Άγιαξ – Τότεναμ: το ζευγάρι της χρονιάς!
«Αίας» και «σπιρούνια» απέδειξαν ότι η γενικευμένη πεποίθηση ότι τα μεγάλα μπάτζετ είναι ανίκητα είναι λανθασμένη
Nα σηκώσει το χέρι όποιος πίστευε -ακόμη και πριν την έναρξη των επαναληπτικών προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ- ότι στο φινάλε τους θα προέκυπτε ζευγάρι Άγιαξ – Τότεναμ στα ημιτελικά και μια εκ των δύο ομάδων, που αποτελούν τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης, θα είναι, την 1η Ιουνίου, στον τελικό της Μαδρίτης, να διεκδικεί το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά»!
Κόντρα στα προγνωστικά, που ήθελαν Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι ακλόνητα φαβορί, «Αίας» και «σπιρούνια» δεν τα ανέτρεψαν απλά, αλλά προσέφεραν τέραστιας σημασίας υπηρεσίες στον «βασιλιά των σπορ»!
Γιατί η έκπληξη είναι βασικό συστατικό του ποδοσφαίρου, το οποίο κινδυνεύει από την ...ανία των ίδιων διεκδικητών. Eκείνων με τα μεγάλα «πορτοφόλια»...
Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, στον έναν ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται μια ομάδα με 53 εκ. ευρώ λειτουργικά έξοδα (έναντι 259 της Γιουβέντους) –όσα έχουν, στην Ιταλία, ομάδες όπως οι Αταλάντα, Σαμπντόρια και Τζένοα- και μια ακόμη, που η τελευταία της μεταγραφή έγινε τον Γενάρη του 2018 (Λούκας Μόουρα)!
Η πρώτη απέκλεισε τη Γιουβέντους (με τζίρο 411 εκ ευρώ!), που έδωσε το καλοκαίρι 112 εκ. ευρώ για ν’ οικειοποιηθεί το know how του Κριστιάνο Ρονάλντο να σηκώνει Τσάμπιονς Λιγκ (5 στο παλμαρέ του). Παρότι τον έκανε ακριβότερη μεταγραφή του Καμπιονάτο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, για παίκτη άνω των 30 ετών, τα “πιτσιρίκια” του Άγιαξ -αντλώντας έμπνευση από την ποδοασφαιρική κληρονομιά του Κρόιφ, αλλά και την ομάδα των 90’ς- τον άφησαν χωρίς ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 2010 και τον Ανιέλι ν’ αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει και πόσο «βαθιά» πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη, για να κερδίσει η κυρίαρχος του κάλτσιο το τρόπαιο που της λείπει από το 1996...
Η έτερη μεγάλη έκπληξη της χρονιάς έφραξε το δρόμο προς τα ημιτελικά σε μια ομάδα που την τελευταία 3τία (επί Γκουαρντιόλα), έχει ξοδέψει 608 εκ. ευρώ σε μεταγραφές! Η Τότεναμ που έγινε... ανέκδοτο στο «Νησί» με τις συνεχείς καθυστερήσεις αναφορικά με τα εγκαίνια του νέου της γηπέδου, προτίμησε να επενδύσει εκεί (1 δις κόστισε), αντί σ’ εφήμερες εντυπώσεις, που προκαλούν οι πηχυαίοι τίτλοι για μεταγραφικές επιτυχίες. Όπως αποδείχθηκε είχε δέσει το ...γάϊδαρο της, αφού η 5ετης δουλειά του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο καρποφόρησε και τα «σπιρούνια» απέδειξαν ότι είναι κάτι περισσότερο από «ομάδα του Κέιν».
Ελλείψει του κορυφαίου Άγγλου επιθετικού, σκόραρε 4 φορές σε 2 ματς κόντρα σε μια ποδοσφαιρική μηχανή, όπως των «πολιτών», που σκορπούσε τρόμο.
Προκρίσεις δίχως «ταμπούρια»!
Ο Αργεντινός τεχνικός, ή ο ομόλογος του, του Άγιαξ, Έρικ Τεν Χαγκ, αξίζουν το βραβείο του προπονητή της χρονιάς, ανεξαρτήτως έκβασης του Τσάμπιονς Λιγκ.
Όχι μόνο γιατί απέδειξαν ότι αρχετυπικό φούτμπολ μπορεί να νικήσει εκείνο του μάρκετινγκ και των brand names, αλλά γιατί το πέτυχαν δίχως να «κλέψουν», ποδοσφαιρικά, οτιδήποτε, καταφεύγοντας σε «ταμπούρια» και καταστροφικές αμυντικές τακτικές (τόσο δημοφιλείς στα μέρη μας). Έτσι υπενθύμισαν, ότι η γενικευμένη πεποίθηση πως μόνος δρόμος για την επιτυχία είναι ν’ «αγοράζεις» ομάδες είναι λανθασμένη!
Ναι είναι ο πιο εύκολος. Αλλά σίγουρα τα λεφτά δεν εξασφαλίζουν (ούτε ποδοσφαιρικά) την ευτυχία.