Πόρτο, Ντιναμό Κιέβου, Άγιαξ ή Λιόν εμπόδια για τον Ολυμπιακό στο Champions League

Ο Αλέξης Βιρβίλης γράφει στο ΦΩΣ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Champions League. Πότε θα γίνουν οι κληρώσεις, oι προκριματικοί και όλα τα πιθανά σενάρια για τον Ολυμπιακό.

 Πόρτο, Ντιναμό Κιέβου, Άγιαξ ή Λιόν εμπόδια για τον Ολυμπιακό στο Champions League

Σε ρυθμούς… Champions League θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να κινούμαστε και από το «ΦΩΣ» θα παρακολουθείτε κάθε εβδομάδα ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού ανάλογα με την εξέλιξη των πρωταθλημάτων.

Από βδομάδα σε βδομάδα δεν θα έχουν πολλές διαφορές, καθώς ουσιαστικά μόνο σε Τουρκία και Ρωσία γίνεται το «έλα να δεις» και όλα θα παιχτούν έως το… νήμα για την κατάληψη της 2ης ή της 3ης θέσης που οδηγούν στα προκριματικά, ενώ θα πρέπει να αναμένουμε και τα πλέι οφ της Αυστρίας και του Βελγίου για να βγουν οι ομάδες που ενδέχεται να βρεθούν στο δρόμο του Ολυμπιακού.

Οι ημερομηνίες των κληρώσεων και των αγώνων

Ο Ολυμπιακός συμμετέχει στον 2ο προκριματικό γύρο και θα μάθει τον αντίπαλό του στις 18 Ιουνίου, στην πρώτη του εβδομάδα δηλαδή που θα κάνει προετοιμασία στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Εφόσον πάνε όλα καλά και περάσει στον 3ο προκριματικό, τότε τον αντίπαλό του (ή τον νικητή του ζευγαριού) θα τον μάθει στις 22 Ιουλίου.

Αν ξεπεράσει και τον δεύτερο «σκόπελο», τότε η κλήρωση για τα πλέι οφ που θα είναι και ο προθάλαμος των ομίλων, θα γίνει στις 5 Αυγούστου. Το κακό είναι ότι από βδομάδα σε βδομάδα, από γύρο σε γύρο για την ακρίβεια, δεν θα υπάρχει κάποιο κενό. Πάντοτε θα έχει παιχνίδια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει έστω μία εβδομάδα ξεκούρασης και εφησυχασμού για τον Ολυμπιακό, καθώς το πρόγραμμα της ΟΥΕΦΑ είναι πολύ στριμωγμένο. Ο 2ος γύρος θα διεξαχθεί 23-24 Ιουλίου και οι ρεβάνς 30-31 Ιουλίου. Ο 3ος γύρος στις 6-7 Αυγούστου και οι ρεβάνς στις 13 Αυγούστου. Τα πλέι οφ στις 20-21 Αυγούστου και οι ρεβάνς στις 27-28 Αυγούστου.

Αν οι «ερυθρόλευκοι» περάσουν στους ομίλους, τότε θα μάθουν τους αντιπάλους τους στην κλήρωση του Μονακό στις 29 Αυγούστου. Πηγαίνοντας και στο κακό σενάριο, σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός αποκλειστεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, τότε θα πάει στον 3ο προκριματικό του Europa League.

Η κλήρωση θα γίνει στις 22 Ιουλίου, με τους πρώτους αγώνες στις 8 Αυγούστου και τις ρεβάνς ανήμερα Δεκαπενταύγουστου. Αν πάει στα πλέι οφ του Europa League, τότε η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου, οι πρώτοι αγώνες στις 22 Αυγούστου και οι ρεβάνς στις 29 Αυγούστου.

Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός αποκλειστεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, τότε δεν θα πάει στα πλέι οφ του Europa League, αλλά κατευθείαν στους ομίλους του Europa League. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ξεπεράσει τον πρώτο καλοκαιρινό «σκόπελο» (τον 2ο προκριματικό δηλαδή) μίνιμουμ θα έχει εξασφαλισμένη την παρουσία του στους ομίλους του Europa League.

Οι υποψήφιοι αντίπαλοι και η Μπεσίκτας

Η βαθμολογία των συλλόγων στην ΟΥΕΦΑ είναι με βάση την τελευταία πενταετία. Ο Ολυμπιακός χάνει την πολύ καλή του σεζόν με τον Μίτσελ τη σεζόν 2013-14 (στους «16» του Champions League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), όπου είχε συγκεντρώσει 18.000 βαθμούς. Πλέον, θα ξεκινήσει από την 35η θέση της κατάταξης έχοντας συνολικά 44.000 βαθμούς. Συγκεκριμένα 11.000 από τη σεζόν 2014-15, 10.000 από το 2015-16, 10.000 από το 2016-17, 5.000 από το 2017-18 και 8.000 από την φετινή.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τους υποψήφιους αντιπάλους, βάζοντας στο τέλος και έναν «αστερίσκο» που αφορά την Μπεσίκτας. Αν είχαν τελειώσει τώρα τα πρωταθλήματα, τότε οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού θα ήταν οι εξής σε κάθε γύρο του Champions League (με έντονα γράμματα οι υποψήφιοι αντίπαλοι).

* 2ος Προκριματικός Γύρος

ΙΣΧΥΡΟΙ οι Άγιαξ (Ολλανδία, 64.500), Βασιλεία (Ελβετία, 54.500) και Ολυμπιακός (Ελλάδα, 44.000). Άρα οι Πειραιώτες θα έβρισκαν έναν εκ των τριών ανίσχυρων Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία, 33.000), Γαλατασαράι (Τουρκία, 22.500) και ΛΑΣΚ Λίντσερ (Αυστρία, 6.250). * Σε περίπτωση που η Μπεσίκτας προσπεράσει την Γαλατασαράι και βγει εκείνη δεύτερη στο τουρκικό πρωτάθλημα, τότε ο Ολυμπιακός ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΣΧΥΡΟΥΣ. Σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εκ των Άγιαξ (Ολλανδία, 64.500), Βασιλεία (Ελβετία, 54.500) και Μπεσίκτας (Τουρκία, 62.000).

* 3ος Προκριματικός Γύρος

Αν όλα πάνε φυσιολογικά και από τον 2ο γύρο περάσουν τα φαβορί, τότε τα γκρουπ Ισχυρών και Ανίσχυρων διαμορφώνονται ως εξής, με τον Ολυμπιακό στους Ανίσχυρους. ΙΣΧΥΡΟΙ: Πόρτο (Πορτογαλία, 93.000), Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία, 65.000), Άγιαξ (Ολλανδία, 64.500), Λιόν (Γαλλία, 61.500). ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ: Βασιλεία (Ελβετία, 54.500), Ολυμπιακός (Ελλάδα, 44.000), Μπριζ (Βέλγιο, 39.500), Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία, 28.500). Άρα οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να πετύχουν μία εκ των Πόρτο, Ντιναμό Κιέβου, Άγιαξ ή Λιόν. Αν βγει 2η στην Τουρκία η Μπεσίκτας, τότε αντί της Λιόν θα είναι υποψήφια η Μπεσίκτας.

* Πλέι-οφ

Ο τελευταίος γύρος θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα του 3ου προκριματικού, με τον Ολυμπιακό να είναι και πάλι κατά πάσα πιθανότητα στους ανίσχυρους και ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ για να μπει στους ομίλους.