτίνς όπως έκανε πέρσι με την Λουκέρνη και την Μπέρνλι, σκοπεύει να κάνει το ίδιο και τώρα. Να πάει δηλαδή αυτοπροσώπως στην Τσεχία και να δει από κοντά την Βικτόρια Πλζεν λίγες μέρες πριν από το πρώτο κρίσιμο ευρωπαϊκό «ραντεβού». Ο Πορτογάλος τεχνικός θέλει να έχει και ιδίοις όμμασι μία εικόνα για το τι περιμένει τον Ολυμπιακό στις 23 Ιουλίου στην «Doosan Arena», αλλά και το τι θα πρέπει να πει στους παίκτες του για να αποφύγουν και να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Σε γενικές γραμμές η Βικτόρια είναι μία ομάδα πολύ συνεπής στο επιθετικό της κομμάτι, αλλά απείθαρχη στα ανασταλτικά της καθήκοντα.