"Κλαίμε" με Λίβερπουλ και Τότεναμ!

Η αποθέωση του (αγγλικού) ποδοσφαίρου στο φετινό Champions League από δύο ομάδες που πέρασαν μόλις και μετά βίας από τους ομίλους της διοργάνωσης και έφτασαν στον τελικό!

"Κλαίμε" με Λίβερπουλ και Τότεναμ!

Πριν μια εβδομάδα ο τελικός του Champions League ήταν... Μπαρτσελόνα - Αγιαξ. Αντί λοιπόν η αστυνομία της Μαδρίτης να πονοκεφαλιάζει για κοινή παρουσία Καταλανών και Ολλανδών, περιμένει πτήσεις μόνο από... Αγγλία. Λίβερπουλ και Τότεναμ, με την συμμετοχή τους στον τελικό, υπέγραψαν τα απόλυτα ποδοσφαιρικά συναισθήματα, σε μια από τις πιο συναρπαστικές σεζόν στην διοργάνωση.

Είναι οι ίδιες ομάδες, οι οποίες στους ομίλους είχαν 3 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια εκτός έδρας (Λίβερπουλ) ή έναν βαθμό στις πρώτες 3 αγωνιστικές (Τότεναμ)!!! Οι ομάδες που προκρίθηκαν στους "16" στο... 90' της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων!

Κάντε ένα σύντομο φλας-μπακ και δείτε πώς έφτασε η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ στον τελικό. Πώς πέρασε από τον όμιλο (με Παρί Σεν Ζερμέν και Νάπολι), κάνοντας τρεις ήττες εκτός έδρας (έχασε και από τον Ερυθρό Αστέρα)! Εφτασε την τελευταία αγωνιστική να παίζει την πρόκρισή της στο Άνφιλντ με τους Ιταλούς. Και δεν ήταν το γκολ του Σαλάχ από το πρώτο ημίχρονο, που της έδωσε την πρόκριση, αλλά η ενστικτώδης - ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ απόκρουση του Άλισον σε τετ α τετ με τον Μίλικ στο 90'.

Θυμηθείτε το γλέντι στο Μόναχο στους "16" επί της Μπάγερν Μονάχου, μετά το 0-0 στο Ανφιλντ - που καθιστούσε φαβορί τους Γερμανούς.

Παρακάμπτοντας την Πόρτο (2-0, 3-1), έρχεται η κορύφωση στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα. Βαριά ήττα στη Βαρκελώνη 3-0 και... αντίο ζωή. Αντίο ζωή για ποιον; Για την Λίβερπουλ; Για το Ανφιλντ; Για την ομάδα που έχει γυρίσει από 0-3 σε τελικό του Champions League; Και το θαύμα έγινε... Συνέτριψε 4-0 τη Μπαρτσελόνα του Μέσι και έκλεισε θέση για τη Μαδρίτη, όπου θα διεκδικήσει το 6ο Πρωταθλητριών/UCL στην ιστορία της.

Δείτε και τι έχει καταφέρει η Τότεναμ. Από την ανάποδη, όμως. "Εμπνευστήκαμε από τη Λίβερπουλ", είπε ο Ποκετίνο. Και τι έκανε; Εβαλε τρία γκολ στην έδρα του Άγιαξ, ο οποίος προηγουμένως είχε αποκλείσει τη Ρεάλ, είχε αποκλείσει τη Γιουβέντους, είχε κερδίσει το πρώτο παιχνίδι στο Λονδίνο 1-0 και ήταν μπροστά στο σκορ στο δεύτερο 2-0 (μέχρι το 55')!

Και πώς τα φέρνει η ζωή... Πρόκειται για την ίδια ομάδα, για την οποία ο ίδιος ο Ποκετίνο είχε πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, όταν διεκόπη το πρωτάθλημα Ολλανδίας για να είναι ξεκούραστος ο "Αίαντας" ενόψει των ημιτελικών. "Δεν είναι δίκαιο αυτό που γίνεται με τον Αγιαξ. Οι δύο ομάδες θα ήταν σωστό να έχουν τον ίδιο χρόνο προετοιμασίας", είχε δηλώσει.

Και πάμε κι ένα βήμα πίσω στον συγκλονιστικό δεύτερο προημιτελικό με την Σίτι. Τι ματς! Εχοντας κερδίσει 1-0 στο Λονδίνο, πήγε στο Μάντσεστερ να το υπερασπιστεί. Τέσσερα γκολ σε 7 λεπτά! 4' - 7' - 9' - 11' και 2-2 στην αποθέωση του ποδοσφαίρου. Ο Αγκουέρο στο 59' έδωσε προβάδισμα πρόκρισης (4-2), αλλά ο Γιορέντε στο 73' πάτησε το fast forward της πρόκρισης στο Video του ακυρωθέντος γκολ του Αγκουέρο στις καθυστερήσεις. Το εύκολο μονοπάτι της Τότεναμ -όπως είχε και η Λίβερπουλ με την Πόρτο- ήταν στη φάση των "16", όπου απέκλεισε τη Ντόρτμουντ με συνολικό σκορ 4-0.

Και στους ομίλους; Η ομάδα του Ποκετίνο ξεκίνησε με έναν βαθμό σε 3 παιχνίδια και προκρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, χάρη σε... Ολλανδούς! H Αϊντχόφεν πήρε ισοπαλία στο Μιλάνο από την Ίντερ (!), η Τότεναμ κράτησε στο 1-1 τη Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη και προκρίθηκε στην ισοβαθμία (Μπαρτσελόνα 14, Τότεναμ 8, Ίντερ 8, Αϊντχόφεν 2).

Δύο κοινές πορείες, με κοινό προορισμό: τη Μαδρίτη. Δύο πορείες, που θα είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους δύο αγγλικούς συλλόγους, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Τα έχουμε δει όλα φέτος από Λίβερπουλ και Τότεναμ; Η απάντηση την 1η Ιουνίου στο Wanda Metropolitano.