Το πνεύμα του Νίκολσον οδηγεί την Τότεναμ: Σήκω, Μπίλι να τους δεις (pics)

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει για το πνεύμα που οδηγεί την Τότεναμ στη φετινή της επέλαση στο Champions League

Το πνεύμα του Νίκολσον οδηγεί την Τότεναμ: Σήκω, Μπίλι να τους δεις (pics)

«Είναι καλύτερο να αποτύχεις στοχεύοντας ψηλά από το να πετύχεις χαμηλούς στόχους. Και εμείς στην Τότεναμ, κοιτάμε πάντα πολύ ψηλά, τόσο ψηλά που ακόμη και στην ήττα θα ακούγεται η ηχώ της δόξας».

Τα λόγια αυτά που είπε κάποτε ο θρυλικός μάνατζερ της Τότεναμ, Μπίλ Νίκολσον αποτελούν βασική αρχή του κλαμπ που έχει κάνει φέτος όλη την Ευρώπη να παραμιλά με τα κατορθώματά της στο Champions League.

Το πνεύμα του προπονητή που δημιούργησε τον θρύλο των Spurs φώτιζε καθ όλη τη χρονιά το δρόμο προς τη Μαδρίτη, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μακριά την ομάδα από ότι μπόρεσε ο ίδιος τη σεζόν 1961-62.

Η μορφή του, που πλανάται πάνω από το καινούργιο γήπεδο, ενέπνεε και εμψύχωνε τον Μαουρίσιο Ποκετίνο σε όλες τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Τότεναμ- και δεν ήταν λίγες- μέσα στη χρονιά, όταν έχασε σημαντικούς παίκτες της παραμονές κρίσιμων αγώνων.

Ο Γουίλιαμ Έντουαρντ Νίκολσον γεννήθηκε το 1919 και, αφού υπηρέτησε την Τότεναμ ως παίκτης και προπονητής επί 36 χρόνια, έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου 2004. Έφυγε, δεν είναι η σωστή η λέξη, αφού ακόμη και οι στάχτες του βρίσκονται κάτω από τον αγωνιστικό χώρο του νέου Ουάιτ Χαρτ Λέιν.

Μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν εκεί, αντάμα με της γυναίκας του σε ειδική τελετή που έγινε πριν από λίγο καιρό. Η κόρη του Ζαν δήλωσε χαρούμενη που ο πατέρας της «επέστρεψε σπίτι».

«Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μνημείο για να ξεκουραστεί από αυτό. Το όνειρο του ήταν πάντα η αγαπημένη του Τότεναμ να γίνει η καλύτερη ομάδα στον κόσμο και είναι σαφές ότι το νέο γήπεδο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι σίγουρη ότι στον πατέρα μου θα άρεσε το σημερινό παιχνίδι της ομάδας, που είναι αυτό που πάντα επιδίωκε. Το γεγονός ότι οι Spurs τον παίρνουν μαζί τους στο μέλλον σημαίνει τόσα πολλά για όλους μας» είπε.

Κατά τη διάρκεια της 16ετους (1958-74) θητείας του στην Τότεναμ ως μάνατζερ ο Νίκολσον έκανε αλλά και είπε πολλά. Μερικές από τις ατάκες του εξακολουθούν και σήμερα να βρίσκουν εφαρμογή στο κλαμπ.

- «Οποιοσδήποτε παίκτης έρχεται στο Spurs, είτε είναι μεγάλη μεταγραφή ή απλά ένας κοινός παίκτης, πρέπει να αφιερώνεται στο παιχνίδι και στο σύλλογο. Δεν πρέπει ποτέ να είναι ικανοποιημένος με την τελευταία του εμφάνιση και πρέπει να μισεί την ήττα»

- «Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους οπαδούς μας, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θα ήταν καλύτερα να έχουμε περισσότερους οπαδούς που να παρακολουθούν το ποδόσφαιρο όπως τους αρέσει, αντί να έχουμε μερικούς οπαδούς που να παρακολουθούν το ποδόσφαιρο με τον τρόπο που εμείς θα θέλαμε»

- «Δεν φτάνει μόνο να κερδίζουμε, πρέπει να κερδίζουμε με καλή εμφάνιση».

- «Είναι υπέροχο να παίζουμε στην Ευρώπη και αυτό το κλαμπ - ένα κλαμπ όπως η Τότεναμ - αν δεν είμαστε στην Ευρώπη .... δεν είμαστε τίποτα»

- «Αν δεν κερδίσεις τίποτα, έχεις κάνει μια κακή σεζόν»

- «Η ευφυΐα δεν κάνει έναν καλό ποδοσφαιριστή. Η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ θα είχαν τις καλύτερες ομάδες, αν αυτό ήταν αλήθεια. Είναι ο ποδοσφαιρικός εγκέφαλος που έχει σημασία και αυτό δεν συμβαδίζει συνήθως με έναν ακαδημαϊκό εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα το προτιμώ. Προτιμώ παίκτες που να μην είναι πολύ καλοί ή έξυπνοι σε άλλα πράγματα. Γιατί έτσι θα επικεντρώνονται στο ποδόσφαιρο»

- «Η Τότεναμ πρέπει να είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, όχι η δεύτερη καλύτερη»

- «Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις το κοινό. Οι φίλαθλοι ξέρουν τι θέλουν να δουν, τι είναι καλό, τι είναι κακό και ποιο είναι το μέτριο».

- «Δεν ωφελεί να είσαι ικανοποιημένος όταν τα πράγματα γίνονται με λάθος τρόπο. Θέλω τελειότητα»